Δεν θα ησυχάσουν τα Βαλκάνια ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Δεν θα ησυχάσουν τα Βαλκάνια

Δεν είναι μόνον η οικονομική κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε

Όταν το 1972 υπογραφόταν στο Ελσίνκι η συμφωνία για το «απαραβίαστο των συνόρων», είχαν ανοίξει σαμπάνιες για να χαιρετισθεί η περίοδος ειρήνης που ανέμενε την ανθρωπότητα. Η οποία -πίστευαν- θα μπορούσε πλέον να απολαύσει τα αγαθά της καθημερινής ζωής, χωρίς τον φόβο πολέμου.
Στην περιοχή μας, αυτό διήρκεσε λιγότερο από 18 χρόνια. Η πτώση του «δικτατοριών του προλεταριάτου» άναψε τις πολεμικές  μηχανές. Και δέκα χρόνια μετά, ο ίδιος ο Ο.Η.Ε., ο φρουρός των διεθνών κανόνων, τους παραβίασε ασύστολα βομβαρδίζοντας αμάχους στην Σερβία και βάζοντας πυρίτιδα στα βαλκανικά θεμέλια με τη δημιουργία προτεκτοράτων.
Και οι προσθαφαιρέσεις στις επικράτειες θα συνεχισθούν, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους Αλβανούς, που παρωθούνται να σχεδιάζουν τη Μεγάλη Αλβανία, με τον πρωθυπουργό κ. Μπερίσα να δηλώνει προχθές στο Κοσσυφοπέδιο ότι: «Η διαδικασία της εθνικής επανένωσης των Αλβανών είναι μη αναστρέψιμη». Βέβαια, για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις έσπευσε να εξηγήσει ότι αυτό θα γίνει όταν θα ενταχθούν όλοι οι αλβανικοί πληθυσμοί στην Ε.Ε.: «Να ενωθούμε ο ένας με τον άλλον, να ενωθούμε με την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μπερίσα, και πρόσθεσε ότι πρέπει να κάνουν «τα πάντα ούτως ώστε η Αλβανία και το Κόσοβο να είναι μαζί στην Ευρώπη».
Η ομιλία του θύμισε αυτήν των Τούρκων πολιτικών. Είπε, μεταξύ άλλων: «Το όνειρο των Αλβανών περιμένει να γίνει πραγματικότητα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ούτως ώστε οι Αλβανοί να αισθάνονται καλά και να μην νιώθουν πουθενά ορφανοί και αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό, καθώς αποτελούν την εθνοτική συνέχεια, αποτελούν γεωγραφική και εθνοτική πλειοψηφία.
» Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η ενέργεια επανένωσης του έθνους πρέπει να επικεντρωθεί στις μεγάλες αξίες του (;), γι’ αυτό το σύνθημα είναι να ενωθούμε μεταξύ μας, να ενωθούμε με την Ευρώπη και ελπίζω ότι με αυτό το σύνθημα οι Αλβανοί όπου και αν βρίσκονται μπορούν να οικοδομήσουν το υπέροχο μέλλον που τους αξίζει», τόνισε ο Μπερίσα.
Και πρόσθεσε πως «Είναι αλήθεια ότι βρίσκονται διεσπαρμένοι στα κράτη, αλλά αυτό δεν μπορεί να τους εμποδίσει να κάνουν τα πάντα για να βιώσουν την αίσθηση της εθνικής επανένωσης». «Δεν πρέπει να αισθάνονται μόνοι και εγκαταλελειμμένοι σε οποιοδήποτε μέρος κι αν ζουν». Να υποσημειώσουμε ότι τους Βορειοηπειρώτες η επίσημη ελληνική πολιτεία τους αποκαλεί Αλβανούς και την Βόρειο Ήπειρο, Νότια Αλβανία.
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, ότι είναι λόγια πολιτικών που στη μακρά προεκλογική τους περίοδο ενδιαφέρονται για την άγρα ψήφων, και συναγωνίζεται ο ένας τον άλλον σε σοβινιστικές κορώνες. Δεν είναι όμως έτσι, επειδή ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε τα ίδια -με άλλα λόγια- και κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Ηγετών της Διεθνούς Ένωσης Κεντρώων Δημοκρατών που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη προ 20ημέρου (παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Έφθασε στο σημείο να κατακρίνει την διεθνή κοινότητα, για τον… άδικο διαμελισμό των αλβανικών εδαφών πριν από 100 χρόνια. Και όταν οι Αλβανοί μιλούν για χαμένα εδάφη, δεν εννοούν τίποτα άλλο από τη “Μεγάλη ή Φυσική Αλβανία”, που συμπεριλαμβάνει εδάφη από το Κοσσυφοπέδιο μέχρι την “Τσαμουριά”.
Το ίδιο νόημα είχε και η περσινή ομιλία του (14.10.2009), όπου κατά τη διήμερη περιοδεία του στο Κοσσυφοπέδιο μίλησε για την «ανάγκη ενοποίησης των αλβανικών εδαφών στα Βαλκάνια το συντομότερο δυνατόν» και την «κατάργηση των συνόρων» μεταξύ των αλβανικών περιοχών της Βαλκανικής (Σκόπια, Αλβανία, Νότια Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Τσαμουριά). Η άμεση και έντονη αντίδραση δεν προήλθε από εμάς, αλλά από τη Ρωσία, και αναγκάσθηκε σε λεκτική στροφή 180 μοιρών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε να εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» της Μόσχας για τις δηλώσεις Μπερίσα και να σημειώσει πως η χώρα του θα επιμείνει στην «αναγκαιότητα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της αποφυγής οιωνδήποτε μονομερών ενεργειών (όπως η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου τον Φεβρουάριο του 2008), που έρχονται σε αντιπαράθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές του ΟΑΣΕ».
Δεν είναι, επομένως, μόνον η οικονομική κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και αν κάποιοι αντείπουν ότι δεν είναι σε θέση η Αλβανία να μας αντιμετωπίσει στρατιωτικά, θα συμφωνήσω φυσικά, αλλά θα πω ότι στην Θεσπρωτία οι Έλληνες μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης αποτελούν μειοψηφία.

Ο Μακεδών - http://voria.gr