Πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ λένε «ΟΧΙ» στο καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ λένε «ΟΧΙ» στο καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία


- Τον Ιούνιο του 2014 νέα έκθεση από την Ε.Ε. για την πρόοδο της χώρας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφοροποιήθηκαν σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή στην Αλβανία του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, παρ’ όλο που αναγνωρίζουν την "πρόοδο" που έχει σημειωθεί, γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Ενώ οι περισσότεροι έχουν ταχθεί υπέρ, διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Η Φωνή της Αμερικής", πέντε κράτη μέλη, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Δανία, πρότειναν στην χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση, μια αλλαγή στο σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων, μέσω του οποίου ζητείται το θέμα της Αλβανίας να εξετασθεί τον επόμενο Ιούνιο.

Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτήν την πρόταση είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται να υποβάλλει νέα έκθεση για την Αλβανία, παρόλο που η ίδια είχε δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τις Βρυξέλλες, σχετικά με το ζήτημα του καθεστώτος.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί των κρατών με τους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, αλλά αυτοί αναμένεται να ακολουθήσουν τη στάση των υπουργών Εξωτερικών, γράφουν τα ΜΜΕ της Αλβανίας.