Διαμαρτυρία έξω από το αλβανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, για το ζήτημα των τοπωνυμίων στα διαβατήρια ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Διαμαρτυρία έξω από το αλβανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, για το ζήτημα των τοπωνυμίων στα διαβατήρια

φωτογραφία αρχείου
Διαμαρτυρία έξω από το προξενείο τους στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν υπήκοοι Αλβανίας που κατοικούν στη χώρα μας, ζητώντας να βρεθεί λύση με την αναγραφή των τοπωνυμίων στα διαβατήριά τους.

Το πρόβλημα εκκρεμεί για περισσότερους από έξι μήνες, καθώς στα διαβατήρια που εκδίδει η Αλβανία αναγράφονται η πόλη και η χώρα προέλευσης του κατόχου με αλβανικά σύμβολα και όπως αυτές προφέρονται στην αλβανική γλώσσα, και όχι όπως είναι η διεθνής ονομασία τους και με αγγλική γραφή. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, ζητεί η δήλωση των τοπωνυμίων να γίνεται σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις μεταφράσεις επισήμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η εμπλοκή αφορά κυρίως τα μικρά παιδιά των Αλβανών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και στα διαβατήρια τους αναγράφεται μεταφρασμένη στα Αλβανικά, ως γενέτειρα, ελληνική πόλη και η Ελλάδα ως χώρα γεννήσεως. Εξαιτίας αυτής της εμπλοκής «εγκλωβίζονται» στη χώρα μας και δεν μπορούν να επισκεφθούν την πατρίδα τους και να επιστρέψουν πάλι στη χώρα μας, ούτε μπορούν να θεωρήσουν άλλα έγγραφα καταθέτοντας το διαβατήριό τους στις ελληνικές Αρχές.

Οι προξενικές Αρχές αναμένουν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, εάν υπάρξει συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα αυτό, να πληροφορήσουν εγκαίρως τους υπηκόους τους που ζουν στη χώρα μας για κάθε εξέλιξη.

www.onair24.gr