ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ζήτημα Τσάμηδων από την Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ζήτημα Τσάμηδων από την Αλβανία


Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις αντιπροέδρου της Βουλής της όμορης χώρας


Τη δυσαρέσκεια της Αθήνας προκάλεσαν οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντος αντιπροέδρου της Αλβανικής Βουλτης Σπετίμ Ιντρίζι -διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα Βαγγέλη Ντούλε-, ο οποίος ήγειρε ζήτημα Τσάμηδων και Τσαμουριάς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις Ιντρίζι, σημείωσε: «Η επιλογή προσώπων, που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους, δεν προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Ο κ. Σπετίμ Ιντρίζι -είναι και πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων PDIU- αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε:

«Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας, αλλά και στην υπόθεση την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και Τσάμη αντιπρόεδρο στη Βουλή της Ελλάδος».

Οι Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κάλεσε την Αλβανία να ακολουθήσει την οδό της περιφερειακής συνεργασίας.

Κληθείσα να σχολιάσει το αλβανικό διάβημα προς την Ελλάδα για το ελληνικό πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, η εκπρόσωπος της κ.Μεγκερίνι σημείωσε: «Η Ε.Ε. προωθεί την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων στο πλαίσιο της ένταξης στην Ε.Ε. Αυτό που κάνει η Ε.Ε. είναι να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή πορεία. Στο πλαίσιο αυτό, η περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση είναι υψίστης σημασίας.

Ελπίζουμε ότι η περιφερειακή συνεργασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Υπενθυμίζουμε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και ενθαρρύνουμε τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταξύ άλλων και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διαλόγου».