Εξακολουθούν να αγνοούνται 14.000 άτομα μετά τους πολέμους στα Βαλκάνια ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Εξακολουθούν να αγνοούνται 14.000 άτομα μετά τους πολέμους στα Βαλκάνια

Εξακολουθούν να αγνοούνται 14.000 άτομα μετά τους πολέμους στα Βαλκάνια Την αποτυχία των κυβερνήσεων των χωρών που προέκυψαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία να εντοπίσουν περίπου 14.000 ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις συγκρούσεις της δεκαετίας του '90, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία. 
 
"Οι κυβερνήσεις της Κροατίας, της Βοσνίας, την ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και του Κοσόβου απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές ορίζονται από τη διεθνή νομοθεσία, να αναζητήσουν τους αγνοούμενους και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους", επισημαίνει σε έκθεσή της η οργάνωση.
Από τους περίπου 14.000 αγνοούμενους, οι 10.500 συνδέονται με τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-95), οι 2.400 με αυτόν στην Κροατία (1991-95) και οι 1.800 με αυτόν του Κοσόβου (1998-99).
Από το 1991 όταν ξέσπασαν οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, συνολικά 34.700 άνθρωποι δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Η έλλειψη βούλησης να διαλευκανθούν οι υποθέσεις των ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας στα Βαλκάνια, υπογραμμίζει η οργάνωση.
Οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν καμιά πληροφορία για την τύχη των δικών τους ή για το που βρίσκονται τα λείψανά τους και έτσι δεν μπορούν ούτε να θρηνήσουν γι'αυτούς, αλλά ούτε και να αποδεχτούν την ιδέα ότι έχουν χαθεί, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.
Η Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών, να δεσμευτούν ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων για να τερματιστεί η ατιμωρησία των υπευθύνων. Επίσης ζητεί να διεξαχθούν αποτελεσματικές και αμερόληπτες έρευνες για τα εγκλήματα που αφορούν τους αγνοούμενους και να δοθούν εγγυήσεις ότι θα προστατευτούν τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους.
Η διεθνής οργάνωση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει "στη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ των χωρών των Βαλκανίων ότι θα υπάρξει πρόοδος στον τερματισμό της ατιμωρησίας" των υπευθύνων.

ΕΘΝΟΣ