Δημήτρης Κίκης: Για ποια ενότητα έχουν το λόγο; ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Δημήτρης Κίκης: Για ποια ενότητα έχουν το λόγο;

του Δημήτρη ΚΙΚΗ

Με αφορμή τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της μητέρας πατρίδας κ. Αβραμόπουλο εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ, της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του MEGA, διάβασα σε διάφορα blogs άρθρα και σχόλια. Άλλοι υπερασπίζονταν το MEGA, άλλοι την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ και άλλοι απλώς συμφωνούσαν με την ενότητα. Όμως σε κανένα από αυτά, ακόμη περισσότερο σε άρθρα, οι υπογράφοντες, εκτός από το να χύνουν δηλητήριο κατά του Ντούλε, δεν μας πρόσφεραν καμία λύση τόσο αν χρειάζεται αυτή η ενότητα, άλλο τόσο δε πώς θα επιτευχθεί η ενότητα αυτή.
Οι “έγκυροι” αρθρογράφοι, δεν ξέρω από άγνοια ή σκοπίμως, αγνόησαν και μία άλλη παράμετρος της διχόνοιας που επικρατεί σήμερα στους κόλπους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Είναι η παράμετρος της συμμετοχής των Βορειοηπειρωτών στα αλβανικά κόμματα. Φρονώ πως η παράμετρος αυτή είναι και η πιο σημαντική, η πιο ουσιαστική, το κλειδί της όλης υπόθεσης.
Ποιος λοιπόν επέφερε τη διχόνοια; Κατά κοινή ομολογία, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2009, τη διάσπαση και τη διχόνοια τη χρέωναν στον Τάβο και στο ρεύμα του, που είχαν εισχωρέσει στο Σ.Κ. Τι έγινε το 2009; Έγινε η ίδια πράξη, αν θέλετε με την επωνυμία “Τάβος 2”, δηλαδή ο Ξέρρας και η παρέα του να εισχωρέσουν στο άλλο αλβανικο κόμμα, το Δ.Κ., με αποτέλεσμα η διάσπαση και η διχόνοια στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό να γίνει μεγαλύτερη και βαθύτερη. Πιστεύω πως και στις δύο περιπτώσεις μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, δηλαδή το βαθύ αλβανικό κράτος, το οποίο επιδιώκει να βλέπει πάντα διχασμένο το Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, διότι έτσι και τα αιτήματά του (αρχίζοντας από τα μειονοτικά δικαιώματα μέχρι ακόμη και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας) δεν θα μπορούσαν ποτέ να καρποφορήσουν.
Κάποιος, καλοθελητής ή μη, μπορεί να πει ότι γι' αυτό φταίει και η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ. Εγώ το δέχομαι κι αυτό. Ουδίς αναμάρτητος. Δικαιολογείται όμως η ακραία αυτή πράξη; Δηλαδή, όπως λέει και η αλβανική λαϊκή παροιμία αναφέρομαι στην αλβανική παροιμία, γιατί νομίζω πως έτσι σκέφτηκαν όσοι το έπραξαν) “Για γινάτι της πεθεράς πήγε να κοιμηθεί με το μυλωνά”; Ουδέποτε! Ας μου αναφέρουν οι κύριοι αυτοί ένα άλλο παράδειγμα όπου μέλη μιας μειονότητας σε μια χώρα γίνονται μέλη είτε ψηφίζουν κόμματα του κράτους στο οποίο βρίσκονται. Πουθενά. Εμείς οι Βορειοηπειρώτες, ως προς αυτό, θα πρέπει να καταχωρηθούμε στο Βιβλίο Γκίνες.
Κι ερχόμαστε τώρα στην εν λόγω συμφωνία μεταξύ ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ και MEGA. Ποιο είναι όμως το MEGA; Ποιοι είναι οι “ηγέτες” του και ποιοι οι ψηφοφόροι του; Οι εκλογές του 2009 και του 2011 απέδειξαν πως όλοι αυτοί είναι οι σημερινοί κρατικοδίαιτοι, που ψήφισαν το Δ.Κ. Και το ίδιο θα κάνουν και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Γι' αυτό δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Δηλαδή και στις εκλογές του Ιουνίου ένα μέρος των Βορειοηπειρωτών θα ψηφίσουν Σ.Κ. και Τάβο (με όποιο κόμμα κι αν αυτός κατέβει ως υποψήφιος), ένα άλλο μέρος το Δ.Κ. και το υπόλοιπο μέρος το ΚΕΑΔ. Το MEGA; Ίσως το ψηφίσει ο Κίτσιος και η οικογένειά του.
Γι' αυτό, κατά την άποψή μου, δεν χρειάζεται καμία συμφωνία με το MEGA. Όχι γιατί είμαι κατά της συμφωνίας, αλλά γιατί στην πράξη δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Κι αν ακόμη υπάρξει συμβωνία στα χαρτιά, τα μέλη και οι οπαδοί του (αυτούς που έχουν) θα ψηφίσουν ξανά το Δ.Κ. Άλλωτε, όπως όλοι γνωρίζουμε, πατέρας του MEGA είναι το Δ.Κ.
Υπάρχει ή δεν υπάτρχει διέξοδος; Πάντα υπάρχει διέξοδος, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις. Στην πραγματική δημοκρατία, όταν υπάρχει βούληση, πάντα υπάρχει διέξοδος, πάντα υπάρχει λύση.
Όμως η λύση είναι μία και μοναδική, αν θέλουμε πράγματτι να επιτύχουμε την ενότητα και την ομόνοια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και είναι ο αντίποδας αυτού που προξένησε τη διάσπαση και τη διχόνοια. Δηλαδή, να φύγουν όλοι οι Βορειοηπειρώτες από τα αλβανικά κόμματα. Στη συνέχεια να διεξαχθούν εκλογές (με την αρχή ένα μέλος μία ψήφος) στους κόλπους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, από τις εκλογές να αναδειχθεί η νέα ηγεσία και όλοι μαζί, με ενοτική ψήφο, να πορευθούμε προς τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Κάθε άλλη πράξη περί συμφωνιών, όχοι μόνο δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αλλά θα είναι μια σκέτη κοροϊδεία.