Ελεύθερος Τύπος: Παρούσα στην αλβανική Βουλή η ελληνική μειονότητα - εκφράζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία μέσω του ΚΕΑΔ ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ελεύθερος Τύπος: Παρούσα στην αλβανική Βουλή η ελληνική μειονότητα - εκφράζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία μέσω του ΚΕΑΔ

ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑΔ Β. ΝΤΟΥΛΕΣ

Τουλάχιστον δύο έδρες φαίνεται να εξασφαλίζει στις αλβανικές εκλογές το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) - Ομόνοια, μέσω του οποίου εκφράζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία η ελληνική μειονότητα με καταμετρημένο μέχρι χθες το βράδυ το 90% των ψήφων.

Στη μία εκλέγεται ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ... Βαγγέλης Ντούλες, την κέρδισε στην περιφέρεια του Αυλώνα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για άλλη μία, ενώ ένας ακόμα Έλληνας μειονοτικός, ο Ανδρέας Μάρτος, εκλέγεται συνεργαζόμενος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά θα προσχωρήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΕΑΔ.

Επίσης άλλοι δυο, ο Αναστάσης Αγγέλης (με το Σοσιαλιστικό Κόμμα) και ο Βαγγέλης Τάβος (με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα), στο Αργυρόκαστρο, ενώ στον Αυλώνα εκλέγονται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλοι δύο βουλευτές που προέρχονται από τη μειονότητα, η Λουίζα Τζουβάνι και ο Κότσο Κοκεδήμα.

Το ΚΕΑΔ κατέβηκε στις εκλογές συμμετέχοντας στον συνασπισμό Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία του Εντι Ράμα ο οποίος επικράτησε με ποσοστό που προσεγγίζει το 58% και 86 έδρες, έναντι του συνασπισμού Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη του Σαλί Μπερίσα που συγκέντρωσε 42% και 54 έδρες.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα το Σοσιαλιστικό του Ράμα και το Δημοκρατικό του Μπερίσα, για νοθεία εις βάρος της μειονότητας κατά την καταμέτρηση των ψήφων στη Χειμάρρα και στους Αγίους Σαράντα.

Ενδεικτικό των συνθηκών στις οποίες διεξήγαγε την εκλογική της προσπάθεια η ελληνική μειονότητα είναι ότι Τσάμηδες εισέβαλαν στο κέντρο καταμέτρησης του χωριού Τζάρας και έσπασαν με κλωτσιές κάλπες από τα μειονοτικά χωριά Βαγγαλάτι και Λιβαδειά, με αποτέλεσμα να μην καταμετρηθούν περίπου 500 ψηφοδέλτια με κυρίως ελληνικές ψήφους.

Το χαρακτηριζόμενο από το ΚΕΑΔ ως διασπαστικό κόμμα ΜΕGΑ (Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον - ΕΕΜΜ - ΜΕGΑ) με επικεφαλής τον Χρήστο Κίτσιου, το οποίο επίσης διεκδίκησε μειονοτικές ψήφους και κατέβηκε με τον εκλογικό συνασπισμό του Μπερίσα, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή (πήρε περίπου 2.200 ψήφους σε όλη την Αλβανία).

Με βάση τα χθεσινοβραδινά εκλογικά στοιχεία και ενώ υπολειπόταν ένα ποσοστό μικρότερο από 10% για να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, οι έδρες κατανέμονταν ως εξής στα κόμματα που συμμετείχαν στους εκατέρωθεν εκλογικούς συνασπισμούς (Μέτα και Μπερίσα): Σοσιαλιστικό Κόμμα 67, Δημοκρατικό Κόμμα 47, Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης 16. Κόμμα των Τσάμηδων (PDIU)) 4, Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 4, ΚΕΑΔ 2 και Χριστιανδημοκρατικό Κόμμα 1.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ