Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του Εθνομάρτυρα Βασίλη Σαχίνη [ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ] ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του Εθνομάρτυρα Βασίλη Σαχίνη [ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013, η εκδήλωση προς τιμήν του Εθνομάρτυρα Βασίλη Σαχίνη και συναγωνιστών του. Οι ομοσπονδίες Άνω και Κάτω Δερόπολης αφιέρωσαν την εκδήλωση στους αγωνιστές και τους ήρωες που πολέμησαν για πραγματική λευτεριά και δημοκρατία. Με την εν λόγω εκδήλωση ανέδειξαν την μακραίωνη ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, η οποία είναι συνυφασμένη με τους αγώνες ανθρώπων που ξεχάστηκαν στο διάβα των χρόνων.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι το video για τη ζωή και τους αγώνες του ηγέτη της Βορειοηπειρωτικής Αντίστασης, Βασίλη Σαχίνη.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν μετά θάνατον εκτός από τον Βασίλη Σαχίνη και τέσσερις ελληνοδιδάσκαλοι, οι οποίοι εκτελέστηκαν για τους αγώνες και τις προσπάθειές τους για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού φρονήματος και των ελληνικών ιδεωδών.

Τιμητική πλακέτα εις μνήμην του Εθνομάρτυρα Βασίλη Σαχίνη, απονεμήθηκε από τον Έπαρχο Κάτω Δερόπολης κ. Δημήτρη Μαλιούκη, ως ένδειξη αναγνώρισης για τους αγώνες του υπέρ του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και την προσήλωσή του στην ελληνική ιδέα. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο ανιψιός του Βασίλη Σαχίνη, κύριος Γιώργος Σαχίνης.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν και εις μνήμην των ελληνοδιδασκάλων Θεοδόση Λαζάκη από το Κλεισάρι, Ανδρέα Ανδρεάδη (Ανδρίκος) από την Καλογοραντζή, Ευθύμιο Τάταρη από την Δρόβιανη και Ευθύμιο Γκίκα από τη Σωπική.
Στη συνέχεια οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Ηλέκτρα Κίκη και Παναγιώτης Λέκκας, αναφέρθηκαν στα φρικαλέα εγκλήματα της σκληρής περιόδου του 1943, που έγιναν με σκοπό τον εκφοβισμό και τον διασυρμό του ελληνικού στοιχείου. Αναφέρθηκαν σε ηρωικές μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που αγωνίστηκαν για τα ελληνικά συμφέροντα, σε φυλακισμένους που εκτελέστηκαν για τον αγώνα τους για ελεύθερη και ανεξάρτητη Βόρειο Ήπειρο, καθώς και σε πρώην πολιτικούς κρατούμενους που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από την κομμουνιστική θηριωδία.

Ο εκπρόσωπος των φυλακισμένων κ. Μηνάς Λέκκας έκανε γνωστές σε όλους μας φυσιογνωμίες φυλακισθέντων, που επιθυμούσαν διακαώς πλήρη δικαιώματα για τους Βορειοηπειρώτες και δεν συμφωνούσαν με την κομμουνιστική προπαγάνδα.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Μαρτσέκης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή διάσταση του βορειοηπειρωτικού ζητήματος.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι:
Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βουλευτής Σύριζα.
Ευάγγελος Ντούλες, βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ.

Παρευρέθηκαν επίσης οι:
Δημήτρης Μαλιούκης, έπαρχος Κάτω Δρόπολης.
Αλέξανδρος Αναγνώστης, πολιτευτής ΝΔ.
Μαρία Μπολάνου, πρόεδρος Ένωσης Χιμαριωτών.
Θεοφάνης Καλυβιώτης, πρόεδρος Ν.Ε.Β.
Τιμόθεος Τσάκας, πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης.
Δημήτρης Περδίκης, αντιπρόεδρος Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.
Μάδγα Τσέγκου, δημοσιογράφος.
Κώστας Σωτήρης, επιχειρηματίας.
Φανή Μεϊμαρίδου, μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος.

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωσε έδωσε το χορευτικό μας συγκρότημα παρουσιάζοντας τους λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς μας, αφού η ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Εν κατακλείδι, οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν πράξη τις υπόγειες προγονικές φωνές, τις μυστικές παρακλήσεις των αδικοχαμένων πατέρων μας, την ίδια τη φωνή της μοίρας, που μας καλεί να συνεχίσουμε τη δύσκολη πορεία και να παλέψουμε για τη δική μας γη και τη δική μας ιστορία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών