CRASH: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, το δώρο της Ελλάδας στην Αλβανία ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

CRASH: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, το δώρο της Ελλάδας στην Αλβανία

Της Γεωργίας Κουμπούνη

Πριν από περίπου 4 χρόνια επισκέφθηκα την Αλβανία για πρώτη φορά. Είχα διαβάσει οτιδήποτε σχετικό με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Στα περισσότερα ιστολογία παρουσιαζόταν ως ένας πνευματικός θρησκευτικός ηγέτης με μεγάλο έργο. Αλλά. όσο κι αν ήμουν προετοιμασμένη να συναντήσω έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, η γνωριμία μαζί του αποτέλεσε μια εμπειρία ζωής... Το κήρυγμα στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στα Τίρανα, γίνεται στα αλβανικό. Απλά και κατανοητό, αγγίζοντας τις ψυχές των πιστών, που προσέρχονται με κατάνυξη. Κοιτάζω γύρω μου τους ανθρώπους: Οικογένειες με παιδάκια, γέροντες. νέοι. Κανείς δεν φοράει «το καλά» του. Δεν υπάρχουν κοσμήματα, ψηλό τακούνια και γραβάτες. Ουδός παρατηρεί ή σχολιάζει τον άλλον. Όλοι είναι προσηλωμένοι στον ιερέα.

Ανάβω κεράκι και το μάτι μου πέφτει στα πρόσφορα, στα κόλλυβα και τα μικρά χαρτάκια με τα ονόματα που περιμένουν να διαβαστούν. Τίποτα δεν μαρτυρά πως βρίσκομαι στο εξωτερικό. Για την ακρίβεια, νιώθω σαν να έχω κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο και να βρίσκομαι στην Ελλάδα του '50. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προβάλλει από το ιερό και κοινωνοί τους πιστούς. Τον παρατηρώ προσεκτικά Είναι αδύνατος, τα μαλλιά του πάλλευκα. Ένα φωτεινά πρόσωπο, που γίνεται προς στιγμήν αυστηρό, όταν συνειδητοποιεί τον θόρυβο που κάνουμε εμείς οι επισκέπτες, προσπαθώντας να πλησιάσουμε

Χριστιανική φιλοξενία
Μετά τη λειτουργία μάς υποδέχονται στην Αίθουσα Τελετών της Αρχιεπισκοπής Νεαρά κορίτσια τρέχουν πάνω-κάτω. σερβίροντας καφέ, χυμούς και γλυκά στους Έλληνες εκδρομείς. Ο Αναστάσιος έρχεται και μας καλωσορίζει όλους Θέλει να χαιρετίσει τον καθέναν μάς προσωπικά. Ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους. Αυτό μου κάνει εντύπωση. Δεν είμαστε ένα κοπάδι προσκυνητών. Είμαστε άτομα.
Ο Αρχιεπίσκοπος είναι κουρασμένος Εξαντλημένος. Του φέρνουν καφέ, νερό και μερικό κουλουράκια. Αλλά εκείνος δεν κάθεται. Παίρνει το μικρόφωνο και μιλά στην κατάμεστη αίθουσα Μας περιγράφει πώς βρήκε τη χώρο όταν ήρθε και το έργο της Αρχιεπισκοπής

Το καθεστώς της... απιστίας
Οι εικόνες μιλούν οπό μόνες τους. Το προηγούμενο καθεστώς έχει καταλύσει κάθε έννοια πίστης. Όσοι ναοί δεν έχουν κατεδαφιστεί έχουν γίνει αποθήκες, μηχανουργεία, στάβλοι. Ερείπια παντού. Κανένας σεβασμός, αν όχι σ' έναν τόπο λατρείας, στα έργο τέχνης. Κομμάτια από αγιογραφίες στις ρημαγμένες εκκλησίες μαρτυρούν πως κάποτε εκεί υπήρξε θρησκεία
Όταν ο Αναστάσιος έφτασε στην Αλβανία τα καλοκαίρι του 1991, είχαν σωθεί από τον διωγμό μόνο 15 ιερείς - όλοι τους ηλικιωμένοι. Πρώτο του μέλημα ήταν η δημιουργία θεολογικής Ακαδημίας στο Δυρράχιο για την κατάρτιση κληρικών, που σήμερα φτάνουν τους 140. Έφτιαξε 150 νέους ναούς-αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Αναστήλωσε 160 παλαιούς και 70 μοναοστηρια και εκκλησίες που ήταν πραγματικό έργα τέχνης, φροντίζοντας για τη συντήρηση των αγιογραφιών και των εικόνων Δημιούργησε δύο εκκλησιαστικό λύκεια

Το σπουδαίο κοινωνικό έργο του
Τα θρησκευτικό του έργο, όμως προχώρησε παράλληλα με το κοινωνικό 16 νηπιαγωγεία, 2 δημοτικό, 1 τεχνικό λύκειο και 2 ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης. 1 οικοτροφείο που στεγάζει 40 άπορα κορίτσια και 1 ορφανοτροφείο. Υδροδότηση χωρίων, άνοιγμα δρόμων και διανομή τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων άρχισαν με την άφιξή του στην Αλβανία, ενώ ακόμη παρέχονται γεύματα γιο τους πτωχούς σε Τίρανα και Κορυτσά. Όπως και στην Αφρική όπου έμεινε για πολλά χρόνια, η φροντίδα της υγείας του ντόπιου πληθυσμού αλλά και η παιδεία ήταν οι προτεραιότητες του.
Σήμερα η Αλβανία έχει να επιδείξει ένα επταώροφο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο. που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα περίπου 1 εκατομμύριο (!) εξετάσεις, και ιατρικούς σταθμούς σε 4 πόλεις, όλα προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενώ στο τυπογραφείο της έχουν τυπωθεί πάνω από 100 βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αγωνίζεται με κάθε τρόπο να κρατήσει τους Αλβανούς στον τόπο τους και ταυτόχρονα φροντίζει ιδιαίτερο τον ελληνικό πληθυσμό που παραμένει εκεί.
Ενόσω μιλάει και εξηγεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, το ρεύμα πέφτει για αρκετή ώρα Χαμογελά. «Καλωσήλθατε στην Αλβανία» - μας λέει.

«Ο θεός δεν πέθανε»
Ο Αρχιεπίσκοπος αγαπά το ποίμνιό του. Οι άνθρωποι βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντός του. Οι άνθρωποι που υποφέρουν. Οι πληγωμένες καρδιές, τα σώματα οι ανάγκες, οι δοκιμασίες.
Συγκροτώ κομμάτια οπό τον λόγο του: «Όσο κι αν όλα αυτά πηου συμβαίνουν φαίνονται παράλογα και οδυνηρά, υπάρχει νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη», «για τον Κύριο δεν υπάρχουν εκλεκτοί άνθρωποι και λαοί, αλλά τους αγκαλιάζει όλους, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας»
Δεν γνώριζε πως ανάμεσα στο γκρουπ υπήρχαν δημοσιογράφοι. Προβληματίζεται. Έχει ελάχιστο χρόνο, αλλά δεν θέλει να μος απογοητεύσει «θέλουμε να μας πείτε μερικά λόγια για την κρίση στην Ελλάδα. Για το εθνικά θέματα και όλα όσα συμβαίνουν», είναι το αίτημά μας. Είναι ειλικρινής. Πιστεύει πως δεν πρέπει να πάρει θέση για όσα είναι αρμόδια η Εκκλησία της Ελλάδος. Του θυμίζουμε πως η πατρίδα μας πέρνα δύσκολες ώρες. Αλλά ταυτόχρονα ντρεπόμαστε όταν συνειδητοποιούμε το παρελθόν και το παρόν της Αλβανίας •θα σας πω μονάχα ότι είπα και εδώ όταν πρωτοήλθα και με πλησίαζαν άνθρωποι απελπισμένοι. Γιατί φοβάστε; Μήπως πέθανε ο θεός και δεν το έμαθα. Ο Χριστιανός δεν πρέπει να φοβάται Δεν ανησυχώ γιο την Ελλάδα ούτε για το μέλλον»

«Η Ελλάδα πάντα θα υπάρχει»
Στην ερώτησή μας ον πιστεύει πως απειλείται η εθνική ακεραιότητα της χώρας, απάντησε αρνητικά. Η Ελλάδα επιβίωσε τόσα χρόνια. Η Ελλάδα πάντα θα υπάρχει. Χρειάζονται μόνο πνεύμα καλής συνεργασίας, σκληρή δουλειά και συνεννόηση - φράσεις που δεν είναι κούφιες, αφού προφέρονται από έναν άνθρωπο που έχει υποστεί σκληρές κατηγορίες και άδικες επιθέσεις μόνο και μόνο επειδή είναι Έλληνας. Από κάποιον που ομαλά συνεργάζεται με εκπροσώπους της πολιτικής και των άλλων θρησκειών για το καλό του κόσμου. 
Οι Έλληνες επισκέπτες τον πλησιάζουν και ζητούν την ευλογία του. Σε κανέναν δεν αρνείται τίποτα. Νιώθουμε πως δεν αισθάνεται άνετα όταν του φιλούν το χέρι. Και πιστεύει.. Πιστεύει τον θεό που υπηρετεί. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δεν έχει έπαρση. Είναι, όμως, προσεκτικός. Συνετός. Εργατικός. Ευφυέστατος. Με εξαιρετικές διοικητικές και διπλωματικές ικανότητες. Δεν νιώθει δέος ούτε δελεάζεται οπό αξιώματα και πλούτη. Έχει σκοπό και όραμα.
Βρέθηκα σε μια χώρα που έχει εθνικό ήρωα τον Σκεντέρμπεη ή Γεώργιο Καστριώτη. Σε μια χώρο που θέλει να γίνει σαν την πατρίδα μας. Βλέποντας την άναρχη ανοικοδόμηση. Τις δορυφορικές κεραίες στα άθλια οικοδομήματα. Τη μίμηση σε ντύσιμο και ήθη. Τις πάμπολλες ελληνικές επιχειρήσεις, είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα έχει κάνει τουλάχιστον ένα δώρο στην Αλβανία, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

πηγή: Περιοδικό CRASH