Άυριο στο ΥΠΕΞ: Πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Άυριο στο ΥΠΕΞ: Πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας

Υπογράφεται αύριο, Τετάρτη, στο υπουργείο Εξωτερικών η νέα διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας για τη διέλευση από το έδαφος των τριών χωρών του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline-ΤΑΡ.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια του τριμερούς μνημονίου κατανόησης που είχε υπογραφεί πριν από λίγους μήνες στη Νέα Υόρκη και θεωρείται επιβεβαίωση της στήριξης των τριών κυβερνήσεων στο έργο και βασικό προαπαιτούμενο για να δώσει το Αζερμπαϊτζάν το «πράσινο φως» για την τροφοδοσία του από το κοίτασμα Shah Deniz II.

Ο ΤΑΡ, που ξεκινά από την Κομοτηνή, θα εφοδιάζεται με το αζέρικο αέριο από την Τουρκία μέσω του ΤΑΝΑΡ (Τrans Anatolian Pipeline), τον κεντρικό αγωγό, σύμπραξη Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, που θα μεταφέρει το αέριο εντός Τουρκίας και θα τροφοδοτήσει όποιο σχήμα επιλεγεί.

Εξάλλου, η κοινοπραξία Shah Deniz II έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον ΤΑΡ με οψιόν χρηματοδότησης μέρους του έργου και δυνατότητα απόκτησης έως του 50% των μετοχών του, καθώς και συμφωνία μετόχων, που προσδιορίζει πώς οι εταίροι του Shah Deniz, δηλαδή η κρατική εταιρεία του Αζερμπαιτζάν Socar, η βρετανική ΒΡ και η γαλλική Total θα συμμετέχουν στη διοίκηση του ΤΑΡ.

Ο ανταγωνιστικός προς τον ΤΑΡ, αγωγός Nabucco West, σχεδιάζεται να ξεκινά από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και να διασχίζει τα Βαλκάνια, για να καταλήξει στην Αυστρία. Πάντως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ο ΤΑΡ υπερτερεί σημαντικά του Nabucco West, καθώς διανύει μικρότερη διαδρομή και έχει πιο χαμηλό κόστος.

Κέρδος