Η Ελλάδα με τον υψηλότερο εταιρικό φόρο στα Βαλκάνια ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Η Ελλάδα με τον υψηλότερο εταιρικό φόρο στα Βαλκάνια

Τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων επιβάλλει η Ελλάδα στη γειτονιά των Βαλκανίων εγείροντας, σύμφωνα με τους ειδήμονες επί τα φορολογικά, ζήτημα φορολογικού ανταγωνισμού εις βάρος της χώρας μας.
Ανάλογη εικόνα συγκριτικά υψηλότερης φορολόγησης προκύπτει για την Ελλάδα και στο πεδίο των έμμεσων φόρων, οι οποίοι ακολουθούν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα.
Η έρευνα που διενήργησε η ελεγκτική εταιρεία KPMG αναφορικά με το ύψος των έμμεσων και εταιρικών φόρων στη διάρκεια του 2012 καταγράφει φορολογικούς συντελεστές επιχειρηματικών κερδών μόλις 10% σε Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία έναντι 20% που ίσχυε πέρυσι στην Ελλάδα. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο μάλιστα, ο συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών αυξήθηκε από το 2013 στο 26%, δίνοντας στην Ελλάδα τα σκήπτρα των φορολογικών επιβαρύνσεων στην επιχειρηματικότητα καθώς πια ξεπερνά και την Τουρκία όπου ο συντελεστής παραμένει στο 20%.
Σχετικές είναι και οι ακόλουθες δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Φορολογικού Τμήματος της KPMG Γεωργίας Σταματέλου:
«Από την έρευνα είναι φανερό ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότεροι από όλες τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας που αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστή μας στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού». Οπως συμπληρώνει, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του φορολογικού μας συστήματος και τη γραφειοκρατία δυσκολεύει κατά πολύ την προσπάθεια προσέλκυσης και διατήρησης επενδύσεων.
Πρωταθλητής αναδεικνύεται η Ελλάδα και στο πεδίο των έμμεσων φόρων. Ο βασικός συντελεστής έμμεσης φορολογίας ανέρχεται σε 23% στην Ελλάδα, 20% στην Αλβανία, 18% στα Σκόπια, 20% στη Βουλγαρία και 18% στην Τουρκία. Στην ΕΕ ο βασικός συντελεστής έμμεσης φορολογίας είναι 20%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μελέτη της KPMG δείχνει ότι ο μέσος όρος των συντελεστών έμμεσης φορολογίας αυξήθηκε κατά 0,17 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 15,50% το 2012, ενώ ο μέσος όρος των συντελεστών φορολογίας επιχειρηματικών κερδών έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 24,43%. Φαίνεται λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις τείνουν από τη μια να αυξάνουν τους έμμεσους φόρους ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά ταυτόχρονα να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων προκειμένου να  προσελκύσουν επενδύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο απόλυτος πρωταθλητής με τον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 55% και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 40% και η Ιαπωνία με 38,01%. Ο χαμηλότερος συντελεστής, μόλις 9%, στον αντίποδα εντοπίζεται στο Μαυροβούνιο και ακολουθούν Σερβία, Κύπρος, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Παραγουάη και Κατάρ με 10%.
Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων ο υψηλότερος συντελεστής είναι υπόθεση της Ουγγαρίας με 27%, ακολουθεί η Ισλανδία με 25,5% και με 25% στην τρίτη θέση έρχονται Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Κροατία.

ΤΑ ΝΕΑ