ΕΠΙΚΑΙΡΑ: 286.852 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: 286.852 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΑΘΗΝΑΙΟΥ

από το περιοδικό Επίκαιρα

Λίγες ημέρες πριν τα epikalra.gr είχαν αποκαλύψει πως έπειτα από πολλά χρόνια ο Ελληνισμός είναι σήμερα σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ίων Ελλήνων της Αλβανίας Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομόνοια οι Έλληνες της Αλβανίας αριθμούν 286.852 ψυχές Πρόκειται για το αποτέλεσμα της απογραφής που πραγματοποίησε το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας κατόπιν της απόφασης που είχε ληφθεί για αποχή της ελληνικής εθνικής μειονότητας από την απογραφή που έκανε το αλβανικό κράτος τον Οκτώβριο του 2011. καθώς ήταν ορατή η απόπειρα ποινικοποίησης του εθνικού και θρησκευτικού αυτό-προσδιορισμού. Σύμφωνα με τα epikaira.gr, «συμπληρώθηκαν 286.852 ατομικά έντυπα απογραφής εκ των οποίων τα 86.000 (δηλαδή το 30%) σε ηλεκτρονική μορφή», ενώ στην απογραφή έλαβε μέρος το 85% των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας Επίσης, «από την αρχική επεξεργασία των στοιχείων της απογραφής προκύπτει ότι το 50% των μελών της εθνικής ελληνικής κοινότητας έχει σχεδόν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, αλλά διατηρεί επίσης άριστη επαφή με τη γενέτειρα, καθώς άνω του 70% από αυτούς επισκέπτεται περισσότερες από τρεις φορές το χρόνο τους τόπους καταγωγής του».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που αφορούν στη γεωγραφική κατανομή της μειονότητας στο παράρτημα της Ομόνοιας στον Αυλώνα συμπληρώθηκαν 85.841 ατομικά έντυπα στο Αργυρόκαστρο 51.067, στην Κορυτσά 32.298 ατομικά έντυπα ενώ συμπληρώθηκαν και έντυπα στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες της ΕΕ, όπως και στις ΗΠΑ και αλλού. Αξιοσημείωτο, δε, είναι και το ότι περισσότεροι από το 90% όσων συμμετείχαν δήλωσαν χριστιανοί ορθόδοξοι, το 65% δήλωσε μητρική γλώσσα την ελληνική, ενώ οι υπόλοιποι τα βλάχικα, με παράλληλη γνώση των ελληνικών και των αλβανικών.

Η προσφυγή

Ο αγώνας όμως για την προστασία των δικαιωμάτων και της γης της ελληνικής εθνικής μειονότητας διεξάγεται σε πολλά επίπεδα, με κάποιες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να είναι εξαιρετικά σημαντικές Εννέα ομοεθνείς μας τέσσερις Ελλαδίτες οι Ζήσης Δρούβης, Δημήτρης Γεωργίου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης και Δημήτριος Γρηγορίου, στελέχη της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (με πλούσια δράση για την ενίσχυση των εκεί Ελλήνων), αλλά και πέντε Βορειοηπειρώτες ξεκίνησαν ένα νομικό μαραθώνιο μέσω των θεσμικών οργάνων της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες που έχει υπογράψει η Αλβανία και, φυσικά, τη δεσμεύουν. Οι συμπατριώτες μας οι οποίοι δεν συνδέονται με κάποιο ελληνικό κόμμα στο μητροπολιτικό κέντρο ή στην Αλβανία, κατέθεσαν προσφυγή το Φεβρουάριο του 2009 στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. κατηγορώντας την αλβανική κυβέρνηση για τις παραβιάσεις «των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία οι οποίες διαπράχθηκαν από το κράτος της Αλβανίας και τις τοπικές Αρχές της χώρας αυτής. Ξεκίνησαν καταθέτοντας 60 ντοκουμέντα για τα δεινό που υφίσταται η μειονότητα και 1.030 υπογραφές. Σήμερα κι ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Διεθνές Δικαστήριο να ερευνά την υπόθεση (η διαδικασία είναι χρονοβόρα), τα ντοκουμέντα που συνοδεύουν την ελληνική προσφυγή είναι πλέον 270 και οι υπογραφές 18.500 (οι περισσότερες Βορειοηπειρωτών). Την υπόθεση έχει αναλάβει ο Βέλγος δικηγόρος (Βρυξελλών) Philippe Claeyv. Όμως η εννεαμελής επιτροπή προσφυγής δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε στην κατάθεση των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συλλεχθεί στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ αλλά και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο τον Αύγουστο του 2012. Φυσικά, δια της οδού αυτής διερευνάται η δυνατότητα κατάθεσης προσφυγής και στο Στρασβούργο, όπου το Δικαστήριο αυτή τη στιγμή, όπως γνωστοποιεί, επεξεργάζεται τον όγκο των στοιχείων που έχει λάβει και επιφυλάσσεται να απαντήσει σύντομα. Επίσης έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση.

Οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για τη διαδικασία αυτή, ενώ όσες φορές οι άνθρωποι που σήκωσαν το βάρος της προσπάθειας επιχείρησαν να ενημερώσουν αρμόδιους (π.χ. υπουργείο Εξωτερικών) αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία και βρήκαν κλειστές πόρτες Το κράτος δυστυχώς δυσκολεύεται ακόμα και σήμερα να αντιληφθεί τις διαπραγματευτικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική διπλωματία μια σειρά προσφυγών κατά γειτονικών κρατών και δη κρατών με αλυτρωτική προδιάθεση έναντι της Ελλάδος

Το κείμενο

Στο κείμενο της προσφυγής διευκρινίζεται οτι επι σχεδόν έναν αιώνα οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία υφίστανται βία ώστε να απολέσουν την εθνική τους ταυτότητα με μεθόδους όπως η εξορία η άρνηση εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα και η αλβανοποίηση των ονομάτων τους. Γίνεται αναφορά στην απαίτηση για μια δίκαιη απογραφή και υπογραμμίζεται το γεγονός πως οι Έλληνες μερικών μόνο αναγνωρισμένων περιοχών της Βορείου Ηπείρου έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν την ελληνική εθνική τους ταυτότητα. Για το μείζον θέμα της εκπαίδευσης τονίζεται το ότι η πολιτική του αλβανικού κράτους ακολουθεί την πρακτική της πρώην κομουνιστικής δικτατορίας με το να επιτρέπει σχολεία με τάξεις στην ελληνική γλώσσα μόνο σε ορισμένες στενά «μειονοτικές ζώνες" κι αυτό μόνο στο Δημοτικό, ενώ η ελληνική δεν διδάσκεται σε κανένα άλλο δημόσιο σχολείο σε πολλές περιοχές με ελληνικούς πληθυσμούς όπως είναι η Χιμάρα. Όσον αφορά στη θρησκεία η εννεαμελής επιτροπή καταθέτει πως παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις σε διεθνείς οργανισμούς οι Αρχές της Αλβανίας δεν έχουν ακόμα επιστρέφει όλους τους ναούς και τα μοναστήρια την ιδιόκτητη, τις εικόνες και τα ιερό σκεύη που η κομουνιστική κυβέρνηση είχε κατάσχει από την Ορθόδοξη Εκκλησία με κάποια από τα παραπάνω να έχουν πωληθεί στη διεθνή μαύρη αγορά σε γκαλερί και ιδιώτες. Η αλβανική κυβέρνηση, η οποία χάραξε εκ νέου το όρια των διοικητικών περιοχών στο Νότο της χώρας με σκοπό να καταστείλει τη δύναμη των Ελλήνων και των Ελλήνων - Βλάχων και να πλήξει την ισχύ της ψήφου και της εκπροσώπησής τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδα κρατά τους Έλληνες γιο την ασφάλεια των οποίων δεν μεριμνά (με αποτέλεσμα πολλές απαγωγές για τις οποίες ουδείς έχει συλληφθεί). μακριά από θέσεις ισχύος σε όλες τις μορφές της δημόσιας ζωής με συνέπεια η ελληνική εθνική μειονότητα να μην εκπροσωπείται στα θεσμικό όργανα και στις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία αλλαγής του καθεστώτος ιδιοκτησίας σε περιοχές όπου οι Έλληνες διαβιούν απο τα βάθη της Ιστορίας, προσπάθεια που συνοδεύεται και από αρπαγή κτισμάτων. Επίσης στις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας δεν γίνονται έργα υποδομής ενώ δεν φτάνει παρά ελάχιστο μέρος από την οικονομική βοήθεια που δίδεται από το εξωτερικό για δημόσια έργα στην Αλβανία. Τέλος διά της προσφυγής ζητείται η πραγματοποίηση απογραφής μέσω της οποίος οι μειονότητες της χώρας θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν ελεύθερα την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα να αναγνωριστεί το δικαίωμα στη διδασκαλία στην ελληνική γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και παντού στην Αλβανία να επιστραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία όλα όσα είχαν κατασχεθεί από την πρώην κομουνιστική κυβέρνηση και η περιοχή στην οποίο διαβιούν τα μέλη της ελληνικής εθνικής κοινότητας σε σημαντικά μεγάλους πληθυσμούς να αποτελέσει ενιαία διοικητική μονάδα όπως ήταν πάντοτε ιστορικό. ■