Ο Πρέσβης του Κοσόβου στα Τίρανα κατηγορείται απ’ την EULEX για εγκλήματα πολέμου ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ο Πρέσβης του Κοσόβου στα Τίρανα κατηγορείται απ’ την EULEX για εγκλήματα πολέμου


Όλο και πιο μακρύς γίνεται ο κατάλογος Κοσοβάρων ιθυνόντων, πρώην αγωνιστών του παραστρατιωτικού σχήματος UCK, που καλούνται ενώπιον της δικαιοσύνης για εγκλήματα εις βάρος αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην περιοχή το 1999.

Σήμερα (σ.σ. χθες) συνελήφθησαν πέντε πρόσωπα μεταξύ των οποίων ένας Δήμαρχος, ενώ κατηγορείται και βουλευτής, ότι σε στρατόπεδο κράτησης αμάχων στο Λίβκοτς του Δήμου Σκεντέραϊ διέπραξαν αξιόποινες πράξεις που συμπεριλαμβάνονται στα εγκλήματα πολέμου. Την ποινική δίωξη ασκεί ειδικός εισαγγελέας της Αποστολής για Επιβολή του Νόμου – EULEΧ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανεξάρτητη περιοχή του Κοσόβου, καθώς και ντόπιος εισαγγελέας. Ένας εκ των κατηγορουμένων κατηγορείται επίσης για τη δολοφονία ενός αμάχου Σέρβου στο συγκεκριμένο στρατόπεδο ενώ οι υπόλοιποι για άσκηση βασανιστηρίων εις βάρος αμάχων.

Τα ειδησιογραφικά μέσα του Κοσόβου και των Τιράνων που μεταδίδουν εκτάκτως την είδηση αναφέρονται ειδικά στην περίπτωση του Sulejman Selimi (Σουλεϊμάν Σελίμι), που τελεί τα καθήκοντα Πρέσβη της κυβέρνησης του Κοσόβου στα Τίρανα. Ο κ. Σελίμι ήδη επέστρεψε στην Πρίστινα προκειμένου να παρουσιαστεί στον ανακριτή, ενώ ο συνήγορος δηλώνει ότι μελετάει το φάκελο της υπόθεσης προκειμένου να προετοιμαστούν για την απολογία.

Η EULEX προσπαθεί να εξετάσει πολλούς φακέλους υπόπτων υποθέσεων κατά την ταραγμένη περίοδο του 1999 που βαραίνουν παραστρατιωτικούς του UCK, εκ του οποίου προέρχεται και ο Πρωθυπουργός της περιοχής, σκοντάφτει ωστόσο στο γεγονός ότι οι υποθέσεις δικάζονται από ντόπια δικαστήρια καθώς επίσης και ότι όλοι αυτοί οι πολεμιστές έχουν καταλάβει σημαντικά χαρτοφυλάκια στο υπό δόμηση ανεξάρτητο κράτος.