Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, της Υφυπουργού Περιβάλλοντος του ΚΕΑΔ, κα Ολιγίανα Ίφτι ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, της Υφυπουργού Περιβάλλοντος του ΚΕΑΔ, κα Ολιγίανα Ίφτι

1620566_1427378400834423_782878733_nH Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κα Ολιγίανα Ίφτι πραγματοποίησε μια διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Κατά την επίσκεψή της, η υφυπουργός περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον  Α΄ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, κ. Ιωάννη Τραγάκη. Κατά την συνάντηση με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής,  η οποία συνάντηση αναπτύχθηκε σε μία ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, η  υφυπουργός περιβάλλοντος της Αλβανίας έλαβε την εγγύηση του ελληνικού κράτους για την υποστήριξη της στην απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο. Ο κ. Ιωάννης Τραγάκης και ως Μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για το Περιβάλλον (Globe) πρόσφερε την συνεργασία και την υποστήριξή του σε όλους τους τομείς και των κοινών προγραμμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψή της, η υφυπουργός περιβάλλοντος, συναντήθηκε με τον  Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Γιάννη Μανιάτη. Σε αυτή την συνάντηση συζητήθηκε η ενίσχυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων στο τομέα του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη των κοινών προτεραιοτήτων στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, των υδάτων  και των ανταλλαγών εμπειριών στο περιβαλλοντικό Έλεγχο.
H Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κα Ολιγίανα Ίφτι αφού παρουσίασε μια τωρινή επισκόπηση του Περιβάλλοντος στην Αλβανία και την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις περιβαλλοντικές πολιτικές, τόνισε, στην αύξηση της συνεργασίας και την προώθηση των κοινών σχεδίων για την προστασία του περιβαλλοντικού οικοσυστήματος  κυρίως στις προστατευόμενες διασυνοριακές περιοχές. Οι ανταλλαγές εμπειριών και η αύξηση των ικανοτήτων  στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας είχαν μία ιδιαίτερη προσοχή  κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.  Επίσης  και η ελληνική πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον και αμοιβαία βούληση. Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός κ. Μανιάτης εξέφρασε την ετοιμότητά του και του θεσμικού οργάνου που αυτός διευθύνει  για την ανάπτυξη μιας συνεχής και συγκεκριμένης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Κα Ίφτι στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα πραγματοποίησε και μία  συνάντηση με τους διευθύνοντες του ιδιωτικού τομέα, στο τομέα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, όπου τονίστηκε η επιθυμία και η βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία και εκφράστηκε σαφές ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης.
Κατά τις συναντήσεις η υφυπουργός περιβάλλοντος, κα Ολιγίανα Ίφτι συνοδεύονταν από τον Πρέσβη της Αλβανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Ντασνόρ Ντερβίσι και τον διευθυντή των Περιβαλλοντικών Πολιτικών  του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ρέντι Μπαντούμι.

Συνάντηση της  Υφυπουργού Περιβάλλοντος κα Ολιγίανα Ίφτι  με τον Α’ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Ιωάννη Τραγάκη.
Συνάντηση με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Αλβανίας, κα. Olijana Ifti, είχε σήμερα στη Βουλή ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιάννης Τραγάκης, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Τραγάκης, υπογράμμισε ότι ο χρόνος είναι πλέον κατάλληλος, ώστε οι δύο χώρες να εστιάσουν στην ουσιαστική βελτίωση των διμερών τους σχέσεων. Τόνισε, ότι η Ελλάδα παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, την οποία προέτρεψε να συνεχίσει τις προσπάθειες της, ώστε να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, μίλησε επιπλέον για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, την ισότιμη μεταχείριση των Αλβανών πολιτών ελληνικής καταγωγής, την προστασία των μειοδοτικών δικαιωμάτων, την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκευτικής πίστης και λατρείας και εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη ενδυνάμωση εκφραστών του ακραίου αλβανικού εθνικισμού.
Ο κ. Τραγάκης, έκανε επίσης αναφορά στην πρόσφατη επιλογή του αγωγού TAP, από την κοινοπραξία Shah Deniz, η οποία θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Κλείνοντας, ανέπτυξε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., για το πρώτο εξάμηνο του 2014, και σημείωσε τη σημαντική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, των δασών, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και αποβλήτων.
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας, κα. Ifti, από την πλευρά της, έκανε αναφορά σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως η εκπόνηση μελέτης προστασίας οικοσυστήματος μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων, η ανακύκλωση απορριμμάτων και τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες διμερούς συνεργασίας στους τομείς αυτούς.