Σκοπιμότητες Αλβανών με το αιματηρό επεισόδιο της λίμνης Μικρή Πρέσπα ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Σκοπιμότητες Αλβανών με το αιματηρό επεισόδιο της λίμνης Μικρή Πρέσπα

Οι δολοφόνοι του υπαρχυφύλακα Ηλία Κωστένη
Tου Σταυρου Τζιμα

Ενα αιματηρό επεισόδιο, που σημειώθηκε πρόσφατα στην όχθη της λίμνης Μικρή Πρέσπα, πυροδότησε έκρηξη ανθελληνισμού στην Αλβανία. Κατά την ΕΛ.ΑΣ., περίπολος συνοριοφυλάκων εντόπισε σε καλύβα που χρησιμοποιούν ψαράδες στο ελληνικό έδαφος, δύο αγνώστους και θέλησε να τους ελέγξει. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά από την καλύβα, με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να πέσει νεκρός και απαντώντας σκότωσαν τα δύο άτομα που βρίσκονταν μέσα.

Επρόκειτο για δύο αδέρφια, Αλβανούς, που είχαν περάσει με βάρκα στην ελληνική πλευρά και έφεραν μαζί τους ένα καλάσνικοφ με δεκάδες σφαίρες. Το τι γύρευαν στο ελληνικό έδαφος οπλισμένοι είναι αδύνατο να εξακριβωθεί, δεδομένου ότι και οι δύο είναι νεκροί. Οι Αρχές πιθανολογούν ότι πέρασαν για ψάρεμα ή και για να αφαιρέσουν τα δίχτυα και τον εξοπλισμό Ελλήνων ψαράδων, φαινόμενο που, όπως συχνά καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, έχει λάβει διαστάσεις στην Πρέσπα. Εξάλλου τον τελευταίο καιρό στη μεθόριο αλβανικές συμμορίες κάνουν «πάρτι» μεταφέροντας τόνους χασίς και ληστεύοντας ανήμπορους ηλικιωμένους στα απομακρυσμένα χωριά. Το θέμα όμως είναι αλλού. Με το που έγινε γνωστό το γεγονός στην Αλβανία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεοράσεις και κάποιες εφημερίδες υπερθερμάνθηκαν. Η αιματηρή συμπλοκή μεταδόθηκε εντελώς διαφορετικά, σε σχέση με την ελληνική εκδοχή, μολονότι δεν υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας. Κατ’ εκείνους, οι αστυνομικοί πέρασαν στο αλβανικό έδαφος, συνέλαβαν τους δύο, τους μετέφεραν στην καλύβα στην ελληνική πλευρά και εκεί αφού τους βασάνισαν τους σκότωσαν εν ψυχρώ. Το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη βασανισμού ή ακόμα το πώς αφού δεν υπήρξε συμπλοκή σκοτώθηκε ο Ελληνας υπαρχιφύλακας, φαίνεται να μην απασχόλησαν εκείνους που βρήκαν την αφορμή να σπείρουν μίσος. Και το μίσος εκδηλώθηκε ακόμα και με αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στον μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, από πολίτες που αξίωναν από την κυβέρνησή τους να προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία!

Η στήλη στο παρελθόν δεν δίστασε να καυτηριάσει τις εν ψυχρώ εκτελέσεις Αλβανών λαθρομεταναστών στα σύνορα από αστυνομικούς που δήθεν πυροβολούσαν στον «αέρα», αλλά η σφαίρα εξοστρακιζόταν κάπου στη στρατόσφαιρα και επιστρέφοντας τρυπούσε την πλάτη του άτυχου νεαρού! Τα πράγματα εδώ είναι εντελώς διαφορετικά. Οι δύστυχοι γονείς νομιμοποιούνται στον πόνο τους, να υιοθετούν γεγονότα και ερμηνείες που μπορεί και να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι όμως επικίνδυνο να χρησιμοποιείται απ’ όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο με απίστευτη ευκολία, για να μη μιλήσω για ύποπτες σκοπιμότητες, ένα τραγικό περιστατικό ώστε να ποτιστεί με δηλητήριο η κοινή γνώμη. Και δεν είναι η πρώτη φορά, όταν έχει αναγορευθεί ήδη σε εθνικό ήρωα πλάι στον Σκεντέρμπεη ο διαβόητος Αλί Ρεζάι, ή ο παράφρων απαγωγέας του λεωφορείου με τους δύο νεκρούς, Φλαμούρ Πίσλι! Ετσι δεν μπορούμε να πορευθούμε ως γείτονες, ειδικά προς την Ευρώπη.

Καθημερινή