Παρέμβαση Γ.Γιάννη στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για τη χρήση της μητρικής γλώσσας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Παρέμβαση Γ.Γιάννη στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για τη χρήση της μητρικής γλώσσας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Τεκμηριωμένη άποψη εξέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής το μέλος της κ. Γιάννης Γιάννης που έχει εκλεγεί με την στήριξη του ΚΕΑΔ. Σήμερα η επιτροπή είχε στην ημερήσια διάταξη την διαδικασία ευαισθητοποίησης των ψηφοφόρων για συμμετοχή στις εκλογές, τα εκλογικά δικαιώματα και την εν γένει ενημέρωση του εκλογικού σώματος με τη διαδικασία  ψηφοφορίας.
Ο κ. Γιάννης στο σημείο της συζήτησης που αναφέρονταν στα ΜΜΕ και την σχετική τους χρηματοδότηση σε ότι αφορά την καμπάνια ευαισθητοποίησης για συμμετοχή και τα συναφή έφερε υπόψη της Επιτροπής το θέμα χρήσης της μητρικής γλώσσας των μειονοτήτων. Στα σχετικά που είχε προετοιμάσει η γραφειοκρατία της επταμελούς Επιτροπής παρατηρούνταν αρκετές ελλείψεις στο σημείο ενημέρωσης των εθνικών και άλλων μειονοτήτων. Η παρέμβαση του Γιάννη αφορούσε  στην υποχρέωση των δημοσίων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών καναλιών να  προετοιμάσουν χωρίς καμιά άλλη οικονομική επιβάρυνση υλικό (σποτάκια και εκπομπές) στην Ελληνική γλώσσα για την ΕΕΜ σχετικά με την αναμενόμενη εκλογική διαδικασία Ιουνίου 2013. Επιπλέον να ληφθεί μέριμνα και παραβλέποντας το κριτήριο των αντίτυπων σε κυκλοφορία να γίνει η καμπάνια ενημέρωσης  και σε έντυπα που κυκλοφορούν στη γλώσσα των μειονοτήτων με την ανάλογη χρηματοδότηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ).
Να αναφερθεί ότι στην τελευταία Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Στέητ Ντιπάρτμεντ (άνοιξη 2012) συμπεριλαμβάνονταν σχετικό κεφάλαιο. Η Έκθεση έγραφε ότι η υποχρέωση της κρατικής διοίκησης να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα των μειονοτήτων προκειμένου να τις κάνει υπεύθυνες για συμμετοχή στις εκλογές είχε ήδη υλοποιηθεί απ’ τις τοπικές εκλογές του 2011. Και το αναληθές τούτο η ΟΜΟΝΟΙΑ το θεώρησε τότε ως παρότρυνση προς την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να το εφαρμόσει στην επόμενη εκλογική διαδικασία.
Ας αναφερθεί ότι στη σημερινή συζήτηση στην ΚΕΕ διαφάνηκε μια σχετική αμηχανία από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας ως προς την υιοθέτηση της πρότασης Γιάννη, η οποία ψηφίστηκε κατ΄αρχήν, ενώ στη συνέχεια θα βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι υλοποίησής της.
Να σημειώσουμε πως από καιρό έχει τεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες το αίτημα της Ομόνοιας για προετοιμασία προεκλογικού υλικού αλλά και ψηφοδελτίων για την ΕΕΜ στη μητρική Ελληνική γλώσσα. Ωστόσο για πρώτη  φορά ήρθε προς συζήτηση σε επίσημη συνεδρίαση της ΚΕΕ  ως ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης της εκλογικής διαδικασίας .
από: www.deropoli.com