Ντούλες στο Albanian Screen: Ο Εθνικισμός υποσκάπτει την ίδια την Αλβανία… [full video] ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ντούλες στο Albanian Screen: Ο Εθνικισμός υποσκάπτει την ίδια την Αλβανία… [full video]

από: www.deropoli.com
 
Στην σοβαρή πολιτική εκπομπή “Bugajski Hour”, στον τηλεοπτικό σταθμό AS,   του Αμερικανού αναλυτή Janusz Bugajski, έδωσε συνέντευξη εφ όλης της ύλης ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλης Ντούλες. Να αναφερθεί τόσο η επιλογή του χρόνου της συνέντευξης (ο διευθύνων της εκπομπής προσπαθεί να παρουσιάσει διαπρεπής πολιτικούς όλου του φάσματος στην Αλβανία) ενόψει της διαμόρφωσης των συνασπισμών για τις εκλογές αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για απαιτητική εκπομπή. Ο Μπουγκαϊσκι ανήκει σε ισχυρό ινστιτούτο πολιτικής ανάλυσης και εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Είναι πολύ καλός γνώστης της πολιτικής πραγματικότητας σε όλη τη μετακομουνιστική Ανατολική Ευρώπη και ειδικά της Αλβανίας. Η κατάθεση των απόψεων του κ. Ντούλε σ’ αυτή την εκπομπή για άλλη μια φορά είναι απόδειξη της σαφήνειας, του πολιτικού θάρρους και του αποφασιστικού ύφους στην προάσπιση ζητημάτων που αφορούν στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Η εκπομπή παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή (12/4/2013) και εμείς επιλέξαμε ορισμένα σημεία σε μετάφραση (να σημειωθεί ότι η συνέντευξη έγινε στην αγγλική και εμείς μεταφράζουμε απ’ την αλβανική απόδοση).Ερώτηση: Πόσο ελαστικοί θα είστε  εσείς με τη συμμαχία στην οποία θα στηριχθείτε ή έχετε ήδη αποφασίσει να ενωθείτε με το συνασπισμό που ηγείται το ΣΚ ή το ΔΚ;
Β. Ντούλες:  Ήμασταν μια δυνατή αντιπολιτευτική φωνή εντός και εκτός της Βουλής τα τέσσερα αυτά χρόνια. Κρίνουμε ότι πρόκειται για μια χαμένη κυβερνητική τετραετία. Γίνεται λόγος για μια αποτυχία απ’ τη γέννησή της. Ενώ είμαστε ιδιαίτερα επικριτικοί σε σχέση με την κυβέρνηση, είμαστε κριτικοί και έναντι της αντιπολίτευσης. Έχουμε ζητήσει ένα πιο ξεκάθαρο όραμα, στρατηγική κα τακτικές. Εάν η κυβέρνηση κατάφερε και οδηγείται ομαλά προς ολοκλήρωση της θητείας της, που είναι μια πραγματική αποτυχία, τούτο σε κάποιο βαθμό οφείλεται, λόγω των μη μελετημένων πολιτικών που ακολούθησε η αντιπολίτευση. Τώρα πρέπει να επιλέξουμε. Γνωρίζουμε ότι το εκλογικό σύστημα είναι άδικο, και ιδιαίτερα ζημιώνει τα μικρά κόμματα. Η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές είναι σχεδόν αυτοκτονία. Λοιπόν, θα πρέπει να λάβουμε μια απόφαση να ενωθούμε στον ένα ή τον άλλο συνασπισμό.
Ερώτηση: Τι θα πρέπει να σας προσφέρει η μια πλευρά, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή; Τι πολιτικές θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτές ούτως ώστε να συνέλθετε σε συνασπισμό μαζί τους;
Β. Ντούλες: Παραδοσιακά εμείς ήμασταν ένα κόμμα χωρίς προκαταλήψεις. Συνεργαστήκαμε  τόσο με δημοκρατικούς όσο και με τους σοσιαλιστές. Ο μόνος περιορισμός μας είναι τα κόμματα που δεν συμμερίζονται την ευρωπαϊκή προοπτική  και δεν εφαρμόζουν κατά το γράμμα την επικυριαρχία του νόμου, την διάσταση του ανθρώπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Ερώτηση: Ποιανού κόμματος ταιριάζει περισσότερο η περιγραφή που μόλις κάνατε;
Β. Ντούλες: Είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν κόμματα που ιδρύθηκαν πάνω σε τέτοιες βάσεις και που έχουν δραστηριοποιηθεί στηριζόμενα πάνω σε τέτοιες αρχές. Γνωρίζουμε ότι μετά από σειρά εκθέσεων που έκριναν θετική τη στάση της Αλβανίας σε ότι αφορά στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία στην περιοχή, την περασμένη χρονιά ακούσαμε μια άλλη καμπάνα που κτύπησε στις Βρυξέλες, και αυτή ήταν κατά του εθνικισμού. Και η κοινή γνώμη το έχει πλέον ξεκάθαρο ποια είναι αυτά τα κόμματα. Δεν έχουμε τίποτε κοινό με τα κόμματα που είναι ενάντια στην καλή γειτονία και φιλία με όλες τις χώρες της περιοχής.
Ερώτηση: Νομίζω το λόγο έχετε για την Ερυθρόμαυρη Συμμαχία;!
Β. Ντούλες: Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, το ΚΔΕΕ, μάλιστα και ξεχωριστοί πολιτικοί στις γραμμές των δύο μεγάλων κομμάτων. Είναι μια κατάσταση πολύ περίπλοκη. Όλες οι προσπάθειες που γίνονται, που στόχο έχουν την δημιουργία των συνασπισμών, στην ουσία εξαρτώνται από τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό θα είναι το μεγάλο πρόβλημα για το αύριο για τη χώρα. Όταν γίνονται συνασπισμοί, που δεν στηρίζονται σε προγράμματα, εναλλακτικές προτάσεις, κοινούς σκοπούς, αλλά δημιουργούνται μόνο πάνω σε αριθμούς, τότε είσαι προδιατεθειμένος να μην έχετε συνέχεια μετά τις εκλογές.
Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε τον αριθμό του ελληνικού πληθυσμού στην Αλβανία;
Β. Ντούλες: Η Αλβανική Κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι η Απογραφή 2011 θα διεξάγονταν σύμφωνα με τα στάνταρς. Τα μέλη όλων των μειονοτήτων στη χώρα απείχαν απ’ την Απογραφή. Και μετά απ’ αυτό, βγήκαν και τα γελοία αποτελέσματα που έδειχναν ότι στη χώρα ζούσαν 25 χιλιάδες μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Για μας, αυτά τα αποτελέσματα είναι άκυρα. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε αυτή την Απογραφή και ούτε τα αποτελέσματα της.
Μετά απ’ αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ εφάρμοσε δική της Απογραφή. Ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν τέλη του καλοκαιριού.
Ερώτηση: Σε ότι αφορά στο ερωτηματολόγιο που έκανε η ΟΜΟΝΟΙΑ, ποιος είναι ο αριθμός, περίπου, όπως λέμε εμείς στις ΗΠΑ των Ελλήνων στην Αλβανία;
Β. Ντούλες: Μπορώ να πω ότι είναι πολύ πιο υψηλός απ’ ότι δείχνει η επίσημη Απογραφή.
Ερώτηση: Τι εννοείται με πολύ περισσότεροι; Διπλάσιος; Τριπλάσιος;
Β. Ντούλες: Πολύ μεγαλύτερος.
Ερώτηση: Σε ποια κατεύθυνση νομίζεται ότι τα δικαιώματα της μειονότητας έχουν εφαρμοστεί κατά τρόπο ανεπαρκή;
Β. Ντούλες: Δεν μπορούμε να αναφέρουμε ούτε ένα θετικό στοιχείο σε ότι αφορά αυτή την όψη, και δυστυχώς στις καλένδες αυτών των είκοσι τελευταίων χρόνων, δύο χρόνια πριν είχαμε την πρώτη δολοφονία εθνικού μίσους στη Χιμάρα. Ο Αριστοτέλης Γκούμας δολοφονήθηκε ακριβώς διότι εκείνος μιλούσε τη μητρική του γλώσσα, την Ελληνική. Τα βασικά προβλήματα σχετίζονται κατά πρώτο με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις περιοχές όπου διαβιούν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας. Η δεύτερη πιο σημαντική προβληματική είναι εκείνη της εκπαίδευσης. Δεν έχουμε ούτε ένα δημόσιο σχολείο στην ελληνική γλώσσα που να λειτουργεί εκτός των αποκαλουμένων μειονοτικών ζωνών., που είχαν επιβληθεί κατά το κομουνιστικό καθεστώς. Εξαιρουμένων τριών πόλεων: Αργυρόκαστρο, Αγ. Σαράντα και Δέλβινο. Στη Χιμάρα, παρότι οι διεθνείς οργανισμοί, Συμβούλιο της Ευρώπης και ΟΑΣΕ λένε ότι έχει εκεί μια ελληνική κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εκεί ιδιωτικό σχολείο. Στην Κορυτσά έχουμε επίσης την ίδια κατάσταση. Την ίδια στιγμή που έχουμε άνω των 600 μαθητών που παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο, ακόμη δεν έχουμε ένα δημόσιο σχολείο εκεί. Μια άλλη όψη που παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, τα εγχειρίδια της ιστορίας, μάλιστα και στις περιοχές που λειτουργούν δημόσια σχολεία στην ελληνική γλώσσα είναι πέρα για πέρα προβληματικά. Παιδιά της ηλικίας 10 και 12 χρονών είναι πολλές φορές υποχρεωμένα να μαθαίνουν και να αναπαράγουν θεωρίες που μιλούν κατά του ίδιου τους ελληνικού έθνους. Και δυστυχώς τα προβλήματα αυτά εντείνονται κάθε χρόνος που περνά.
Ερώτηση: Μπορείτε να μας αναφέρετε ένα παράδειγμα;
Β. Ντούλες: Όπως για παράδειγμα: οι Έλληνες έχουν παραβιάσει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας. Και οι Έλληνες πάντοτε θέλησαν το κακό για τους Αλβανούς, και ούτω καθεξής. Τούτο, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Πως μπορούμε να δηλητηριάζουμε τη συνείδηση αυτών των παιδιών με τέτοιες θεωρίες: Η κατάσταση κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολη στην κατεύθυνση αυτή και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με την παρουσία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας  στη δημόσια διοίκηση, την ίδια στιγμή που είχαμε αρκετά ικανοποιητικά ποσοστά σε κάθε όψη του δημόσιου βίου προ του ’90, αρχής γενομένης απ’ την ακαδημαϊκή κοινότητα, το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, έως και το διπλωματικό σώμα. Σήμερα, δύσκολα θα βρεις κάποιο διπλωμάτη καριέρας ελληνικής εθνικής καταγωγής. Κατά την περίοδο 1995-’96, ο στρατός εκκαθαρίστηκε σχεδόν εξ ολοκληρίας απ’ όλους τους αξιωματικούς ελληνικής καταγωγής. Και η κατάσταση αυτή   εξ’ άλλου συνεχίζεται και σήμερα. Και σε άλλες κατευθύνσεις, και σε άλλα θεσμικά όργανα, δεν έχουμε κάποιο μέλος στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Υπάρχουν πολλοί λίγοι σε άλλα επίπεδα του δικαστικού συστήματος. Είναι κατά συνέπεια ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα συνοδεύουν κάθε μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ειδικά εάν εκείνος στοχεύει να πάρει κάποια θέση στο διπλωματικό σώμα, το στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας, και άλλα τέτοια.
Ερώτηση: Θεωρείται   ότι αυτή η εθνικιστική ρητορική που επανειλημμένως κάνει την εμφάνισή της στην πολιτική αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί παραπέρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας;
Β. Ντούλες: Θα έλεγα ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, πρώτα – πρώτα των ΗΠΑ και της ΕΕ ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Τώρα αυτό λειτουργεί! Και ελπίζω ότι αυτοί θα διακόψουν την επικίνδυνη κλιμάκωση, διότι εάν υπάρχει χώρα που βλάπτεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από μια τέτοια ρητορική, αυτή είναι η ίδια η Αλβανία. Για το λόγο ότι αυτοί έχουν βάλει στο στόχο τους ό,τι πιο πολύτιμο έχει η Αλβανία: την θρησκευτική αρμονία και συμβίωση. Έχουμε μια πολυθρησκευτική χώρα. Έχουμε μια πολυεθνική χώρα. Και ο μόνος τρόπος διαβίωσης δεν είναι παρά ο αμοιβαίος σεβασμός!
Ερώτηση: Υπάρχει όμως ο κίνδυνος ώστε οι διαθρησκευτικές και διεθνικές σχέσεις στην Αλβανία να επιδεινωθούν;
Β. Ντούλες: Η στάση μας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη: αποστασιοποίηση απ’ την εθνικιστική ρητορική. Είναι ρηχή, λειτουργεί πολωτικά και είναι καταχρηστική. Και δεν ξέρω αξίζει ώστε για 10000 ψήφους να θυσιάσεις αυτό που απ’ τους προγόνους έχεις κληρονομήσει ως το πλέον πολύτιμο πράγμα; Εγώ δεν το πιστεύω! Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ένα παράδειγμα. Τα κόμματα που συγκυβερνούν στην Ελλάδα δεν κάνουν φλερτ με τους ριζοσπαστικούς, αριστερά ή δεξιά έστω, κάτι τούτο που συμβαίνει εδώ στην Αλβανία.
Ερώτηση: Οι ελληνο- αλβανικές σχέσεις έρχονται αντιμέτωπες με δύο άλλες υποθέσεις που συχνά εμφανίζονται: τα θαλάσσια σύνορα και, δεύτερον, η υπόθεση της Τσαμουριάς, που θα έλεγα ότι έχει προβληθεί αυτά τα δύο – τρία τελευταία χρόνια με το σημαντικό πληθυσμό των τσάμηδων εδώ στην Αλβανία που διεξάγουν καμπάνια γι’ αυτή την υπόθεση. Ποια είναι η οπτική σας για τις δύο αυτές υποθέσεις: τα θαλάσσια σύνορα και αυτή της Τσαμουριάς;
Β. Ντούλες: Ο καθορισμός ων θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της ΑΟΖ, θα έλεγα ότι είναι μια δίκαιη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά δεν είχε μια θετική κατάληξη. Λέω ότι το ΣΚ έκανε ένα μοιραίο σφάλμα κακομεταχειρίζοντας ένα πρόβλημα των διεθνών σχέσεων στην εσωτερική πολιτική. Πρόκειται για την χειρότερη σύσταση προς ένα πολιτικό κόμμα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι αυτοί ενίσχυσαν όλη την εθνικιστική ρητορική ενάντια σ’ αυτή τη συμφωνία. Κάθε πρόσωπο στο δρόμο, απ’ τον τσαγκάρη και  έως τον υδραυλικό, είχε μια άποψη για το πώς θα έπρεπε να γίνει η συμφωνία. Είναι πράγματι λυπηρό! Κατηγόρησαν αυτοί υψηλούς αξιωματούχους του στρατού και του Υπουργείου Εξωτερικών, και μετά απ’ αυτό οδήγησαν την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα πρέπει να επαναλάβω και μια φορά ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ψήφισε υπό συνθήκες περιορισμένης κυριαρχίας και ακεραιότητας. Εγώ δεν διαπιστώνω κανένα πρόβλημα σ’ αυτή τη συμφωνία. Ήταν ίση και δίκαιη, και ήταν προς όφελος και των δύο χωρών. Δυστυχώς είχαμε το αρνητικό αποτέλεσμα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και παραμένει τούτο μια αρκετά σοβαρή δυσκολία που παρεμποδίζει την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ερώτηση: Σε ότι αφορά στην άλλη υπόθεση, την υπόθεση της Τσαμουριάς;
Β. Ντούλες: Δεν πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή υπάρχει!