Δημοσκόπηση στην Αλβανία: Το ΚΕΑΔ έχει την πιο πιστή εκλογική βάση - Οι ψηφοφόροι του δεν τείνουν σε ΔΚ-ΣΚ ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Δημοσκόπηση στην Αλβανία: Το ΚΕΑΔ έχει την πιο πιστή εκλογική βάση - Οι ψηφοφόροι του δεν τείνουν σε ΔΚ-ΣΚ

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε το παράτημα του ιδρύματος "Soros" στην Αλβανία, σχετικά με τις κομματικές προτιμήσεις των πολιτών.


Αυτό που προκαλεί εντύπωση και σχολιάστηκε και από τα Αλβανικά ηλεκτρονικά μέσα, είναι το γεγονός ότι από το φάσμα των πολιτικών κομμάτων της χώρας, μόνο το ΚΕΑΔ κρατάει πιστή την εκλογική βάση, που είχε στις τελευταίες εκλογές του 2009. Το 80% των ψηφοφόρων του ΚΕΑΔ που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι επιμένουν να νιώθουν πιο κοντά στον ίδιο πολιτικό χώρο. Δεύτερο έρχεται το κόμμα των Τσάμηδων το PDIU με 75%. Μεγαλύτερες απώλειες από τις εκλογές του 2009 φέρεται να έχει το κόμμα του  Ιλίρ Μέτα LSI.

Αυτό που παρατηρούμε στο γράφημα είναι ότι και ένα μέρος των ψηφοφόρων το Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα δηλώνει ότι νιώθει πιο κοντά στο ΚΕΑΔ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι στις εκλογές του 2009 το ΔΚ του Μπερίσα "άρπαξε" ψήφους Βορειοηπειρωτών,  εκλέγοντας δύο μειονοτικούς βουλευτές, ως ένα Ελληνικό άλλοθι σε μια Αλβανική εθνικιστική κυβέρνηση.

Επίσης εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των ψηφοφόρων (του 2009) του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμμα, που νιώθει πιο κοντά στην Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, απ' το αντίστοιχο του Δημοκρατικού. Οι εθνικιστικές κορόνες του Ράμα για να αγγίξει το "πνεύμα" του μεγαλοϊδεατισμού που επικρατεί στην Αλβανία, φαίνεται πως δημιούργησαν ιδεολογική σύγχυση στην βάση των Σοσιαλιστών,  με αποτέλεσμα το νεοσύστατο αντι-συστημικό εθνικιστικό κίνημα των Ερυθρόμαυρων να αποσπά περισσότερες ψήφους από την αντιπολίτευση παρά από την κυβέρνηση, όπως θα ήταν αναμενόμενο.