ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ «ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ «ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Γιώργου Κατίδη , ο οποίος όπως αποδείχθηκε δεν είχε ούτε το νοητικό ούτε το ψυχικό σθένος να στηρίξει την πράξη του, επανήλθε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης το ζήτημα του «αρχαιοελληνικού» χαιρετισμού που δεν είναι «ναζιστικός»(sic.). Ως ντοκουμέντο, όσων επιχειρηματολογούσαν υπέρ αυτής της άποψης, είναι μια φωτογραφία ενός αγάλματος του δικού μας «Πύρρου Βασιλιά της Ηπείρου». Αυτής της λαμπρής ιστορικής προσωπικότητας, που μετά την νίκη του επί των Ρωμαίων (στον σημερινό νότο της Ιταλίας) έχει κερδίσει μια θέση στο λεξιλόγιο κάθε έθνους, υπό τον όρο «Πύρρειος νίκη», ήτοι μιας νίκης με μεγάλες απώλειες όχι μόνο για τον ηττημένο αλλά και για τον νικητή.

Οι προσβολές έναντι του ιστορικού Πύρρου, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι «Τσάμηδες» τον θεωρούν ως τον δικό τους «τσάμη» βασιλιά, μάλιστα η προτομή του αποτελεί το σύμβολό του συλλόγου τους. Αυτή τη φορά δεν προσβάλουν τσάμηδες τη μνήμη του, αλλά πολλοί «φίλοι μου» Βορειοηπειρώτες, που διέδιδαν την φωτογραφία με τον βασιλιά Πύρρο να χαιρετά με παρατεταμένη την παλάμη, με τον ανάλογο σχολιασμό (με κεφαλαία συνήθως, και με κάποια ορθογραφικά).

Δυστυχώς οι αναπαραστάσεις του Πύρρου είναι ελάχιστες (σε προτομή), έως ανύπαρκτες (σε ανδριάντα). Την μορφή του μας την δίνουν διάφορα νομίσματα καθώς και η περίφημη προτομή (χωρίς χέρια καθ’ ότι προτομή) που ανευρέθη στην «Βίλα των Παπύρων» στο Ηράκλειο-Ερκουλάνο στη σημερινή Ιταλία.

Πως όμως φτάσαμε στο άγαλμα του Πύρρου με παρατεταμένη την παλάμη; Το άγαλμα-ανδριάντας της φωτογραφίας βρίσκεται στα Γιάννενα και είναι του 2009, περίπου δηλαδή 2300χρόνια μετά την βασιλεία του Πύρρου και εκτός από οφθαλμαπάτη έχει «πειραχτεί» και λίγο το χέρι του.. Στο άγαλμα ο Πύρρος δεν έχει παρατεταμένη την παλάμη του αλλά με το δάκτυλό του (δείκτη) δείχνει τον ορίζοντα. [ Βέβαια δεν χρειαζόταν να έχει παρατεταμένη την παλάμη για να γίνει «μήλο της έριδος» για τα άκρα (αριστερά και δεξιά) στα Ιωάννινα.]Το περιστατικό με τον «ναζιστικό χαιρετισμό» του Πύρρου της Ηπείρου και ο τρόπος που το έφαγαν αμάσητο πολλοί Βορειοηπειρώτες, μου ήρθε σαν κεραμίδα και πριν καλά-καλά ξεπεράσω το αγράμματο σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ; ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ» που αντίκρισα στην πορεία για τις συντάξεις του ΟΓΑ. Τελικά δεν μας ψεκάζουν απλά… με λάστιχο μας ρίχνουνε!

Τι Ανθελληνισμός τι Αφελληνισμός - τι Λοζάνη τι Κοζάνη

Υ.Γ. Λυπάμαι για τον τερματισμό, ίσως της μοναδικής ανεξάρτητης σελίδας του χώρου, με όλες τις παραφωνίες της. Όμορφο ήταν το ταξίδι ως εδώ. Κάνω έκκληση σε όσους αντέχουν ακόμη, να την κρατήσουμε ανοιχτή!

2 σχόλια:

MΩΡΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ... ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

pali kala asxeto vevaia alla auto t site einai oudetero k asxoleitai mono m t dika mas provlimata kai dn paei xeri xeri m tn neonazistiki organwsi ...san tn autonomi px lew egw twra gt enw eimaste meiwnotita ara theloume na eimaste isoi pros iswn merikoi voreiohpeirwtes pane agkaze me m ts neonazi kai t ksanalew emeis prepei n eimaste makria ma polu makria apo autous