Βίντεο: Αφιέρωμα της εκπομπής «Διασπορά» της ΕΤ3 στην Κορυτσά και τη Μοσχόπολη ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Βίντεο: Αφιέρωμα της εκπομπής «Διασπορά» της ΕΤ3 στην Κορυτσά και τη Μοσχόπολη

Στην Κορυτσά και τη Μοσχόπολη ταξίδεψε την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, η εκπομπή «Διασπορά» της ΕΤ3. 

Η Χρύσα Σάμου επισκέφθηκε την προξενική οικία που φιλοξένησε τον Γιώργο Σεφέρη στην Αλβανία επί διετία και που πλέον βρίσκεται εγκαταλελειμμένη στο κέντρο της Κορυτσάς. 

Μιλώντας στην εκπομπή ο Γενικός Πρόξενος Ιωάννης Πεδιώτης απευθύνει έκκληση σε ομογενειακούς φορείς και οργανώσεις να συμβάλουν, ώστε να αναπαλαιωθεί η προξενική κατοικία και να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Μαζί του συντάσσονται δημοσιογράφοι, άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού.

Η εκπομπή παρουσιάζει κι ένα αφιέρωμα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Αλβανία με επισκέψεις στο σχολείο ΟΜΗΡΟΣ και το Φροντιστήριο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Μοσχόπολη, την Έκθεση Βυζαντινών Εικόνων στο Εθνικό Μουσείο. 

Ιερείς και πολίτες μιλούν για τα δύσκολα χρόνια της απαγόρευσης γλώσσας και θρησκείας επί του καθεστώτος του Χότζα, το "θαύμα" της ανοικοδόμησης δεκάδων εκκλησιών επί ημερών του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου, καθώς και για τις ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στην περιοχή.