Πιθανή συνεργασία του συνδυασμού ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ με MEGA, παγίδα εξόντωσης του ΚΕΑΔ ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πιθανή συνεργασία του συνδυασμού ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ με MEGA, παγίδα εξόντωσης του ΚΕΑΔ


Του Δημήτρη ΚΙΚΗ

Πολλά ακούγονται, πολλά λέγονται, πολλά γράφονται για μια πιθανή συνεργασία μεταξύ του συνδυασμού ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ με το MEGA. Λέγεται πως μια τέτοια συνεργασία πιθανόν να έχει και τις ευλογίες της Αθήνας. Αρκετοί αναλυτές μάλιστα τη θεωρούν τη συνεργασία αυτή δεδομένη φθάνοντας ακόμη και στις υποψηφιότητες: Κίτσιος στους Αγ. Σαράντα και Ντούλες στο Αργυρόκαστρο.
Είναι όμως εφικτή μια τέτοια συνεργασία; Όσοι δε γνωρίζουν τα πράγματα και βρίσκονται έξω από το χορό, έχουν κάθε λόγο να προωθούν μια τέτοια συνεργασία με το σκεπτικό ότι έτσι θα ενωθούν οι Έλληνες και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι πιο ισχυροί, θα κατορθώσουν να εκλέξουν περισσότερους βουλευτές στο αλβανικό Κοινοβούλιο.
Εμείς όμως που γνωρίζουμε καλύτερα και σε βάθος τα πράγματα, δεν έχουμε μόνο αμφιβολίες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συνεργασίας, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία παγίδα κατά του συνδυασμού ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ. Το λέμε αυτό, διότι γνωρίζουμε καλά τι είναι το MEGA, ποια είναι τα στελέχη του, ποιος το ίδρυσε, για ποιο σκοπό το ίδρυσε κτλ. Όσοι καλοθελητές της ενότητας, που είναι έξω από το χορό, και δεν γνωρίζουν τα πεπραγμένα στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Πρώτο, το MEGA ιδρύθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα ως αντίβαρο του συνδυασμού ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ, επειδή στις εκλογές του 2009 έφυγαν από τη συμμαχία του Δ.Κ..
Δεύτερο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τόσο τα ιδρυτικά στελέχη όσο και τα στελέχη των οργάνων του είναι στελέχη της σημερινής κυβέρνησης και δεμένα πίσω από το άρμα του Σπούρου Ξέρρα στο Αργυρόκαστρο και του Κώστα Μπάρκα στους Αγ. Σαράντα.
Τρίτο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία και στις τοπικές εκλογές, παρά την ιδιαιτερότητα που έχουν οι εκλογές αυτές όσον αφορά τα πρόσωπα κτλ. ψήφισαν το Δ.Κ.
Τέταρτο, τα στελέχη του και οι “αναλυτές” του βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σπετίμ Ιντρίζι των Τσάμηδων κατά του Ντούλε και του ΚΕΑΔ.
Είναι γεγονός πως σήμερα στο χώρο της Βορείου Ηπείρου το βαθύ αλβανικό κράτος, με τη στήριξη δικών μας ανθρώπων που κινούνται για ιδιοτελή και αντεθνικά συμφέροντα, κατόρθωσε να παγιώσει τρία στρατόπεδα, δυστυχώς τα δύο από αυτά λειτουργούν προς όφελός του και με βάση τις δικές του εντολές: το στρατόπεδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δημιουργήθηκε από το 1995 και μετά, το στρατόπεδο του Δημοκρατικού Κόμματος, που δημιουργήθηκε στις εκλογές του 2009 και το στρατόπεδο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ, που δημιουργήθηκε αρχικά στις 11 Ιανουαρίου 1991 και ενισχύθηκε στη συνέχεια με την ίδρυση του ΚΕΑΔ από την ίδια την ΟΜΟΝΟΙΑ, όταν εκείνη τα αλβανικά κόμματα τη βγάλαν εκτός αλβανικής Βουλής.
Τα στρατόπεδα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν. Το MEGA δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο μανδύας του δεύτερου στρατοπέδου. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και εκείνοι του πρώτου στρατοπέδου, να δημιουργήσουν, όπως συχνά έλεγαν, δικό τους κόμμα. Θα άλλαζε όμως τίποτε; Ασφαλώς όχι. Τα στρατόπεδα αυτά θα εκλείψουν από το χώρο της Βορείου Ηπείρου μόνο αν όσοι τα αποτελούν φύγουν από τα αλβανικά κόμματα και ενταχθούν στο συνδυασμό ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ ή σε έναν νέο φορέα, πράγμα πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο.
Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια και λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα μια πιθανή συνεργασία μεταξύ του συνδυασμού ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ κα MEGA όχι μόνο δεν θα έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία, αλλά θα είναι παγίδα εναντίον του ίδιου του ΚΕΑΔ, παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγει. Οι φημολογίες για δήθεν κάθοδο του Κίτσιου στους Αγ. Σαράντα και Ντούλε στο Αργυρόκαστρο τροφοδοτούν ή είναι μέρος αυτής της παγίδας. Είναι γνωστό πως το ΚΕΑΔ στους Αγ. Σαράντα, ακόμη και με τα χαμηλότερα ποσοστά του, μπορεί να εκλέξει τουλάχιστον έναν βουλευτή. Και αφού οι οπαδοί του MEGA θα ψηφίσουν σίγουρα τον υποψήφιο του Δ.Κ., τότε δεν παραμένει παρά ο κ. Κίτσιος να βγει με τις ψήφους του ΚΕΑΔ. Ενώ στο Αργυρόκαστρο, που οι οπαδοί και τα στελέχη του MEGA γλείφουν καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ τον Ξέρρα, χωρίς καμιά αμφιβολία θα ψηφίσουν το Δ.Κ. και το ΚΕΑΔ, όπως και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, δύσκολα θα μπορέσει να εκλέξει βουλευτή, αφού και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα εξαλειφθεί η νοθεία και το ΚΕΑΔ δεν θα έχει ξανά μετρητές. Στις εκλογές του Ιουνίου το ΚΕΑΔ έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλέξει βουλευτή στο Αργυρόκαστρο. Αν συμβεί αυτό, η εκλογή του βουλευτή θα γίνει ξανά με τις ψήφους του και όχι με τις ψήφους των άλλων.
Τα σκοτεινά κέντρα που κινούν αυτά τα νήματα ελπίζουν πως με μια τέτοια συμφωνία θα σκοτώσουν μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: από τη μια θα εξοντώσουν τον Ντούλε και ταυτόχρονα και το ΚΕΑΔ ως γνήσιοι εκπρόσωποι του ελληνισμού στην Αλβανία και από την άλλη με την εκλογή Κίτσου στους Αγ. Σαράντα κάνουν το MEGA, το μέχρι τώρα ισχνό παιδάκι του Δ.Κ. κυρίαρχο του παιχνιδιού με τις ψήφους του ΚΕΑΔ.
Υπό αυτές τις συνθήκες για το MEGA υπάρχουν δύο δρόμοι: ή να κλείσει το μαγαζί και να ξαναενταχθεί στο φυσικό του χώρο, δηλαδή στην ΟΜΟΝΟΙΑ ή να κατέβει μόνο του στις εκλογές, για να δούμε πόσα ψάρια έχει ο σάκος. Για την ακρίβεια, πόσα ψάρια θα αφήσει το Δ.Κ. στο σάκο.