Ξανά για την ενότητα -Tου Δημήτρη ΚΙΚΗ ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Ξανά για την ενότητα -Tου Δημήτρη ΚΙΚΗ

Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις από προηγούμενο άρθρο μου σχετικά με την ενότητα, θεώρησα εύλογο να ξαναγράψω περί αυτού. Κατ' αρχήν δεν πιστεύω πως θα υπάρχει έστω κι ένας Βορειοηπειρώτης που να μην θέλει την ενότητα ολόκληρου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπου ο αλβανικός εθνικισμός κυριαρχεί στους πάντες και στα πάντα και δεν είναι πλέον η σημαία ορισμένων περιφερειακών πολιτικών δυνάμεων. Ούτε είμαι αντίθετος σε μια συμφωνία μεταξύ ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ. Θα ήμουν ο τελευταίος που δε θα συμφωνούσα για μια τέτοια συμφωνία. Εγώ απλώς ανέλυσα τα μέχρι τώρα δεδομένα και τι στην πραγματικότητα είναι το ΜΕΓΚΑ. Επιμένω στην άποψή μου ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα έχει κανένα πρακτικό όφελος, εφόσον τα στελέχη του ΜΕΓΚΑ τόσο στις βουλευτικές όσο και στις τοπικές εκλογές στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν το Δημοκρατικό Κόμμα. Όλοι μας γνωρίζουμε άλλωστε πώς δημιουργήθηκε το κόμμα αυτό και ποιον εξυπηρέτησε.
Λυπούμαι που σε όλες τις αντιδράσεις σχετικά με το άρθρο μου, κανείς δεν έθιξε το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η γενναία πράξη να φύγουν οι Βορειοηπειρώτες από τα αλβανικά κόμματα και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Μερικοί με κατηγόρησαν πως ήμουν και είμαι υποστηρικτής του Ντούλε, άρα και ένας από τους παράγοντες της διάσπασης. Αν αυτό το συμπεραίνουν από το γεγονός ότι από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις 11 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα στηρίζω ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ (ανεξαρτήτως προσώπων, χωρίς να διεκδικώ ποτέ κάποια κρατική θέση, όπως έκαναν οι περισσότεροι), κακώς, διότι αυτή ήταν και είναι η άποψή μου από το 1990: κανείς Βορειοηπειρώτης στα αλβανικά κόμματα. Δεν άλλαξα ποτέ την άποψη αυτή. Και, από τις σημερινές εξελίξεις πιστεύω πως δικαιώνομαι.
Εξάλλου, δεν πιστεύω πως τη διάσπαση την προξένησαν εκείνοι που αφοσιωμένοι παρέμειναν στα ιδανικά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ελληνισμού, αλλά εκείνοι που για διάφορους προσωπικούς και ιδιοτελείς σκοπούς, έφυγαν από την ΟΜΟΝΟΙΑ και εντάχτηκαν στα αλβανικά κόμματα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απαντήσω και σε ένα σχόλιο αναγνώστη, στο οποίο αναφέρει τους μουσουλμάνους της Θράκης, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα ελληνικά κόμματα. Θα ήθελα να πω στον αξιότιμο αυτό αναγνώστη ότι άλλο μια γλωσσική και άλλο μια εθνική μειονότητα. Πιστεύω να έχει ενημερωθεί πως στην Αλβανία ακόμη και η Γκολομπόρντα, που δεν είναι εθνική μειονότητα, θέλουν να φτιάξουν δικό τους κόμμα.
Επειδή ο γράφων είναι ένας από τους πρωτεργάτες ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, όταν φτιάχναμε το πρώτο Πρόγραμμα και το πρώτο Καταστατικό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ουδέποτε θα μπορούσαμε να διανοηθούμε πως μετά τις κοσμογονικές αλλαγές στην Αλβανία θα υπήρχε Βορειοηπειρώτης που θα συμμετείχε σε ένα αλβανικό κόμμα. Η ίδια η ΟΜΟΝΟΙΑ τότε ιδρύθηκε ως μία αντικομμουνιστική πολιτική οργάνωση.
Οι δικαιολογίες ορισμένων ότι έφυγαν από την ΟΜΟΝΟΙΑ λόγω της μη “δημοκρατικότητας” στους κόλπους και στα όργανά της, είναι μονάχα παραμύθια και δικαιολογία για την πράξη τους. Αν μερικοί θεωρούν αντιδημοκρατικότητα το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της η ΟΜΟΝΟΙΑ θα έπρεπε να ψηφίσει προτάσεις του ενός ή του άλλου, γιατί ετσι ήθελαν εκείνοι, ενώ υπήρχε προεδρείο, γενικό Συμβούλιο, κάνουν λάθος, διότι το να ζητάς με το έτσι θέλω να ψηφιστεί η πρότασή σου, ενώ η πλειοψηφία δε συμφωνεί, αυτή θα ήταν η αντιδημοκρατικότητα και μάλλον εσύ ήσουν σε στραβό δρόμο και όχι οι 17 ή οι 57 και 67.
Ξανά επιμενω στην ίδια άποψη: αν θέλουμε για πραγματική ενότητα, αυτή επιτελείται μονάχα όταν φύγουν όλοι οι Βορειοηπειρώτες από τα αλβανικά κόμματα και κάνουμε μια καινούρια αρχή. Να έρθουν σ΄εμάς όσοι έφυγαν και όχι να πάμε εμείς σ' αυτούς. Οι σημερινές εξελίξεις πιστεύω πως προσφέρουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε όσους κατά καιρούς έφυγαν, να ξαναεπιστρέψουν. Με την επιστροφή τους θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε ασφαλώς περισσότερους βουλευτές στο Αλβανικό Κοινοβούλιο. Τότε, μέσα από διαφανείς διεργασίες, ας επιλεγούν οι καλύτεροι.
Και μη μου πει κανείς ξανά πως για όλα φταίει η ΟΜΟΝΟΙΑ. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατά τη διαδρομή της έκανε και λάθη. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Όμως να μην ξεχνάμε πως είναι και αυτή ένας ζωντανός οργανισμός, που αναπτύσσεται μέσα σε δυσκολίες και αντιξοότητες και τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Μήπως τα άλλα κόμματα δεν κάνουν λάθη; Τα λάθη αυτά όμως δεν αποτελούν πρόφαση για φυγή. Ήρθε η ώρα ώστε όλοι μας, δεξιοί και αριστεροί, κεντρώοι κλπ. να ενταχθούμε ξανά, όπως το 1990-91 στον κοινό αγώνα, να βρεθούμε κάτω από την ίδια σκέπη, τη σκέπη των ιδεών του έθνους, στη σκέπη των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ας ρωτήσει ο καθένας μας τι του λέει βαθιά η συνείδησή του και ανάλογα ας πράξη...

από: www.aftonomi.gr