Αναβλήθηκε η φυλάκιση του προέδρου της Ομόνοιας Κορυτσάς, θα επανεξεταστεί η υπόθεση ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Αναβλήθηκε η φυλάκιση του προέδρου της Ομόνοιας Κορυτσάς, θα επανεξεταστεί η υπόθεση

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε χθες να επιστρέψει προς επανεξέταση στο εφετείο την υπόθεση του πρόεδρου της Ομόνοιας Κορυτσάς, κ. Ναούμ Ντίσιου. 

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο, η ενοχή του σχετίζεται με τον «βανδαλισμό» ορισμένων τάφων στην περιοχή Μπομποστίτσα της Κορυτσάς τον Οκτώβριο του 2010, ενώ διεξάγονταν εργασίες για την δημιουργία ενός μνημείου προς τιμήν των Ελλήνων πεσόντων του '40. 
Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του εφετείου και επιστρέφει προς επανεξέταση την υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο αλλά από άλλους δικαστές.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο εισαγγελέας ζήτησε την επανεξέταση της καθώς και την ακύρωση των αποφάσεων του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Κορυτσάς.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα το δικαστήριο έπρεπε να διεξάγει έρευνα με εμπειρογνώμονες για να αξιολογηθεί κατά πόσο το έργο που εκτέλεσε ο κ. Ντίσιος στο νεκροταφείο της Μπομποστίτσας απαιτούσε ή όχι ειδική άδεια. 
Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος του εναγομένου δήλωσε ότι οι πράξεις που διαπράχθηκαν από τον πελάτη του δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο τα οστά τα οποία ισχυρίζονται πως ξεθάφτηκαν από τους εργαζόμενους ήρθαν στην επιφάνεια από τις  βροχές τονίζοντας παράλληλα πως ο φερόμενος ως τόπος ταφής, πριν από το 1990 χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική μονάδα. 
«Εκεί δεν υπήρχαν σύμβολα τάφων. Πριν από 200 χρόνια μπορεί να υπήρξε νεκροταφείο το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε στην πορεία. Ο τόπος δεν  έχει καθαριστεί και η παρουσία των στρατιωτικών οχημάτων έχει σβήσει τα στοιχειά που αποδεικνύουν εάν στο μέρος αυτό υπήρξε κάποτε νεκροταφείο. Έπειτα από 200 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα λέγονται, οι κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν κάποιους σταυρούς» είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος, σύμφωνα με τον οποίο δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη των τάφων ή ο βανδαλισμός τους και ως εκ τούτου ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει την υπόθεση Ντίσιου.
Υπενθυμίζουμε πως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο κ. Ντίσιος κρίθηκε ένοχος με την κατηγορία της «παράνομης κατασκευής» σε συνεργασία και «παραβίαση των τάφων» και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση.