Οι εκλογές στην Αλβανία και ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Οι εκλογές στην Αλβανία και ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός


Του Γιώργου Αθανασίου

Σε περίπου δύο μήνες από τώρα (23/6) οι Αλβανοί πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών καλούνται να αποφασίσουν από ποιους θα εκπροσωπηθούν στο νέο αλβανικό κοινοβούλιο.

Στα πλαίσια αυτά, τα μεγάλα αλβανικά κόμματα, έχοντας υπόψη το ρευστό πολιτικό σκηνικό προσπαθούν να ανιχνεύσουν συμμάχους για να συνάψουν προεκλογικές συμφωνίες που κατά την δικιά τους εκτίμηση θα τους διασφαλίσουν την νίκη με αντάλλαγμα την εκπροσώπηση των συνομιλητών τους στη νέα κυβέρνηση. Με απλά λόγια: η όποια συγκυβέρνηση προκύψει θα πρέπει να προχωρήσει σε «συμβιβαστικές» συμφωνίες με τους κυβερνητικούς συμμάχους.

Το κρίσιμο αυτό τεστ και οι αποφάσεις για την μετέπειτα πορεία έχουν νομικό περιθώριο μέχρι την 23η Απριλίου. Δηλαδή οι συμμετέχοντες σ’ αυτή την κούρσα βρίσκονται λίγο πριν την συγκέντρωση όλων τους των δυνάμεων για τον τελικό γύρο.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι αλβανοί και ξένοι αναλυτές δυσκολεύονται να προσδιορίσουν αν θα είναι μπλε η ροζ ο αλβανικός πολιτικός ορίζοντας στις 24 Απριλίου.

Την ίδια ώρα τρεις ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί, η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, το PDIU και το Τσάμικο Κίνημα, οι όποιοι διακατέχονται από μίσος κατά των Ελλήνων διεκδικούν θέσεις στο αλβανικό κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τον Εθνικισμό και την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

Ομιχλώδες το πολιτικό τοπίο στη Βόρειο Ήπειρο

Δυστυχώς το πολιτικό τοπίο στον Βορειοηπειρωτικό χώρο, παρά τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι συγκυρίες, είναι ομιχλώδες.

Μάλλον κάποιοι επενδύουν στην υπάρχουσα κατάσταση προς υποστήριξη προσωπικών ή άλλων συμφερόντων, και εξηγούμαστε: Διαχρονικά τα κρατικά αλβανικά κέντρα στόχευαν και στοχεύουν να έχουν ελεγχόμενους συνομιλητές που να «φορούν» το εθνόσημο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Σ’ αυτή την «τακτική» γαλούχησης παραγόντων που να χωρούν σε κοστούμια κομμένα και ραμμένα σε συγκεκριμένα μέτρα...