Ντούλες στο Top Channel: Δεν υπάρχει «τσάμικο ζήτημα» (απλά και ξεκάθαρα)! Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέτυχε ως αντιπολίτευση! ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Ντούλες στο Top Channel: Δεν υπάρχει «τσάμικο ζήτημα» (απλά και ξεκάθαρα)! Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέτυχε ως αντιπολίτευση!

Οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους Ναζί και πήραν ότι τους αναλογούσε!

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της Αλβανίας έδωσε χθες, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τέθηκαν όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα, όπως το λεγόμενο «τσάμικο ψηφισμα», η σχέση του ΚΕΑΔ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο πόλεμος που δέχεται από τον Δημοκρατικό Κόμμα, η απόφαση για τους δολοφόνους των διαδηλωτών της «21ης Ιανουαρίου» καθώς και την οικονομική κατάσταση στην χώρα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην στάση που θα κρατήσει το ΚΕΑΔ στις επερχόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο της συνεργασίας του με το LSI του Ιλίρ Μέτα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ντούλες απέδωσε το πολιτικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα στην απάθεια και την αδυναμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ασκήσει σωστή αντιπολίτευση.

- Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέτυχε ως αντιπολίτευση

 «Το ΣΚ αντέδρασε με χλιαρό τρόπο εντός και εκτός του Κοινοβουλίου. Είναι παράλογο το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μια λειτουργική εξεταστική επιτροπή - κοροϊδία που συστάθηκε από την κυβέρνηση για την “21η Γενάρη” και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα να υπάρχουν κάποιες συμφωνίες μεταξύ ΔΚ και ΣΚ, όπως η συμφωνία του Νοεμβρίου. Γιατί δεν εντάχθηκε κι αυτό το σημείο στην συμφωνία;»
Ερωτηθείς από τον αναλυτή Lorenc Vangjeli για το αν πιστεύει πως από την στάση της αντιπολίτευσης θα είχε εξαρτηθεί πραγματικά ο ρόλος και οι δράσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ δήλωσε πως: «Μπορεί να υπήρχε, μπορεί και να μην υπήρχε κάποια αλλαγή, και γι’ αυτό είμαστε σήμερα στην αντιπολίτευση για να αντιταχθούμε σε αυτές τις πολιτικές. Εμείς είμαστε η μόνη χώρα που δεν επιμένει στις προτάσεις μομφής. Επιπλέον, η κίνηση αυτή δεν μεταφράζεται αυτόματα με την πτώση της κυβέρνησης, αλλά οδηγεί σε μια συζήτηση των εναλλακτικών λύσεων».
«Εμείς ως ΚΕΑΔ βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά ως προς τις αντιπολιτευτικές θέσεις. Αν αυτή η κυβέρνηση ολοκληρώνει αυτή την τετραετή θητεία, αυτό οφείλεται και στην απαθής αντιπολίτευση. Η επανειλημμένη αποτυχία στον στρατηγικό στόχο, που ήταν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, θα έπρεπε να είχε φέρει αυτόματα και την κατάρρευση αυτής της κυβέρνησης. Υπάρχει όμως κάποια περίπτωση όπου η αντιπολίτευση να  προκάλεσε συζήτηση στο Κοινοβούλιο; Το status δεν μπλοκαρίστηκε λόγω των τριών νόμων, αυτή είναι εντελώς μια εμπειρική αξιολόγηση. Ακόμη και με την έγκριση των τριών νόμων δεν θα είχαμε κερδίσει κανένα status. Όταν μια κυβέρνηση αποτυγχάνει σε έναν στρατηγικό στόχο, πώς πρέπει να την αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση, με μια δήλωση και μια ομιλία ή με πρόταση μομφής και κοινοβουλευτική συζήτηση;»

- Η συνάντηση με τον Μέτα ήταν σε προσωπικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο

Αναφερόμενος στην επίμαχη συνάντηση με τον ηγέτη του LSI Ιλίρ Μέτα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ αρνήθηκε ότι διεξάγονται πολιτικές διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη συνεργασία με το LSI. «Οι συναντήσεις μπορεί να έχουν και απλά ανθρώπινο χαρακτήρα, ακόμα και όταν φοράς το κοστούμι του πολιτικού», δήλωσε ο Ντούλες ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως «το ΚΕΑΔ δεν διεξάγει καμία συζήτηση ούτε με κάποια κεντρική πολιτική δύναμη αλλά ούτε και με δευτερεύουσες δυνάμεις που αποτελούν μέρος της κυβέρνησης», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το LSI.

- Ο πόλεμος του Δημοκρατικού Κόμματος εναντίον του ΚΕΑΔ

Γυρίζοντας πίσω στο χρόνο και αναλύοντας την θέση του στην αντιπολίτευση, ο Ντούλες κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα πως έχει ανοίξει πόλεμο κατά του ΚΕΑΔ.
«Το Δημοκρατικό Κόμμα άνοιξε ένα πραγματικό πόλεμο κατά του ΚΕΑΔ το 2009, πριν καν βγούμε από το συνασπισμό, διότι το ΔΚ ήθελε δούλους και όχι συνεργάτες. Πόλεμος ο οποίος ξεκίνησε με την παρέμβαση του νομάρχη (Σπύρου Ξέρα) και του Κώστα Μπάρκα, οι οποίοι και οι δύο τους σήμερα είναι μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου. Χρειάστηκε χρόνος και δουλειά για να αποκαταστήσουμε τις δυνάμεις και την επιρροή μας έπειτα από αυτό το χτύπημα. Ως εκ τούτου, δεν μου αρέσει όταν μας χαρακτηρίζουν αριστερούς ή δεξιούς, εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο προσπαθεί να σταθεί γερά με τις δυνάμεις του».

- Η σχέση του ΚΕΑΔ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Αναφερόμενος στην σχέση του ΚΕΑΔ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ο Ντούλες τόνισε πως «δεν υπήρχε έγγραφη συμφωνία, αλλά συντονισμός της κοινοβουλευτικής πολιτικής για τις κοινές θέσεις, καθώς υπήρχαν διαφορές σε κάποια θέματα. Εγώ προσωπικά ήμουν παρών κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, το ΣΚ είχε έξι μήνες που δεν ήταν παρών. Αντίθετες απόψεις είχαμε μέχρι και στην πρόσφατη ψηφοφορία για το ILDKP. Συμβάλαμε με άμεση στήριξη  το ΣΚ, αλλά με διαφορετική αντιπολιτευτική νοοτροπία. Στις εκλογές του 2011, για παράδειγμα, ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που κατέβηκε μόνη της έξω από συνασπισμούς».

- Ο εθνικισμός στην Αλβανία και το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» 

Σχετικά με τις εθνικιστικές δηλώσεις του Μπερίσα, ο Ντούλες δήλωσε ότι οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως αποτέλεσμα της πίεσης που του έκανε η αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντάς τον «προδότη» σχετικά με την συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.
Όσον αφορά το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» και το εμετικό ψήφισμα που κατέθεσε το PDIU, o εκπρόσωπος της Ελληνικής Μειονότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο δήλωσε πως «δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, όχι επειδή δεν θέλω εγώ, αλλά επειδή  ουσιαστικά δεν υπάρχει. Πρώτον ξεκινώντας από τα δικαιώματα, δεν μιλάμε για συλλογικά δικαιώματα, μιλάμε για τα δικαιώματα ορισμένων ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κοινότητα. Θέλω οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε, όσοι το κάνουν αυτό, το κάνουν για να δημιουργήσουν ελπίδες σε μια ομάδα ατόμων για να πάρουν ψήφους. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός μέσω των δικαστηρίων. Το ψήφισμα είναι απλώς ένα χαρτί για εκλογικούς σκοπούς και αποτελεί την χειρότερη συμβολή που μπορεί να γίνει για τις διμερείς σχέσεις. Το ψήφισμα δεν έχει περιεχόμενο, είναι απλώς μια συσκευασία».

Ο τρίτος πόλος

Σχετικά με τη δημιουργία του τρίτου πόλου στην αλβανική πολιτική ο Βαγγέλης Ντούλες είπε ότι είναι καλό για την άμβλυνση του διπολικού κλίματος, αποκλείοντας όμως την συμμετοχή του ΚΕΑΔ σε ένα συνασπισμό με κόμματα που χρησιμοποιούν εθνικιστική γλώσσα, αναφερόμενος στην Ερυθρόμαυρη Συμμαχία και στο Κόμμα των Τσάμηδων. «Για τον τρίτο πόλο, πριν από δύο χρόνια, είχα εκφράσει την επιθυμία ότι θα ήταν ωραίο να αποφεύγαμε το δίπολο. Ο τρίτος πόλος είναι σήμερα ένας όρος των μέσων ενημέρωσης και όχι μια πολιτική πραγματικότητα. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι σήμερα σε επαφή η μία με την άλλη, εκτός από εκείνες που δεν έχουν χώρο για επαφές».

Η απόφαση του δικαστηρίου για την 21η Ιανουαρίου του 2011

Σχολιάζοντας την αθώωση των ανθρώπων που δολοφόνησαν αθώους πολίτες που διαδήλωναν μπροστά από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο ο κ. Ντούλες είπε πως «η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, τόσο σοβαρή όσο τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου του 2011. Αυτοί οι τέσσερις μάρτυρες ξανασκοτώθηκαν σήμερα. Η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα για την δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν να καταπιώ σε καμιά περίπτωση, ότι τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους ακριβώς έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Έχουμε την εμπειρογνωμοσύνη από τα πιο εξειδικευμένα όργανα του FBI, η οποία αποδεικνύει ότι δολοφονήθηκαν χωρίς να έχουν το παραμικρό φταίξιμο».από: www.aftonomi.gr