Γκιουλέκας για ΟΓΑ: Ερημώνεται η ΒΗ σε μια στιγμή έξαρσης του αλβανικού εθνικισμού ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Γκιουλέκας για ΟΓΑ: Ερημώνεται η ΒΗ σε μια στιγμή έξαρσης του αλβανικού εθνικισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8/2/2013
Ερώτηση Κ.Γκιουλέκα για την ουσιαστική κατάργηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους βορειοηπειρώτες

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κατέθεσε σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2013, Ερώτηση στην Βουλή σχετικά με την ουσιαστική κατάργηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους βορειοηπειρώτες.

Στην Ερώτηση ο Κ.Γκιουλέκας επισημαίνει ότι με την διακοπή αυτής της οικονομικής συμπαράστασης στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, πολλοί θα αναγκαστούν να φύγουν προς την Ελλάδα εγκαταλείποντας τις περιουσίες και τα σπίτια τους, ερημώνοντας την Βόρειο Ήπειρο από το ελληνικό στοιχείο και, μάλιστα, σε μία εποχή που ο αλβανικός εθνικισμός γνωρίζει έξαρση στην γείτονα χώρα.

Και τονίζει ότι στις καθημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έρχεται σήμερα να προστεθεί ένα ακόμα ζήτημα, αυτό της οικονομικής δυσπραγίας, αφού, χωρίς το οικονομικό βοήθημα του ΟΓΑ, οι περισσότεροι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και παραμονής τους στη Βόρειο Ήπειρο.

Από το Γραφείο Τύπου


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών
κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο
και προς τον Υπουργό Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
κ. Γιάννη Βρούτση
ΘΕΜΑ: Κατάργηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους βορειοηπειρώτες
Είναι αλήθεια ότι η προσοχή όλων, στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, είναι στραμμένη στα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, στα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τους δανειστές μας και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Υπάρχουν θέματα, όμως, τα εθνικά μας θέματα, όπως το βορειοηπειρωτικό, τα οποία ζητούν συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση. Γιατί κάποιοι θεωρούν ότι σ” αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο ίσως η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα δίκαια της. Κάτι τέτοιο οφείλουμε συνεχώς να το διαψεύδουμε.
Έχει προκύψει ένα μείζον θέμα σχετικά με την ουσιαστική κατάργηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους βορειοηπειρώτες, στο ευρύτερο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τις συνταξιοδοτήσεις, τον έλεγχο και τις πληρωμές των συντάξεων του πολυνόμου 4093/2012. Ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια προσαρμογής και διευθέτησης μειζόνων θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του πολυνόμου.
Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νόμου 4093/2012 θεσπίζεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης η 20ετής νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και προβλέπεται ως όρος η μη χορήγηση στον αιτούντα δεύτερης σύνταξης από άλλο φορέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις παραπάνω γενικές διατάξεις, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες που ισχύουν για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, ουσιαστικά καταργούνται οι συντάξεις που κατέβαλε ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων στους βορειοηπειρώτες αδελφούς μας ως ελάχιστο βοήθημα στους γέροντες και τις γερόντισσες που παραμένουν στις πατρογονικές εστίες τους. Με την διακοπή αυτής της οικονομικής συμπαράστασης στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, πολλοί θα αναγκαστούν να φύγουν προς την Ελλάδα εγκαταλείποντας τις περιουσίες και τα σπίτια τους, ερημώνοντας την Βόρειο Ήπειρο από το ελληνικό στοιχείο και, μάλιστα, σε μία εποχή που ο αλβανικός εθνικισμός γνωρίζει έξαρση στην γείτονα χώρα.
Στις καθημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έρχεται σήμερα να προστεθεί ένα ακόμα ζήτημα, αυτό της οικονομικής δυσπραγίας, αφού, χωρίς το οικονομικό βοήθημα του ΟΓΑ, οι περισσότεροι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και παραμονής τους στη Βόρειο Ήπειρο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Εάν προτίθενται να προβούν άμεσα στην έκδοση ρυθμιστικής εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία να προβλεφθεί η εξαίρεση των Βορειοηπειρωτών από τις εν λόγω διατάξεις;

Αθήνα 8.2.2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης


1 σχόλια:

Τον φωτογραφικό νόμο 4093/2012 τον ψήφισε, τώρα τι ψάχνει? Η ως συνήθως δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε? Η το κάνουμε για τα μάτια του κόσμου? Τάχα μου δε αγωνιζόμαστε για τους Βορειοηπειρώτες.