REAL NEWS: ΕΚΛΟΓΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

REAL NEWS: ΕΚΛΟΓΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Το δημοσίευμα κυκλοφόρησε την Κυριακή (23/6/13) ανήμερα των Αλβανικών εκλογών στην εφημερίδα Real News

Ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλά στην «R» για τις πιέσεις που δέχονται οι Έλληνες της Αλβανίας

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρεί τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Αλβανία σήμερα ο Βαγγέλης Ντούλε, πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που, ως κοινοβουλευτική συνέχεια της Ομόνοιας, εκφράζει την εθνική ελληνική μειονότητα.

Βάσει των λεγομένων του στη Real news, θεωρεί ότι «είναι κρίσιμες για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την εκλογική μαςαπήχηση και να αυξήσουμετην κοινοβουλευτική μας παρουσία, ώστε με βελτιωμένη τη θέση μας στις μετεκλογικές διεργασίες προφανώς να επηρεάσουμε αποφάσειςεις όφελος της ελληνικής εθνικής μειονότητας που έχει περιέλθει σε δυσκολίες τελευταία».

Βία
Με την Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει συνεχώς συστάσεις προςτην πολίτικη τάξη της Αλβανίας να αποφευχθεί η βία κατά τη διάρκεια των εκλογών και να ζητεί να εφαρμοατούν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, ο Β. Ντούλε εξηγεί ότι οι δυσκολίες προκύπτουν από την ασφυκτική πίεση των εθνικιστών, οι οποίοι συμμετέχουν στην παρούσα κυβέρνηση. «Η αδυναμία εφαρμογής εκλογικής διαδικασίας με προδιαγραφές ώριμης δημοκρατίας για μια χώρα που προσδοκά να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. προφανώς δυσχεραίνει το κλίμα. Ειδικά για τα μικρά κόμματα, οι πιέσεις από πλευράς των μεγάλων, και ειδικά των κυ-βερνώντων, ποικίλλουν ως προς τη μορφή τους και χωρίς περιορισμούς για τα όρια. Εις βάρος του ΚΕΑΔ ήδη σημειώθηκαν κάποια επεισόδια, που αφορούν την καταστροφή προεκλογικών αφισών, συνδέονται με εκλογικά κίνητρα και έχουν εθνικιστικό φόντο. Επιπλέον, ασκούνται πιέσεις στους ελάχιστους πλέον Ελληνες που είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Στον έπαρχο μιας ορεινής περιοχής που εκλέγεται με τον συνδυασμό μας "άγνωστοι" ξερίζωσαν τον ελαιώνα του!

Γενικά στη χώρα οι εκλογές είναι υπό ερωτηματικά, καθώς ο κατά τον νόμο αρμόδιος θεσμός για την εφαρμογή, την ολοκλήρωσή τους και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που είναι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, τελεί υπό διάλυση. Το βεβαρημένο ιστορικό του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα σε σχέση με τη νοθεία των εκλογών προκαλεί δισταγμούς ως προςτην^ ομαλότητα και την αποφυγή ακραίων φαινομένων χειραγώγησηςτου αποτελέσματος. Ωστόσο, στην αντιπολίτευση (στην οποία συμμετέχει και το ΚΕΑΔ στον συνασπισμό "Για την Ευρωπαϊκή Αλβανία"), με βάση και τις δημοσκοπήσεις, επικρατεί αισιοδοξία νίκης».

Εκλογή βουλευτών
Το ΚΕΑΔ ευελπιστεί ότι θα εκλεγούν βουλευτές του στην περιφέρεια Αυλώνας Αργυροκάστρου και Κορυτσάς και πως θα επιβεβαιώσει έτσι την ανάκαμψή του έπειτα από κάποιες άκομψες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα εσωτερικά του, που σχετίζονταν με τις εκλογές του 2009.

«Επειδή το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζει η Αλβανία δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα μεταξύ του νικητή και του δεύτερου συνασπισμού (οι υπολογιστικοί μηχανισμοί του εκλογικού νόμου κάνουν σχεδόν επιβεβλημένη τη σύσταση συνασπισμών μικρών κομμάτων υπό την ομπρέλα ενός μεγάλου), τότε αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι το ΚΕΑΔ με 3-4 βουλευτές έχει δυνατότητα να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μελλοντική διακυβέρνηση.

Εχει όμως εξίσου σπουδαία πολιτική σημασία και ο απόλυτος αριθμός ψήφων ηου θα λάβουμε - και όχι μόνο υπό το πρίσμα της εκλογής ή όχι βουλευτή», καταλήγει ο Β. Ντούλε. Α