Βόρεια Ήπειρος: Τιμή για τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Αυτονομίας! ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Βόρεια Ήπειρος: Τιμή για τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Αυτονομίας!


Με έντονη συγκίνηση οι εορτασμοί στον απόηχο της σύλληψης νεαρού στην Αλβανία επειδή μοίραζε φέιγ βολάν για την επέτειο!

Με κάθε μεγαλοπρέπεια αλλά και με έντονη τη συγκίνηση εορτάστηκε το Σαββατοκύριακο η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Μάλιστα, ανάμεσα στους ομιλητές σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο ήταν και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και συνεργάτης της «δημοκρατίας» Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος απηύθυνε ομιλία με τίτλο «Πολιτική ανάλυση του Αυτονομιακού Αγώνα 1914 και η συμβολή του Γεωργίου - Χριστάκη Ζωγράφου».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών και ιη Νεολαία Βορειοηπειρωτών, ξεκίνησαν το Σάββατο αφενός με την προβολή της ταινίας «Ενας αιώνας αγώνες του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου» και αφετέρου με τη θεατρική και μουσική παράσταση «Επιστροφή στις ρίζες μας».

Την Κυριακή μάλιστα έλαβε χώρα υπό την παοουσία πλήθους κόσμου πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ λίγο αργότερα κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Από πλευράς Nέας Δηιιοκοατίαε παρούσα ήταν η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Επικρατείας Πύρρο Δήμα και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες από τον εκπρόσωπο Τύπου Τέρενς Κουίκ και τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Βασίλη Καπερνάρο. Παρόντες ήταν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Μετά τις εκδηλώσεις ακολούθησε το μεσημέρι της Κυριακής συζήτηση στο Πολεμικό Μουσείο, όπου εκτός του . Κρανιδιώτη μέρος πήραν ο φυσικός - τομεάρχης ΕΟΚΑ Ρένος Κυριακίδης, ο επισκέπτης καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νίκος Λυγερός, ο καθηγητής του Παντείου Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και ο δικηγόρος (εκ των πέντε φυλακισθέντων ηγετών της «Ομόνοιας») Κώστας Κυριάκού.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έγινε στον απόηχο της προχθεσινής σύλληψης από την αλβανική αστυνομία νεαρού στο σπίτι του στη Χειμάρρα με την κατηγορία ότι μοίραζε φέιγ βολάν που αναφέρονταν στα 100 χρόνια από την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Δημοκρατία