ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα αλβανική κυβέρνηση χωρίς Βορειοηπειρώτη ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα αλβανική κυβέρνηση χωρίς Βορειοηπειρώτη

ΤΙΡΑΝΑ. Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του ανακοίνωσε χθες ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, νικητής των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου. Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν πέντε υπουργοί του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα, κύριου κυβερνητικού εταίρου των σοσιαλιστών του Ράμα. Το ελληνόφωνο κόμμα ΚΕΑΔ κατήγγειλε, όμως, ότι ο κ. Ράμα επέλεξε να μη συμπεριλάβει κανέναν υπουργό ελληνικής καταγωγής στην κυβέρνησή του, παρά την υπάρχουσα προεκλογική συμφωνία, που προέβλεπε την απόδοση ενός χαρτοφυλακίου σε Βορειοηπειρώτη πολιτικό. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλος είχε χθες επαφές με στελέχη των σοσιαλιστών, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κάποια αλλαγή στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Εντι Ράμα, το 90% των υπουργών δεν έχει αναλάβει στο παρελθόν χαρτοφυλάκιο, ενώ το υπουργικό σχήμα διαθέτει στις τάξεις του πρωτοφανή για τη χώρα αριθμό γυναικών.
Σημαντικότερη πρόκληση της κυβέρνησης Ράμα είναι τώρα η αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς, που συνδέει την πολιτική ηγεσία της χώρας με το εμπόριο ναρκωτικών, τη διακίνηση ανθρώπων (τράφικινγκ), τον παράνομο τζόγο και το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πλειάδα δικαστών, αστυνομικών και δημοσιογράφων βρίσκονται στο «μισθολόγιο» εγκληματικών οργανώσεων, όπως αναφέρει σε έκθεσή της από το 2010 η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα. Η πρεσβεία εκτιμά ότι η Αλβανία χάνει κάθε χρόνο 300 εκατ. δολάρια σε διαφυγόντες φόρους από το λαθρεμπόριο καυσίμων και μόνο.
Ο Εντι Ράμα πρέπει έτσι να επιβάλει ριζικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα για να αντιμετωπίσει το καρκίνωμα της διαφθοράς. Αυτό, όμως, θα απαιτήσει συμμαχίες και στήριξη από τη Δύση, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η ιστοσελίδα «Huffington Post». Η δηλωμένη πρόθεση του Ράμα να πατάξει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα πρέπει να τύχει στήριξης από την Ευρώπη, που θα μπορούσε να προσφέρει την τεχνογνωσία της στην αλβανική αστυνομία. Ο αναλυτής της «Huffington Post» προειδοποιεί, όμως, ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με προσοχή και συνεχή παρακολούθηση, ώστε να αποφευχθούν σφάλματα, όπως εκείνο της αμέριστης στήριξης στον Γεωργιανό πρόεδρο Σαακασβίλι και στη διεφθαρμένη κυβέρνηση που αυτός δημιούργησε.