Τι θα συζητήσει με τον Εντι Ράμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος; ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Τι θα συζητήσει με τον Εντι Ράμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος;

Του Σταυρου Τζιμα

Με το που ανακοινώθηκε, στις αρχές του μήνα, το αυριανό ταξίδι του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αλβανία, σε τουρκική και ιταλική διπλωματία σήμανε συναγερμός. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έφυγε άρον άρον από το Μαυροβούνιο, φτάνοντας οδικώς το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στα Τίρανα. Αυτή η επίσκεψη ήταν εκτός προγράμματος, βαφτίστηκε ωστόσο «επίσκεψη εργασίας». Ούτε και η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Εμα Μπονίνο, ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Τρίτη 8 Οκτωβρίου. Η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ήταν να πάει στα Τίρανα στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά με εντολή της κυβέρνησής της επέσπευσε το ταξίδι κατά ενάμιση μήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είναι επίσημα προσκεκλημένος και οι πληροφορίες λένε πως δεν μεταφέρει «μεγάλα δώρα» στη νέα αλβανική κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τον Νταβούτογλου, που μοίρασε υποσχέσεις. Στόχος της επίσκεψης Βενιζέλου μαζί με εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στις αρχές Νοεμβρίου, είναι η αναθέρμανση του ψυχρού, τα τελευταία χρόνια, κλίματος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Σε αυτή την προσπάθεια η Αθήνα αναμένεται να προσφέρει στήριξη στο αίτημα της Αλβανίας για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον προσεχή Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, να διευθετήσει κάποια προβλήματα με τα τοπωνύμια στα διαβατήρια Αλβανών που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ προσδοκά στο ξεπάγωμα της υπογραφείσας το 2009 συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, που με πρωτοβουλία του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντι Ράμα έχει αδρανοποιηθεί.
«Οι στρατηγικοί εταίροι», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ράμα τις τρεις χώρες, «σπεύδουν να πλασαριστούν και να ενισχύσουν την παρουσία τους στη μετά Μπερίσα εποχή», τονίζει στην «Κ» διπλωματική πηγή με μεγάλη εμπειρία στα βαλκανικά δρώμενα.
«Αυτοί οι διαγκωνισμοί εντάσσονται στον ανταγωνισμό για την ενίσχυση της επιρροής σε μια χώρα-κλειδί για τις (δυτικο) βαλκανικές ισορροπίες και τους θαλάσσιους δρόμους της Κεντρικής Μεσογείου και της Αδριατικής», προσθέτει.
Για την Ιταλία, η Αλβανία εθεωρείτο ανέκαθεν «ζωτικός χώρος», το σκαλοπάτι της στη βαλκανική χερσόνησο, για την Τουρκία το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος στην Ευρώπη, για την Ελλάδα η χώρα με την ισχυρή ελληνική μειονότητα και το συμπαγές ορθόδοξο χριστιανικό στοιχείο. Με απώτερο στόχο την παρουσία ενός καλού γείτονα στα σύνορά της, η Ελλάδα παίζει με το χαρτί του ισχυρού επενδυτή και εμπορικού εταίρου, της «γέφυρας φιλίας» που ονομάζεται ελληνική μειονότητα, των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που φτάνουν από τα εμβάσματα των μεταναστών και τώρα εκτιμά ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP θα φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά.

Καθημερινή της Κυριακής