ΕΘΝΟΣ: Ο Ντούλες εκλέγεται βουλευτής! - Την ώρα που η Αλβανία αλλάζει σελίδα η Ελληνική Κυβέρνηση επένδυε στον "έμπειρο" Σ.Μπερίσα ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΕΘΝΟΣ: Ο Ντούλες εκλέγεται βουλευτής! - Την ώρα που η Αλβανία αλλάζει σελίδα η Ελληνική Κυβέρνηση επένδυε στον "έμπειρο" Σ.Μπερίσα
Η μειονότητα και οι σχέσεις με την Αθήνα

Νέα δεδομένα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις δημιουργεί η ευρύτατη εκλογική νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα, ενώ αναδεικνύονται και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον η ελληνική μειονότητα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συνέχιση της πολιτικής εκπροσώπησής της.
Ο Αλβανός σοσιαλιστής ηγέτης πρώην δήμαρχος των Τιράνων, παρά το ότι είχε στοιχειωδώς διατηρήσει σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ ως «αδελφό κόμμα», ουσιαστικά είχε μηδενικές πολιτικές σχέσεις με την Αθήνα, η οποία τα τελευταία χρόνια επένδυε στον «έμπειρο και αξιόπιστο» Σ. Μπερίσα.
Κομβικό σημείο στις σχέσεις του κ. Ράμα με την Ελλάδα ήταν ότι ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία και παρέπεμψε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών που ακύρωσε τελικά τη συμφωνία, οδηγώντας σε ουσιαστικό «πάγωμα» των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Ο κ. Ράμα βεβαίως έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του την υπέρβαση των προβλημάτων σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, στην αντιμετώπιση της βαθιάς διαφθοράς και της εγκληματικότητας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα εμφανίστηκε στις εκλογές το ΚΕΑΔ, το κόμμα που εκφράζει πολιτικά την ΟΜΟΝΟΙΑ, τον βασικό φορέα της ελληνικής μειονότητας.

Το ΚΕΑΔ
Το ΚΕΑΔ στις προηγούμενες εκλογές είχε συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Σ. Μπερίσα, ένας «γάμος» που διαλύθηκε μετά την εθνικιστική και αλυτρωτική στροφή που έκανε ο κ. Μπερίσα προβάλλοντας τη «Μεγάλη Αλβανία» («που φθάνει μέχρι την... Πρέβεζα») και τη συνεργασία του με τα ακραία κόμματα των Τσάμηδων.
Το ΚΕΑΔ έχει έντονα παράπονα από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν υπήρξε έστω και για συμβολικούς λογούς η καθιερωμένη συνάντηση της ηγεσίας της στην προεκλογική περίοδο με την ελληνική πολιτική ηγεσία και τον υπουργό Εξωτερικών.
Εχοντας να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες, το ΚΕΑΔ κατορθώνει να επιβιώσει πολιτικά καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εκλέγονται ο πρόεδρος Βαγγέλης Ντούλες στην περιοχή του Αυλώνα και ο Ανδρέας Μάρτος στην Περιφέρεια Τιράνων με το ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κόμμα του Ιλίρ Μέτα εκλέγονται στο Αργυρόκαστρο δύο ακόμη μειονοτικοί, ο Αναστάσης Αγγέλης και ο Βαγγελης Τάβος αντίστοιχα.

Νίκος Μελέτης για το ΕΘΝΟΣ