Το Facebook "αναγνώρισε" το Κόσοβο ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Το Facebook "αναγνώρισε" το Κόσοβο

Οι χρήστες της ιστοσελίδας έχουν πλέον τη δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζονται ως Κοσοβάροι

The New York Times
Οταν ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι ανανέωσε την προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook πριν από δύο εβδομάδες και είχε τη δυνατότητα να επιλέξει το Κόσοβο ως τόπο καταγωγής του, αισθάνθηκε μοναδική συγκίνηση που μια παγκόσμια δύναμη όπως οι ΗΠΑ αναγνώρισε τη χώρα του ως ανεξάρτητο έθνος. To Facebook, αντικατοπτρίζοντας τη στάση της Ουάσιγκτον που δεν είχε αρχικά αναγνωρίσει το νεοσύστατο κράτος, δεν είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τις χώρες καταγωγής το Κόσοβο, αναγκάζοντας την ανεξαρτητοποιημένη αλβανική μειονότητα να επιλέξει είτε τη Σερβία είτε κάποια άλλη χώρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Θάτσι καταχώρισε την Αλβανία ως τόπο καταγωγής, ενώ τουλάχιστον 200.000 Κοσοβάροι χρήστες επέλεξαν το νησί Αντίγκουα στην Καραϊβική.
Αποφασισμένη να εξασφαλίσει στους Κοσοβάρους την επιλογή να αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες του Κοσόβου, η κυβέρνηση του Θάτσι ξεκίνησε μια εκστρατεία για να διεκδικήσει από τον κόσμο των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης αυτό που πολλά κράτη και διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν ακόμη δηλώσει: την αποδοχή του Κοσόβου ως ανεξάρτητο κράτος. Ενας μικρός «διαδικτυακός στρατός» οργανώθηκε και «βομβάρδισε» τα κοινωνικά δίκτυα με αναρτήσεις και χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα και, σύμφωνα με Κοσοβάρους αξιωματούχους, κατόρθωσε να κερδίσει τη μάχη με το Facebook τον περασμένο μήνα. Αν και η νίκη αυτή δεν ισοδυναμεί με μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή μια είσοδο στο ΝΑΤΟ, η επιτυχία της κυβέρνησης του Κοσόβου αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαθέτουν τα κοινωνικά δίκτυα για την έκφραση της εθνικής ταυτότητας σε μια εποχή που οι περισσότεροι βρίσκονται διαρκώς συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. «Ως πρωθυπουργός του Κοσόβου, δυσκολεύομαι να αποδεχθώ ότι πρέπει να δηλώσω ότι κατάγομαι από τη Σερβία», σχολίασε ο Θάτσι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης. «Το να βρισκόμαστε στη λίστα του Facebook είχε τεράστιο αντίκτυπο», πρόσθεσε.
Το Κόσοβο αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από τις ΗΠΑ και από την πλειονότητα των μελών της Ε.Ε. Μέλη όπως η Ισπανία και η Κύπρος, ωστόσο, αρνούνται να αναγνωρίσουν το κράτος της Πρίστινας. Η Σερβία, επίσης, αντιτίθεται σφοδρά στην αναγνώριση του Κοσόβου ως επίσημου κράτους, με τη συμμαχική της Ρωσία να έχει ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενάντια στην ένταξή του.
Υπό αυτές της συνθήκες, κάθε βήμα προς τη νομιμοποίηση της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση του Θάτσι.
Τα νέα της αποδοχής του Κοσόβου από το Facebook σύντομα έγιναν αντιληπτά, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. «To Facebook αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος», απεφάνθη σε ανάρτησή της στο Twitter η Κοσοβάρα υπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Βλόρα Τσιτάκου. H Αμερικανίδα πρέσβης στην Πρίστινα, Τρέισι Αν Τζέικομπσον, επίσης συνεχάρη το Κόσοβο μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο Twitter. Αντίθετα, ορισμένοι Σέρβοι απάντησαν οργισμένα στην απόφαση του Facebook. Κάποιοι έσβησαν τα προφίλ τους και τα αντικατέστησαν με ψεύτικους λογαριασμούς, ενώ άλλοι χλεύασαν την εταιρεία για την αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Παρόλο που η απόφαση της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης μεταφράστηκε με διάφορους τρόπους, η ίδια η εταιρεία από την πλευρά της τόνισε ότι η ένταξη του Κοσόβου στη λίστα δεν υποκινήθηκε από πολιτικά συμφέροντα, αλλά αποτελεί μέρος της προσπάθειας να ευθυγραμμιστεί με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ. «Οι εταιρείες δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στην επίσημη αναγνώριση κρατών, εφόσον αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες των διεθνών κοινοτήτων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Facebook, Λίντα Γκρίφιν.

Καθημερινή