Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο προς ΗΠΑ: Προστατέψτε τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο προς ΗΠΑ: Προστατέψτε τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία


Έκκληση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας απευθύνει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) με ανακοίνωση του κατηγορώντας παράλληλα την αλβανική κυβέρνηση και τον Μπερίσα για μη σεβασμό των δικαιωμάτων της. Στην ανακοίνωσή του το AHI τονίζει την υφαρπαγή της γης των Ελλήνων, αλλά και την τεχνητή μείωση του πληθυσμού της ΕΕΜ μέσω της στημένης απογραφής.

«Υπό το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξης, η αλβανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ανέχεται την παραβίαση του νόμου, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εθνικών μειονοτήτων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης κατασχέσεις ακινήτων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην στημένη απογραφή του Μπερίσα τονίζοντας πως η αλβανική κυβέρνηση αρνήθηκε την πλήρη καταγραφή των μειονοτήτων. Σύμφωνα με το AHI η απογραφή μείωσε τεχνητά τον αριθμό των μελών της Εθνικής Μειονότητας, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της χώρας.

«Ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία, σύμφωνα με την απογραφή είναι 24.360, ή 0,54 τοις εκατό του πληθυσμού των 2,8 εκατομμυρίων της Αλβανίας», αποτέλεσμα το οποίο όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το AHI απορρίφθηκε τόσο από την οργάνωση των Βορειοηπειρωτών «ΟΜΟΝΟΙΑ» τόσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο υπογραμμίζει και τις αλβανικές μεθοδεύσεις για την υφαρπαγή της γης των Βορειοηπειρωτών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Το 2004, η αλβανική κυβέρνηση χορήγησε 70 εκτάρια γης στη Χιμάρα σε μια ιδιωτική εταιρεία, η κυριότητα της οποίας ανήκει σε 120 Έλληνες και στην ορθόδοξη Εκκλησία. Το 2008 η Επιτροπή για την Επιστροφή των Περιουσιών απέρριψε τις αιτήσεις 120 Ελλήνων που διεκδικούν την κυριότητα της γης. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και της κατασκευαστικής εταιρείας, πράγμα το οποίο έφερε την παρέμβαση της αστυνομίας και την σύλληψη των κατοίκων της περιοχής. Ως αποτέλεσμα των απειλών πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο δεν άφησε ασχολίαστες και τις δηλώσεις Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας τα σύνορα της οποίας –όπως υποστηρίζει- φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα. Δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ με αποτέλεσμα την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου στα Τίρανα.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, μεταξύ άλλων, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει διπλωματικό διάλογο με την αλβανική κυβέρνηση ούτος ώστε να διασφαλιστεί η κυριαρχία του νόμου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

«Ο σεβασμός αυτών των θεμελιωδών αξιών αποτελεί υποχρέωση για μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, το AHI προτρέπει την Αλβανία να διεξάγει μια σωστή, αξιόπιστη απογραφή, που να ανταποκρίνεται με ακρίβεια στον πληθυσμό των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

Πηγή: Aftonomi.gr