Δέσμευση Αβραμόπουλου για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Δέσμευση Αβραμόπουλου για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ)

Την πολιτική δέσμευση και την επιθυμία της Αθήνας να προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας του έργου, υπό τον διαχειριστικό διευθυντή Κέτιλ Τούνγκλαντ. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Δ. Κούρκουλας, επιβεβαιώθηκε το ισχυρό ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει το έργο, το οποίο θεωρείται υψίστης σημασίας τόσο για γεωπολιτικούς λόγους, όσο και για οικονομικούς (επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας).

Η Κυβέρνηση Σαμαρά εκτιμά ότι ο ΤΑΡ, που εκκινεί από την Κομοτηνή και φθάνει στην Ιταλία, διασχίζοντας την Ελλάδα και την Αλβανία, πρέπει να λάβει σύντομα την πολιτική στήριξη που του λείπει, ώστε να πείσει την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν να τον επιλέξει για τη μεταφορά του αζερικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό την Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί και να συζητήσει επί του θέματος αυτού και με τον αλβανό ομόλογό του Εντμοντ Παναρίτι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Παναρίτι είναι επίσης πιθανό να βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα και η Αλβανία πρέπει να λύσουν και ορισμένα ζητήματα που ταλαιπωρούν τις διμερείς σχέσεις, όπως π.χ η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες του 2009. Το αμοιβαίο συμφέρον από τη διέλευση του αγωγού θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην υπερπήδηση της καχυποψίας και των εμποδίων, προσφέροντας στον ΤΑΡ την απαραίτητη πολιτική στήριξη. Άλλωστε, ελάχιστοι αμφισβητούν ότι από τεχνική και οικονομική άποψη ο ΤΑΡ είναι πιο συμφέρουσα επιλογή από τον ανταγωνιστή του, τον Nabucco West, ο οποίος καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη (συγκεκριμένα στην Αυστρία).

από: HellenicBusiness News