Βενιζέλος: «Στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία Σερβίας και Αλβανίας» ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Βενιζέλος: «Στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία Σερβίας και Αλβανίας»


Θα συγκληθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στον πρέσβη της Ελλάδος στο Βελιγράδι να ενημερώσει, επισήμως τη σερβική κυβέρνηση για την πρόθεση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκληθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 21 Ιανουαρίου 2014, καθώς και για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Βελιγράδι αμέσως μετά, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ αλλά και υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε εντολή να διαβιβασθούν στη σερβική κυβέρνηση τα θερμά συγχαρητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για αυτή τη νέα φάση, στην οποία εισέρχεται η Σερβία, και η οποία έχει γενικότερη θετική επίδραση στην ευρωπαϊκή προοπτική της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Η εξέλιξη του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας αποτελεί ιστορικό γεγονός, υπογραμμίζουν στον ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στον πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα, να ενημερώσει την αλβανική κυβέρνηση για τη θέση που υποστήριξε, χθες, η Ελλάδα κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ υπέρ της άμεσης απόδοσης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία. Τελικώς, προς συγκερασμό όλων των θέσεων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε να συζητήσει τη λήψη της απόφασης αυτής πριν το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2014. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στην Αλβανία ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την ΕΕ.

newsbeast.gr