Επιχείρηση «Βαλκανιζατέρ»: Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ κάνει «μπίζνες» στο Κόσοβο ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Επιχείρηση «Βαλκανιζατέρ»: Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ κάνει «μπίζνες» στο Κόσοβο

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ ανάμεσα σε αμερικανούς
 στρατιώτες σε μια βάση έξω από την Πρίστινα, τον Ιούλιο του 1999


Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας και συνέδεσε το όνομά της με τη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια κατά τη δεκαετία του '90 και με τη διεξαγωγή των πολέμων της Βοσνίας και του Κοσόβου (κορυφώθηκαν με τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999), επιστρέφει ξανά στον «τόπο του εγκλήματος» με διάθεση περισσότερο επιχειρηματική παρά πολεμική. Η εταιρεία Albright Capital Management, ιδιοκτησίας της Μαντλίν Ολμπραϊτ, ενδέχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ελέγχει τις τηλεπικοινωνίες του Κοσόβου.

Η Ολμπραϊτ δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή εδώ και μία οκταετία. Από το 2004 και έπειτα ήταν σύμβουλος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Ipko Net, ενός τηλεπικοινωνιακού ομίλου ο οποίος ιδρύθηκε (εν μέσω των βομβαρδισμών της πρώην Γιουγκοσλαβίας από τις νατοϊκές δυνάμεις) από τη Διεθνή Επιτροπή για την αρωγή των απειλούντων. Διά μέσου της Ipko η εταιρεία της Ολμπραϊτ συμμετείχε πριν από χρόνια στην απόκτηση μιας άδειας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο η περίπτωση του Post and Telecommunication of Kosovo (ΡΤΚ), εκτός από τη σημαντικότερη ιδιωτικοποίηση στη σύντομη ιστορία της νεότερης και φτωχότερης χώρας της Ευρώπης, αποτελεί μια πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση για την Ολμπραϊτ.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Ο κρατικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών του Κοσόβου, το 75% του οποίου η κυβέρνηση επιθυμεί να ιδιωτικοποιήσει, έχει αποτελέσει ήδη αφορμή για το ξέσπασμα ενός σκανδάλου πριν από μόλις έναν χρόνο. Το 2011 και ενώ η διαδικασία πώλησής του βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, οι επίδοξοι αγοραστές διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις και έφυγαν άρον άρον από τη χώρα εξαιτίας των κατηγοριών διαφθοράς στις οποίες εμπλεκόταν μάνατζερ της εταιρείας. Πιο πρόσφατα, μόλις πριν από δύο μήνες, ο επικεφαλής του οργανισμού που επιβλέπει την εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, ο Ντίνο Ασανάι, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του με έντεκα μαχαιριές. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, επρόκειτο για αυτοκτονία.

Η Σερβία από τη δική της πλευρά, η οποία μαζί με 101 ακόμη κράτη από τα 193 που υπάγονται στον ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, επιδιώκει την επανεξέταση όλων των ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από το 1999 και έπειτα. Σήμερα στη δημοπρασία για την απόκτηση του PTΚ συμμετέχουν και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η τουρκική Turkcell και ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών του Μονακό. Στην περίπτωση όμως που ο οργανισμός περάσει στα χέρια της Ολμπραϊτ, είναι σίγουρο ότι η Σερβία θα έχει στη διάθεσή της ένα πολύ ισχυρό όπλο. Και αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση του φτωχού Κοσόβου (το ΑΕΠ του οποίου ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ) ζητάει για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που έχει στην κατοχή της μόλις 600 εκατ. ευρώ, τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιον βολεύει περισσότερο η τιμή αυτή: τον πωλητή ή τον αγοραστή...


ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλια:

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.