Συνάντηση του ΚΕΑΔ με εκπροσώπους του OSCE/ODIHR για την εκλογική διαδικασία ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Συνάντηση του ΚΕΑΔ με εκπροσώπους του OSCE/ODIHR για την εκλογική διαδικασία

Σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας των εκλογών στις 23 Ιουνίου του 2013

Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ ενημέρωσαν και τόνισαν ότι: Η εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμά της θεωρείται πολύ σημαντική για το μέλλον της χώρας. Από την άλλη πλευρά, τονίστηκαν ότι αυτές είναι διακινδυνευμένες, συνεχίζοντας την κακή παράδοση της αμφισβήτησης και χωρίς αξιοπιστίας τους.
Το ΚΕΑΔ συνεχώς ήταν, και ενδιαφέρεται για έντιμες και ελεύθερες εκλογές, αλλά δυστυχώς είναι και ένα από τα πιο ζημιωθέντα κόμματα (τεκμηριωμένα) στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, όπως στο νότο (Χειμάρρα), Τίρανα κλπ. Μολαταύτα σε αυτές τις εκλογές είμαστε μέρος της εκλογικής διαδικασίας (με εξαίρεση την καταμέτρηση των ψήφων) και θα συμβάλουμε γενναιόδωρα προς το συμφέρον τους. Επισημαίνουμε ότι η διαχείριση της διαδικασίας των εκλογών με κομματικές επιτροπές δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος, διότι τα μεγάλα κόμματα για χάριν του ενδιαφέροντός τους αφήνουν κηλίδες στην εκλογική διαδικασία.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη χρήση ρατσιστικής-εθνικιστικής ρητορικής από δημαγωγικά κόμματα χωρίς πολιτικό πρόγραμμα που προωθούν το μίσος, τις διενέξεις, τις διακρίσεις των μειονοτήτων και παραβιάζουν την πλουραλιστική κοινωνία. Επίσης, τόνισαν ότι μέρος αυτής της ρητορικής είναι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να προσανατολίσει θετικά την εκλογική συζήτηση, τις διεγείρει αυτές σε επιβλαβές τάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές δηλώσεις και συζητήσεις του Πρόεδρου και ταυτόχρονα βουλευτή του ΚΕΑΔ Ευάγγελου Ντούλε για τα ζητήματα και προβλήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και ευρύτερα, έχουν περάσει σιωπηλά από τα ΜΜΕ.
Μια άλλη ανησυχία είναι η χρήση των εκλογικών καταλόγων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενημερωτικοί, ευαισθητοποίηση από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC/ KQZ) θα πρέπει να γίνει σε όλες τις γλώσσες των μειονοτήτων.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει να είναι πολωμένο χωρίς εναλλακτικά πολιτικά προγράμματα, χρησιμοποιείτε δημόσια διοίκηση σε συλλαλητήρια και σε εκλογικές ανάγκες, υπάρχουν πιέσεις κατά ατόμων, κλπ.

Όλα αυτά, σύμφωνα με το ΚΕΑΔ εκφράζουν την επιτακτική ανάγκη της παρουσίας αποστολής παρατηρητών του OSCE/ODIHR, προπαντός στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, κυρίως σε μειονοτικές περιοχές.

από: himara.gr/blog