Πρωταθλήτρια στην καλλιέργεια κάνναβης η Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πρωταθλήτρια στην καλλιέργεια κάνναβης η Αλβανία

Του Σταυρου Τζιμα

«Ο,τι παλαιότερα ήταν οι καπνοκαλλιέργειες στην Ελλάδα είναι σήμερα οι χασισοκαλλιέργειες στην Αλβανία. Εχουν πνίξει την Ευρώπη στη φούντα…».

 Ο συνομιλητής μου δουλεύει για τις διεθνείς υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών. Αριστος αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ., με μετάλλια και περγαμηνές κεκτημένα στα πεδία των αθέατων και συχνά σώμα με σώμα μαχών με σκληρούς και αδίστακτους εμπόρους ναρκωτικών, «έβγαλε μεγάλες υποθέσεις» ηρωίνης, κοκαΐνης, χασίς κ.ά. Ηρθε πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο, χρειάστηκε να πυροβολήσει πρώτος για να μη σκοτωθεί, μπήκε στις υψηλές θέσεις της λίστας εκείνων που οι συμμορίες έπρεπε να βγάλουν από τη μέση. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα και απέφερε μια «καλή μεταγραφή» σε μεγάλη δυτική υπηρεσία, μέσα από την οποία σήμερα συνεχίζει τις αποστολές εκεί όπου το χρέος τον καλεί και οι ανώτεροί του τον διατάξουν. Στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη αν χρειαστεί.

 Παραγγελίες κυκλωμάτων

 «Η Αλβανία έχει τα πρωτεία στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Φανταστείτε την Ελλάδα τα παλιά χρόνια, όταν στις ορεινές περιοχές σχεδόν κάθε νοικοκυριό είχε την καπνοκαλλιέργειά του. Ε, αυτό γίνεται σήμερα στην Αλβανία. Οπως βάζαμε εμείς τότε τα καπνά, έτσι βάζουν τώρα οι Αλβανοί τις φυτείες ινδικής κάνναβης...». Οπως λέει, το χασίς το φυτεύουν στην Αλβανία κατόπιν παραγγελιών των κυκλωμάτων. «Κάνουν παραγγελίες σε χωρικούς, κυρίως ορεινών περιοχών, υποσχόμενοι ότι θα απορροφήσουν το σύνολο της παραγωγής τους. Δίνουν 100 με 150 ευρώ για κάθε κιλό χασίς σε φούντα».

 Η Ελλάδα αποτελεί, λόγω των μακρών και δύσβατων χερσαίων συνόρων, τη βασική πύλη εξαγωγής του προϊόντος και βεβαίως μια καλή αγορά. Το περνούν από μονοπάτια και δασικούς δρόμους με αγροτικά αυτοκίνητα ή μουλάρια και γαϊδούρια, το αφήνουν σε συγκεκριμένα σημεία στο ελληνικό έδαφος, από όπου, κατόπιν προσυνεννόησης, το παραλαμβάνουν ομοεθνείς τους ή Ελληνες συνεργάτες και το προωθούν στα ενδότερα. Μόνο οι αστυνομικές αρχές της Θεσπρωτίας στην Ηπειρο έχουν κατασχέσει από τις αρχές του χρόνου 2,5 τόνους χασίς από Αλβανία και έναν τόνο οι Αρχές των Ιωαννίνων.

 «Η διακίνηση αρχίζει τέλη Οκτωβρίου, που έχει τελειώσει η συγκομιδή, και ολοκληρώνεται την άνοιξη, που βάζουν τις νέες καλλιέργειες. Σε αυτό το διάστημα επικρατεί οργασμός στον κόσμο των κυκλωμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος φεύγει μέσω της Ελλάδας για την Ευρώπη. Μόνο την περσινή σεζόν στην Ελλάδα κατασχέθηκαν έξι τόνοι αλβανικού χασίς. Αν, με βάση τις στατιστικές, πιάνεται μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 10%, φανταστείτε πόσο χασίς πέρασε. Σημαντικές ποσότητες φτάνουν στην Ιταλία· εκεί ωστόσο είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί στις ακτές της Αλβανίας περιπολούν και αλβανικά αλλά και ιταλικά σκάφη του λιμενικού». Ως περιζήτητο, αλλά υψηλού ρίσκου εμπόρευμα, το χασίς παίρνει την τιμή στην αγορά. «Στην Ελλάδα πωλείται από οκτακόσια έως χίλια ευρώ το κιλό, αλλά μέχρι να φτάσει στην Αγγλία, μπορεί η τιμή να εκτιναχθεί και στις οκτώ χιλιάδες ευρώ το κιλό».

 Χωριό-οχυρό

 Ο «παράδεισος» της χασισοκαλλιέργειας στην Αλβανία βρίσκεται στο ορεινό χωριό Λαζαράτι, στον Νότο, όπου οι τέσσερις χιλιάδες κάτοικοί του ζουν αποκλειστικά από τις φυτείες της ινδικής κάνναβης. Οι πάντες εκεί έχουν ένα εισόδημα από το χασίς, που για τον μέσο Αλβανό θεωρείται άπιαστο όνειρο, και το υπερασπίζονται με τα πολυβόλα εάν η αστυνομία τολμήσει να εισβάλει στο χωριό. Μάλιστα, για να ποτίζουν τα χασισόδεντρα τα καλοκαίρια, κλέβουν από την Ελλάδα υψηλού κυβισμού αγροτικά αυτοκίνητα τα οποία μετατρέπουν σε υδροφόρες τοποθετώντας μεταλλικές δεξαμενές στην καρότσα τους.

 «Δυστυχώς, δεν καλλιεργούν μόνο στο Λαζαράτι, αλλά σε όλη τη χώρα. Τελευταία, ύστερα από πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και κάποια ταξίδια κλιμακίων Γερμανών αστυνομικών και δικαστικών στην Αλβανία, οι Αρχές άρχισαν να προβαίνουν σε κάποιες συλλήψεις, αλλά το φαινόμενο παραμένει σε έξαρση και η διακίνηση της κάνναβης στο εξωτερικό γίνεται από άριστα οργανωμένες αλβανικές συμμορίες. Η αθρόα εισαγωγή στη χώρα μας αλβανικού χασίς σχεδόν έσβησε τις ντόπιες καλλιέργειες κάνναβης, που παλιότερα γνώρισαν μέρες δόξας...».

Καθημερινή

1 σχόλια:

Πόσο φιλελεύθερη χαρακτηρίζεται και είναι,'μπορεί να χαρακτηρίζεται/χαρακτηρισθή (αλλά) και να είναι μια χώρα που απαγορεύει δια νόμου και επισήμως μιαν ευρωπα'ι'κή γλώσσα,την ελληνική(εν προκειμένω),γλώσσα ενός πλήρους κράτους-μέλους της Ε.Ε.;Πόσον αξιόπιστη και ασφαλής 'μπορεί να είναι και να θεωρηθή μια τέτοια χώρα διεθνώς,'στο διεθνές στερέωμα,'στο διεθνές σύστημα,'στο διεθνές περιβάλλον,'στο διεθνικό αυτό σημερινό προσκήνιο και πλαίσιο;Απαιτώντας,μάλιστα,ετσιθελικότατα την ένταξή της 'στην Ε.Ε.;Όταν,μάλιστα,είναι και εξπέρ 'στο διεθνές κύκλωμα του οργανωμένου εγκλήματος,ελέγχοντας και,κατά το μάλλον ή ήττον και ως επί το πλείστον καθώς και με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο,την...''αγορά('ξέρουν αυτοί..)'';