Με τον τρόπο που διεξάγεται διάλογος για κοινή κάθοδο των Βορειοηπειρωτών στις επερχόμενες εκλογές οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι Αλβανοί ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Με τον τρόπο που διεξάγεται διάλογος για κοινή κάθοδο των Βορειοηπειρωτών στις επερχόμενες εκλογές οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι Αλβανοί

Στις 23 Απριλίου τα πολιτικά υποκείμενα στην Αλβανία (κόμματα και συνασπισμοί) που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές βάσει του νόμου πρέπει να εγγραφούν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δηλώνοντας και την μορφή της συμμετοχής τους: Αυτόνομη κάθοδος ή συνάσπιση με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ως γνωστόν η Αλβανική Βουλή αποτελείται από 140 βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται σε 12 περιφέρειες με απλή αναλογική εντός περιφέρειας (κάτι παρόμοιο με τον ισπανικό εκλογικό νόμο).

Για να γίνουμε ποιο κατανοητοί από τους αναγνώστες μας, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2009 στην Περιφέρεια Αυλώνας θα προσπαθήσουμε να μοχλεύσουμε στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να προβλέψουμε τα πιο πιθανά σενάρια.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 στην Περιφέρεια Αυλώνας ήταν εγγεγραμμένοι 257.053 ψηφοφόροι και ψήφισαν 108.000, δηλαδή η συμμετοχή άγγιξε περίπου το 42,00%. 

Τι λέει ο εκλογικός νόμος για την κατανομή των εδρών

Βάσει του εκλογικού νόμου μετά την καταμέτρηση των έγκυρων ψηφοδελτίων γίνεται πρώτα η κατανομή των εδρών στους συνασπισμούς και στα κόμματα που κατεβαίνουν αυτόνομα ενώ σε δεύτερη φάση ακολουθεί η διανομή εδρών στα κόμματα που συμμετείχαν εντός του συνασπισμού. Ο εκλογικός νόμος απαιτεί από τα κόμματα που κατεβαίνουν αυτόνομα να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων και οι συνασπισμοί το 5% αυτών σε επίπεδο περιφέρειας για να μπορέσουν να μπουν στην διαδικασία κατανομής εδρών χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν έδρα.

Η πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου για κοινή κάθοδο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Έχοντας υπόψην λοιπόν τα στοιχεία αυτά άλλα και συνεκτιμώντας και τα νέα δεδομένα όπως η δημιουργία ενός δευτέρου κόμματος στον χώρο της Βορείου Ηπείρου, το Εθνικό Κέντρο λόγω της εξαιρετικής σημασίας των εκλογών και των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια πήρε πρωτοβουλία για την κοινή κάθοδο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις επερχόμενες εκλογές.

Ο εκλογικός νόμος στην περίπτωση που ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός κατέβαινε ενωμένος θα ήταν εξαιρετικά ευνοϊκός. Δυστυχώς όμως για να επιτευχθεί η κοινή κάθοδος θα έπρεπε να συμφωνήσουν η Ομόνοια-ΚΕΑΔ, το νεοϊδρυθέν κόμμα MEGA καθώς και οι Έλληνες βουλευτές των αλβανικών κομμάτων (Β. Τάβος, Σπ. Ξέρας κλπ.).

Σ’ αυτήν την πρόσκληση κατά την άποψη μας οι μοναδικοί φορείς που ανταποκρίθηκαν και έκαναν προσπάθειες για την επίτευξη της ενότητας ήταν η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ, καθώς οι δύο υπουργοί δεν συμμετείχαν καν στον διάλογο ενώ το MEGA δημοσίως φαινόταν να επιθυμεί την ένωση, οι προτάσεις του όμως ήταν ανεδαφικές, επιπόλαιες και αν είχαν ακολουθηθεί θα οδηγούσαν στην περεταίρω συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην Αλβανία.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια βάσει των αριθμών

Το 2009 στην Περιφέρεια Αυλώνας ψήφησαν 108.000 ψηφοφόροι και όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί για δύο λόγους: Πρώτον, λόγο της οικονομικής κρίσης υπάρχει επιστροφή βορειοηπειρωτών και αλβανών στη χώρα και δεύτερον, το ενδιαφέρον για τις βουλευτικές εκλογές είναι πολύ μεγάλο λόγω της κρισιμότητάς τους.


Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω αν... Διαβάστε την συνέχεια στην Aftonomi.gr