Αδιαφορεί το Ελληνικό Κράτος για τους πεσόντες στο Ύψωμα 731 ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Αδιαφορεί το Ελληνικό Κράτος για τους πεσόντες στο Ύψωμα 731- Βάνδαλοι κατέστρεψαν πρόσφατα το μνημείο!

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ


Στον «Πρωινό Λόγο» δημοσιεύτηκε πρόσφατα η πληροφορία ότι το πρόχειρο μνημείο που ανήγειραν εκεί ψηλά στο ύψωμα 731 οι «φίλοι της Ιστορίας Καρδίτσας» το 2004 για τους άταφους ήρωες του 5ου Συντάγματος το ξεθεμελίωσαν και το διέλυσαν Αλβανοί εθνικιστές.

Μάλιστα με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Παιδιών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940-41 Άρης Μπουλούκος και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης και Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Σούρλας, ζητούν την παρέμβασή του για αποκατάσταση του μνημείου του ηρωικού υψώματος 731, που βάνδαλοι πρόσφατα κατέστρεψαν.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν: «Ορισμένα μνημεία συμβολίζουν ηρωισμούς και θυσίες για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ταυτόχρονα εκπέμπουν μήνυμα να μην επαναληφθούν τα ίδια τραγικά γεγονότα από άφρονες ηγέτες. Ένα τέτοιο μνημείο λιτό και απέριττο που στήθηκε στο ηρωικό ύψωμα 731, το γκρέμισαν άφρονες και ανιστόρητοι. Προφανώς δε σεβάστηκαν το αίμα που χύθηκε στο ύψωμα αυτό, από 4000 Ιταλούς και 586 Έλληνες, ούτε μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι οι ιστορίες που γράφονται με αίμα δεν γκρεμίζονται με την κατεδάφιση των μνημείων».