Δημήτρης Κίκης: Οι MEGA-υπογραφές μια μπλόφα, μονόδρομος η συνεργασία του με το Δ.Κ. ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Δημήτρης Κίκης: Οι MEGA-υπογραφές μια μπλόφα, μονόδρομος η συνεργασία του με το Δ.Κ.


Του Δημήτρη ΚΙΚΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το MEGA άρχισε τη συλλογή υπογραφών για αυτόνομη κάθοδο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό κι εν δεν είναι είδηση!!! Και τι είδηση, είδηση ως κεραυνός εν αιθρία!... Το πρόβλημα δεν είναι η είδηση ή η ανακοίνωση, αλλά ποιους πάει να κοροϊδέψει με την πράξη αυτή το “κόμμα των Ελλήνων” (διάβασε παρακλάδι του Δ.Κ.).
Ένας ψύχραιμος αναλυτής, που γνωρίζει τα περί του MEGA, δεν είναι δύσκολο να αναλύσει αυτή τη δήθεν πρωτοβουλία ή καμπάνια. Πρώτο, είναι ακατόρθωτο το όλο εγχείρημα, αν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό των υπογραφών που απαιτούνται, καθώς και τα κριτήρια και όσα ακολουθούν τις υπογραφές αυτές (φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας, αριθμός τηλεφώνου κτλ).
Αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί το MEGA διατυμπανίζει μια τέτοια πρωτοβουλία; Σίγουρα έχει τους λόγους του. Κατά τη δική μου άποψη ένας είναι ο στόχος: να ασκήσει πίεση προς το συνδυασμό ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ ώστε να επιτύχει μια συμφωνία που, αν επιτευχθεί, όπως αναλύσαμε σε προηγούμενα γραπτά μας, θα είναι κερδοφόρα μόνο για το MEGA (Δ.Κ.) και εξοντωτική για το ΚΕΑΔ.
Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές το MEGA θα βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μια θα δέχεται συνεχώς την πίεση του ΚΕΑΔ για ενότητα διαλύοντας το μαγαζί του και από την άλλη την πίεση του ίδιου του Δ.Κ. ως γέννημα και θρέμμα του. Απ' όλη αυτή την πίεση το MEGA στο τέλος θα είναι υποχρεωμένο να κάνει μια επιλογή. Και τα πράγματα είναι εντελώς ξεκάθαρα: ή κλείνει το μαγαζί του και εντάσσεται στο φυσικό του χώρο απ' όπου και αποσπάστηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2009 (πολύ δύσκολο να το επιτρέψουν τα αφεντικά του) ή είναι υποχρεωμένο να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Μεγαλύτερη (αν όχι μοναδική) πιθανότητα είναι η συνεργασία του με το Δ.Κ. Οι σημερινές κινήσεις του είναι μόνο κινήσεις αντιπερισπασμού κατά του ΚΕΑΔ, ενώ όταν έρθει η ώρα θα πάει να καθίσει κάτω από την ομπρέλα του Δ.Κ. Τα στελέχη του γνωρίζουν καλά πως δεν έχουν άλλη επιλογή. Ούτε άλλη συνεργασία μπορούν να κάνουν. Η μόνη τους επικερδής συνεργασία θα ήταν με το ΚΕΑΔ. 'Αλλη συνεργασία, εκτός με το Δ.Κ. δεν μπορούν να κάνουν για τον απλούστατο λόγο ότι τα στελέχη και οι οπαδοί του δεν θα φήφιζαν ποτέ άλλο κόμμα εκτός από το Δ.Κ. Σε πιθανή συνεργασία με το ΚΕΑΔ οι ψήφοι του θα χάνονταν μέσα στις ψήφους του ΚΕΑΔ και κανείς δεν θα καταλάβαινε (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) ότι αυτοί οι ψήφοι πήγαν όλες προς το Δ.Κ.. Σε περίπτωση άλλης συνεργασίας το ίδιο το κόμμα θα έμενε εντελώς εκτεθειμένο, αφού όλοι θα έβλεπαν πόσοι πραγματικά θα είναι οι ψήφοι του.
Τι θα συμβεί σε μια πιθανή συνεργασία του MEGA με το Δ.Κ.; Τίποτε το ιδιαίτερο, ό,τι συνέβηκε και στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Στους Αγ. Σαράντα οι ψήφοι του υπέρ του Δ.Κ. θα βοηθούσαν στην εκλογή του τσάμη βουλευτή, ενώ στο Αργυρόκαστρο αυτοί οι ψήφοι θα πήγαιναν στον κουμπαρά του Ξέρρα είτε κάθε άλλου υποψήφιου βουλευτή του Δ.Κ. Η συμφωνία MEGA – Δ.Κ. είναι η πιθανότερη όχι μόνο για το γεγονός ότι ΜΕGA=Δ.Κ., αλλά και για το γεγονός ότι σ' αυτή την περίπτωση τα δήθεν μέλη και οπαδοί του (που στην πραγματικότητα είναι μέλη και οπαδοί του Δ.Κ.) θα μπορούν άνετα να ψηφίζουν MEGA αντί Δ.Κ., αφού ξέρουν καλά πως οι ψήφοι τους θα έμπαιναν στον κουμπαρά του Δ.Κ. Σ' αυτή την περίπτωση θα ίσχυε η παροιμία που λέει “και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά”.
Το μόνο “προβληματάκι” που θα υπάρξει σ' αυτή τη συμφωνία θα είναι η ύπαρξη των τσάμηδων (αν φυσικά και σ' αυτές τις εκλογές παραμείνουν με το Δ.Κ.). Αν και το MEGA δηλώνει πως είναι το “κόμμα των Ελλήνων”, ξανά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού πρώτο, τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε ούτε το 2009 και δεύτερο, αφού σε όλη τους τη δράση συμπορεύονται με το κόμμα του Ιντρίζι στις επιθέσεις του κατά του Ντούλε και του ΚΕΑΔ.