Πρόσκληση Μπολάνου για ενότητα και μεγιστοποίηση της δύναμης της ΕΕΜειονότητας ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πρόσκληση Μπολάνου για ενότητα και μεγιστοποίηση της δύναμης της ΕΕΜειονότητας

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Μπολάνος, παρεμβαίνοντας στο κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των πολιτικών εκλογών και με στόχο της μέγιστη συσπείρωση των εθνικών δυνάμεων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση την οποία και σας κοινοποιούμε. Η δήλωση μπορεί να αποτελέσει και το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατάλληλου κλίματος επανένταξης όλων των δυνάμεων που στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της ψήφου των εκλογών της 23ης Ιουνίου και της αντάξιας προς την προσφορά και την ιστορία εκπροσώπησης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
« Οι εκλογές του Ιουνίου 2013 για την ανάδειξη της νέας Βουλής στην Αλβανία αποτελούν διπλή πρόκληση για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Απ’ τη μια κρίνεται απαραίτητη η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ούτως ώστε κάτι τέτοιο να αποτελέσει χρήσιμο πολιτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των ανθελληνικών κυμάτων στον δημόσιο βίο στην Αλβανία και απ΄ την άλλη αυτή η συγκυρία θα ήταν μια πολύ καλή αφορμή ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση γύρω απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ.
Ευθύς εξ αρχής θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι για την ΟΜΟΝΟΙΑ, όπως συνεχώς έχει επισημανθεί, και άλλο τόσο γίνεται καθημερινά κατανοητό, δεν υπάρχει στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καλύτερη πολιτική εκπροσώπηση απ’ την Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόκειται για μια μακροχρόνια πολιτική επένδυση, την οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει, με δική μας αποκλειστική ευθύνη, στο βαθμό που μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει, με τα ανάλογα οφέλη για την ΕΕΜ. Καιρός να το κάνουμε τώρα.
Στόχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παραμένει η ενότητα, και τούτο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ξεπεραστούν διχαστικές πολιτικές κινήσεις, που αφετηρία έχουν είτε λάθος πολιτική εκτίμηση ή τοποθέτηση εγωιστικών σκοπών πάνω απ’ το κοινό όφελος και την κοινή προσπάθεια.
Απ’ αυτή την άποψη θεωρώ καταχρηστική τη χρήση του όρου «συμμαχία» έναντι του στόχου της ενότητας. Αντιτείνω, προσκαλώ και προκαλώ για ενότητα τώρα. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί με την ανοικτή διαδικασία που έχει εξαγγείλει η ΟΜΟΝΟΙΑ για την επιλογή και κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΚΕΑΔ. Εάν απ’ όλες τις πλευρές έχουμε κοινή συναίσθηση της κατάστασης που διερχόμαστε, τότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι εκείνο που ζητείται είναι η συμμετοχή στη διαδικασία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ χωρίς κομματικές ταμπέλες και χωρίς μικροπολιτικό παζάρι.
Μπορεί όσα γράφω να ακούγονται δύσκολα στην εφαρμογή. Αλλά και οι κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η υπέρβαση απαιτεί επίσης δύσκολες αποφάσεις. Επειδή τίποτε δεν είναι όπως πριν και επειδή το άμεσο μέλλον μας επιφυλάσσει εξίσου δύσκολες και απρόοπτες εκπλήξεις, για το λόγο αυτό ότι προτείνω αποτελεί μονόδρομο για όσους στα σοβαρά απασχολεί το κοινό μέλλον της ΕΕΜ.
Ο εθνικός αγώνας δεν θέλει συμμαχία, θέλει ενότητα, καλουμε ολους οι οποίοι σημερα για διαφορους λογους δεν στηριζουν, απευθύνουμε προσκληση φιλίας προς το ΜΕΓΚΑ στον κοινό αγώνα, ενωμένοι γύρω απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ μπορούμε ολοι μαζί να πετύχουμε μια καλύτερη πολιτικη εκπροσώπηση της ΕΕΜ.
Προσωπικά, όλα τα θεσμικά όργανα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και τα στελέχη της είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε διαδικασία που θα οδηγήσει στην ουσιαστική πλέον, και όχι μόνο για τις εκλογές ενότητα. Ήδη αναφέραμε πως τίποτε δεν είναι όπως πριν και επειδή αυτό γίνεται καθημερινά αντιληπτό από όλο και περισσότερα μέλη της ΕΕΜ,επιβάλλεται να επικρατήσει σύνεση που θα οδηγήσει και σε ανάλογες αποφάσεις.
Τι επόμενες ημέρες, εντείνοντας και αναβαθμίζοντας το διάλογο, σε δημόσιες και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ελπίζω να έχουμε ακόμη πιο τολμηρά βήματα απ’ το χώρο που τα αναμένουμε, ούτως ώστε να κατορθώσουμε να καταρτίσουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο του ΚΕΑΔ ,όπως θα προκύψει απ’ τις καταστατικές διαδικασίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Επειδή πιστεύω ότι ως Έλληνες μπορούμε να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας μας, αλλά και των προσδοκιών στην οργανωμένη πολιτική μας έκφραση, είμαι βέβαιος και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στην πρόκληση της ενότητας. Και εάν έχουμε καταφέρει αυτό το πρώτο ουσιαστικό βήμα, σίγουρα θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα στην εκλογική αναμέτρηση που με τη σειρά τους θα δώσουν περισσότερη ανάσα στον πολιτικό μας αγώνα!»

Αγ. Σαράντα, στις 11 Μαρτίου 2013
Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας