Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία Βορειοηπειρωτών και Ποντίων και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για τις συντάξεις του ΟΓΑ ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία Βορειοηπειρωτών και Ποντίων και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για τις συντάξεις του ΟΓΑ

Πάνω από 500 άτομα, Βορειοηπειρώτες και ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση  συγκεντρωθηκαν  έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές των συντάξεων του ΟΓΑ.
 Η πορεία  τους ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου όπου είχαν  συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης  οι Παλιννοστούντες και οι Βορειοηπειρώτες που πλήττονται από το Μνημόνιο 3.
   Ειδικότερα περίπου 1000 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν  γιατί με την νομοθετική ρύθμιση για την «συνταξιοδότηση των υπερήλικων παλιννοστούντων, περίπου 35 χιλιάδες ομογενείς που στην πλειοψηφία τους ήρθαν στην Ελλάδα από την πρώην Σοβιετική Ένωση, την περίοδο 1994-2006, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και οδηγούνται σε βιολογικό αφανισμό.

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση για να καταβληθεί η μηνιαία σύνταξη από τον ΟΓΑ θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: 20 έτη μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και να μην λαμβάνουν και να μην δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα στο εξωτερικό.
Συναντήθηκαν με τον υπουργό  όπου εξέφρασαν τα αιτήματα τους . «Τις προϋποθέσεις δεν πληρούν πάνω από το 90% των παλλινοστούντων» είπε στο Ρ/Θ ο κ. Σέργιος Καλπαζίδης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων.