ΥΠΕΞ: Οι Τσάμηδες φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται με το φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΥΠΕΞ: Οι Τσάμηδες φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται με το φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν


Ο Κ. Κούτρας, έκανε λόγο για πρόσωπα «που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης»


Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του νέου αντιπροέδρου της Αλβανικής Βουλής, Σπετίμ Ιντρίζι, ο οποίος έκανε λόγο για «Αλβανούς της Τσαμουριάς».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την με την εκλογή του κ. Ιντρίζι αλλά και τις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, έκανε λόγο για πρόσωπα «που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η επιλογή τέτοιων προσώπων, «σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους, δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, την σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σπετίμ Ιντρίζι, αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως αισθάνεται τώρα μετά την εκλογή του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι « όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και τσάμη Αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος».

protothema.gr