Μυρίζει μπαρούτι η γειτονιά... Γιατί το μνημείο του Πρέσεβο ανοίγει νέες πληγές στα Βαλκάνια ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

Μυρίζει μπαρούτι η γειτονιά... Γιατί το μνημείο του Πρέσεβο ανοίγει νέες πληγές στα Βαλκάνια

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΥ

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, έκανε λόγο για εθνική ανεξαρτησία όλων ίων αλβανικών εδαφών, από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόρπσα. Δεν υπάρχει σαφέστερη εκδήλωση ίου αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού από αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες καθιστούν απολύτως αντιληπτό το γεγονός ότι τα Βαλκάνια είναι βραδυφλεγής βόμβα στην παρούσα χρονική συγκυρία, όπως επίσης ότι σκοτεινά πολιτικά λ και οικονομικά κέντρα προωθούν την αλλαγή

του χάρτη στη χερσόνησο. Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την αντίδραση και της εκπροσώπου του Στέιτ Νππαρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία ανέφερε σχετικά ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν υποστηρίζουν την ιδέα της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκανια, ενώ κάθε προσπάθεια να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα ήταν αντί παραγωγική και αποσταθεροποιητική».

ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με αφορμή την κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία, αξιωματούχοι πρεσβειών ξένων κρατών στην Αθήνα σε ιδιωτικές συζητήσεις επισημαίνουν τους κινδύνους οι οποίες προκύπτουν για το ενδεχόμενο αναδιατάξεων των συνόρων στην περιοχή, που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα να δεχθεί πλήγματα η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ιδιαίτερα αν αποσύρει ο αμερικανικός παράγοντας, λόγω της γερμανικής εφόρμησης στη χώρα, το ενδιαφέρον του για αυτήν, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα δεν θα εντάσσεται πλέον στην παραδοσιακή αμερικανική σφαίρα επιρροής. Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, «η Αλβανία και τα Σκόπια δείχνουν να επιδιώκουν την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, με την Τουρκία να εμφανίζεται πρόθυμη για τα δικά της συμφέροντα να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι συνεχείς εκδηλώσεις του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, της πολιτικής πλατφόρμας του οράματος της «Μεγάλης Αλβανίας», έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτή την ανησυχία εντείνει οπωσδήποτε η τουρκο-αλβανική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια και αφορά κυρίως τον στρατιωτικό τομέα, ενώ δεν περνούν απαρατήρητες οι διαρκείς προκλήσεις των Σκοπιανών, ειδικά τώρα που έρχεται ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

Η οικονομικά αποδυναμωμένη Ελλάδα έχει δύο φορές χρέος να προσέχει τις σχέσεις της με τους γείτονες, καθώς καλα πληροφορημένες ξένες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι η νέα φάση ανάπτυξης του εθνικισμού και του μεγαλοϊδεατισμού στα Βαλκάνια έχει μία κατεύθυνση: την αλλαγή του χάρτη της Χερσονήσου του Αίμου, δηλαδή των συνόρων των βαλκανικών κρατών, ώστε να εξυπηρετηθούν υπερεθνικά συμφέροντα.

Τα ζητήματα επαναπροσδιορισμού των συνόρων επανέρχονται σε μια περίοδο που είναι εμφανής η οικονομική -και όχι μόνο- διείσδυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Βαλκάνια και διαπιστώνεται μέσω κυρίως της οικοδόμησης στρατηγικού άξονα Μόσχας-Βελιγραδίου, αλλά και του ξεχωριστού ενδιαφέροντος των Ρώσων για την ανάπτυξη επενδύσεων στη Βόρειο Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, υπεγράφη στη Μόσχα η συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία στη Σερβία, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σιδηροδρόμων της τελευταίας.

Ο ΛΑΒΡΟΦ. Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η πολύ πρόσφατη τοποθέτηση, μόλις την περασμένη Τρίτη, του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ααβρόφ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «όσον αφορά την επαναχάραξη των συνόρων στην Ευρώπη, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να ακολουθούν απαρέγκλιτα τις θεμελιώδεις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Η Πράξη αυτή ισχύει και για την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας χύθηκε πολύ αίμα. Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει την επανάληψη τέτοιων γεγονότων».

Στην παρούσα συγκυρία τα Βαλκάνια δείχνουν ξανά έτοιμα να εκραγούν και εστία μπορεί να είναι η ευρύτερη περιοχή της Νότιας Σερβίας, όπου είναι κυρίαρχο το αλβανικό στοιχείο. Δεν έχει περάσει εξάλλου πολύς καιρός από την 21η Νοεμβρίου, όταν στο Πρέσεβο πραγματοποιήθηκε ανέγερση μνημείου στη μνήμη των Αλβανών που έχασαν τη ζωή τους

την περίοδο 1999-2001, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα σύνορα με την πΓΔΜ. Μάλιστα, με αφορμή αυτό το γεγονός, το προηγούμενο διάστημα δύο οργανώσεις, η μία αλβανική και η άλλη σέρβική, ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός (ΑΝΑ) και η σέρβική Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, έφτασαν στα όρια της ένοπλης αντιπαράθεσης.

ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ «ΣΠΑΝΕ» ΤΟ ΤΟΞΟ
Παράγοντες σταθερότητας στα Βαλκάνια στην παρούσα συγκυρία είναι αναμφίβολα η Ελλάδα και η Βουλγαρία και η πραγματικότητα αυτή ενισχύεται από το αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες στην Αθήνα και στη Σόφια έχουν έρθει κοντή. Σήμερα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των δύο κρατών, συνιστούν έναν άξονα αποτροπής της ολοκληρωτικής διείσδυσης της Τουρκίας στη Χερσόνησο του Αίμου, αφού «σπάει» το τόξο Τουρκίας-Σκοπίων-Αλβανίας. Μάλιστα, η Βουλγαρία τάχθηκε κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα Σκόπια και στην Ε.Ε., πριν από την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο του νεοοθωμανικού πολιτικού δόγματος που έχει εισαγάγει ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχειρεί με συστηματικό τρόπο και πιο έντονα την τελευταία τριετία την οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια. 0 Νταβούτογλου επανήλθε μάλιστα πρόσφατα δηλώνοντας: «Σας διαβεβαιώ ότι η τουρκική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος και 75 εκατομμύρια Τούρκοι είναι φίλοι σας και αυτή π φιλία θα συνεχιστεί αιώνια. Η σημερινή παρουσία μου στα Σκόπια αποτελεί ακόμα μία επιβεβαίωση ότι εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη "Μακεδονία” πάντοτε και παντού. Η σταθερότητα, π ευημερία και π ασφάλεια της "Μακεδονίας” είναι τόσο σημαντική για εμάς όσο και η δική μας».

Μέσα σε αυτό το έκρυθμο κλίμα στα Βαλκάνια, οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας και, κυρίως, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν την κινητικότητα αλβανικών πολιτικών κύκλων στη χώρα μας, αφού τις προηγούμενες ημέρες στο ξενοδοχείο Χίλτον έλαβε χώρα η εκδήλωση για τη δημιουργία του παραρτήματος του νεοσύστατου αλβανικού κόμματος FRD στην Αθήνα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εκδήλωσης βρέθηκε το ζήτημα της μετανάστευσης και των μεταναστών, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του FRD, Μπαμίρ Τόπι, ο οποίος είπε ότι θα κάνει τα πάντα για τπν ίδρυση υπουργείου που θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τους μετανάστες.

από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά