Ζητούμενο η ενότητα των Βορειοηπειρωτών για τις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ζητούμενο η ενότητα των Βορειοηπειρωτών για τις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Αλβανία

Σε εξέλιξη οι διεργασίες •  Συνεργασία υπό το ΚΕΑΔ προτείνει η «ΟΜΟΝΟΙΑ» 

• Κάτι λιγότερο από τέσσερις μήνες έμειναν για τις νέες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία (23 Ιουνίου) και ο προβληματισμός στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλος,  καθώς   ούτε και τη φορά αυτή φαίνεται  εύκολη υπόθεση η εξάλειψη του πολυκερματισμού των δυνάμεών της.
Συζητήσεις γίνονται για τη συνεργασία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ με το νεοσύστατο κόμμα ΜΕΓΚΑ, που ωστόσο φαντάζει αρκετά δύσκολη καθώς  προσκρούει σε πολλά εμπόδια, αλλά και σε προσωπικές στρατηγικές που αναπτύσσονται.
Η αδυναμία των ηγετικών στελεχών της να βρουν κοινό βήμα και πεδίο συνεννόησης, έχει επιτρέψει στα Αλβανικά κόμματα να διεισδύσουν στην Ελληνική Μειονότητα, να τη διασπάσουν και να λεηλατήσουν τις ψήφους της, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στις επικείμενες εκλογές, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατή η αποτροπή στελέχωσής τους με Ελληνικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τον Γενικό Αντιπρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Γιώργο Τζομάκα-  και λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009-  αν στις προσεχείς εκλογές οι 60.000 περίπου  Βορειοηπειρώτες ψηφοφόροι,  ψήφιζαν τους υποψηφίους του ΚΕΑΔ, τότε αυτό θα μπορούσε να   εκλέξει εννέα Βουλευτές! Δύο δε βουλευτές θα εκλεγόταν αν ψήφιζαν  ΟΜΟΝΟΙΑ –ΚΕΑΔ οι 17.000 Έλληνες που ζουν στα Τίρανα. Λόγω όμως της «φυγής» προς τα Αλβανικά κόμματα και της γενικότερης αδιαφορίας, ο κ. Τζομάκας, εκτιμά ότι τελικά ο αριθμός των Βορειοηπειρωτών που θα ψηφίσουν το ΚΕΑΔ θα κυμανθεί μεταξύ 9 και 10.000, ενώ σε περιοχές όπως το Αργυρόκαστρο θα «κονταροχτυπηθούν» Ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι.
Μπροστά στα δεδομένα αυτά, ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Βασίλης Μπολάνος, με χθεσινή του δήλωση απευθύνει δημόσια έκκληση για ενότητα, στο πλαίσιο όμως του Κόμματος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Βασικός αποδέκτης της έκκλησης  είναι το ΜΕΓΚΑ, προς το οποίο ο κ. Μπολάνος απευθύνει «πρόσκληση φιλίας».
«Στόχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παραμένει η ενότητα και τούτο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ξεπεραστούν διχαστικές πολιτικές κινήσεις, που αφετηρία έχουν είτε λάθος πολιτική εκτίμηση ή τοποθέτηση εγωιστικών σκοπών πάνω απ’ το κοινό όφελος και την κοινή προσπάθεια». Ο κ. Μπολάνος, θεωρεί ωστόσο «καταχρηστική τη χρήση του όρου συμμαχία, έναντι του στόχου της ενότητας», η οποία όπως υποστηρίζει μπορεί να επιτευχθεί με την ανοιχτή διαδικασία που έχει εξαγγείλει η ΟΜΟΝΟΙΑ για την επιλογή και κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΚΕΑΔ.
Ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» παραδέχεται ότι η επίτευξη ενότητας και  συνεργασίας είναι δύσκολη, αλλά όπως σημειώνει «η υπέρβαση απαιτεί επίσης δύσκολες αποφάσεις».
Στη συνέχεια δηλώνει ότι ελπίζει σε πιο τολμηρά βήματα, ούτως ώστε να καταρτισθεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο του ΚΕΑΔ, όπως θα προκύψει απ’ τις καταστατικές διαδικασίες της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ». «Είμαι βέβαιος και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στην πρόκληση της ενότητας» καταλήγει ο κ. Μπολάνος. 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ