ΟΜΟΝΟΙΑ: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΟΜΟΝΟΙΑ: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα

φωτογραφία από deropoli.com
Δελτίο Τύπου

 Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 το παράρτημα «Ομόνοιας» Αργυρόκαστρου,  σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της πόλης καθώς και το Σύνδεσμο Ελληνο – Αλβανικής φιλίας «Miqësia», διοργάνωσαν μια πλούσια καλλιτεχνική εκδήλωση.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Zihni Sako” στο κέντρο της πόλης όπου η συμμετοχή από τους Έλληνες καθώς και Αλβανούς της περιοχής ήταν εντυπωσιακή. Πριν την εκδήλωση, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του θεάτρου, πραγματοποιήθηκε μια σεμνή έκθεση με βιβλία και φωτογραφικό υλικό αφιερωμένα στην Εθνική Παλιγγενεσία. Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους ο Μητροπολίτης Αργυρόκαστρου κ. κ. Δημήτριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαος Κοτροκόης, ο Πρόεδρος και βουλευτής του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελος Ντούλες, ο Δήμαρχος Αργυρόκαστρου κ. Φλαμούρ Μπίμε, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Μπολάνος και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Ελλαδικό χώρο καθώς και της περιοχής μας.
Την έναρξη έκανε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Αργυρόκαστρου κύριος Χρήστος Λέγκος. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, καθώς και ο Δήμαρχος Αργυρόκαστρου. Την επετειακή ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Ευάγγελος Ντούλες.  Μετά την ομιλία του κυρίου Ντούλε ακολούθησε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Πήραν μέρος συγκροτήματα από όλη την περιοχή όπως ο πολυφωνικός όμιλος γυναικών και το χορευτικό Άνω Δρόπολης, το μουσικό συγκρότημα «Νοσταλγία» και ο όμιλος «Τσακάλωφ».
Μετά την εκδήλωση το Ελληνικό Προξενείο Αργυρόκαστρου  παρέθεσε προς τιμήν της 25ης Μαρτίου δεξίωση στο ξενοδοχείο «Τσαγιούπι».

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013 σε εκδήλωση που οργάνωσε το Παράρτημα της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Αγίων Σαράντα στο κεντρικό αμφιθέατρο της πόλης παρευρέθησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κύριος Νικόλαος Κοτροκόης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κύριος Βασίλης Μπολάνος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κύριος Ευάγγελος Ντούλες, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Αγίων Σαράντα Χαράλαμπος Παντέχης, έπαρχοι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, και πλήθος κόσμου. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο κος  Χαράλαμπος Παντέχης ενώ χαιρέτησαν ο κύριος Κοτροκόης, ο κύριος Μπολάνος και ο κύριος Ντούλες. Ακολούθησε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το σχολείο της Λιβαδειάς, το Τεχνικό Λύκειο Μεσοποτάμου «Απόστολος Παύλος», το 9-χρονό σχολείο Μεσοποτάμου και το σχολείο του Μουρσίου.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε εορτασμός στην πόλη της Χιμάρας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και ακολούθησε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης με μαθητικό πρόγραμμα του Ελληνο – Αλβανικού σχολείου. Παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου κύριος Δημήτρης Περδίκης και η Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών κυρία Μαρία Μπολάνου.


Επίσης την Κυριακή 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στην Κορυτσά. Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί  με δοξολογία στην παλαιά Μητρόπολη της Κορυτσάς. Παρευρέθησαν ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κύριος Λεωνίδας Ροκανάς, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κύριος Πεδιώτης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κύριος Μπολάνος, ο βουλευτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κύριος Ευάγγελος Ντούλες, ο πρόεδρος του Παραρτήματος  ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς κύριος Καραμέλιος, ο Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας κύριος Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου κύριοι Μιχάλης Παπαδόπουλος και Στάθης Κωνσταντινίδης από το νομό Κοζάνης, η Μαρία Αντωνίου από το νομό Καστοριάς, ο Κώστας Γκιουλέκας από τη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κύριος Γάκης και άλλοι εκπρόσωποι των Περιφερειών Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος της πόλης κύριος Νίκο Πελέσι, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας κύριος Gjergji Papa  και ο περιφερειάρχης Κορυτσάς κύριος Αντρέας Μάνος, οι τοπικές Δικαστικές και εκπαιδευτικές αρχές, οι διοικήσεις του Ελληνικού Σχολείου Κορυτσάς «ΟΜΗΡΟΣ» και του Ελληνικού Φροντιστηρίου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και πολλοί Βορειοηπειρώτες από άλλα μέρη όπως το Αργυρόκαστρο και η Χιμάρα. Χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κος Πεδιώτης και ο Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας κύριος Αρβανιτόπουλος. Η συνέχεια δόθηκε στα φροντιστήρια «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» με την παρουσίαση σχολικής εορτής.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεος της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ Δημήτριο. Παρευρέθησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κύριος Νικόλαος Κοτροκόης, ο βουλευτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κύριος Ευάγγελος Ντούλες, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κύριος Βασίλης Μπολάνος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Κώστας Γκιουλέκας, ο πρώην βουλευτής τους ΠΑΣΟΚ κύριος Μιχάλης Παντούλας, έπαρχοι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέων παρέλαση από τους μαθητές των σχολείων της περιοχής. Για πρώτη φορά φέτος παρέλασαν και μαθητές από το σχολείο της Χιμάρας και από το Επαγγελματικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος» του Μεσοπόταμου.
Ακολούθησε εκδήλωση στο Μέγαρο Πολιτισμού Δερβιτσάνης. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Έπαρχος Κάτω Δρόπολης και πρόεδρος του Παραρτήματος ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Αργυροκάστρου κύριος Δημήτρης Μαλιούκης, ενώ χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κύριος Νικόλαος Κοτροκόης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Κώστας Γκιουλέκας, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κύριος Βασίλης Μπολάνος και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κύριος Ευάγγελος Ντούλες. Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου συμμετείχαν το σχολείο της Δερβιτσάνης, το  σχολείο της Χιμάρας, το σχολείο της Φράστανης και το Επαγγελματικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος» του Μεσοπόταμου.

Άγιοι Σαράντα 26 Μαρτίου 2013
Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας