Ντούλες: Μας ανησυχεί η εθνικιστική ρητορική - Το ΕΚ δεν αναγνωρίζει την Απογραφή πληθυσμού – Η χώρα έχει ανάγκη από έναν Τρίτο Πόλο ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Ντούλες: Μας ανησυχεί η εθνικιστική ρητορική - Το ΕΚ δεν αναγνωρίζει την Απογραφή πληθυσμού – Η χώρα έχει ανάγκη από έναν Τρίτο Πόλο

Μιλώντας στο περιοδικό «KLAN», ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες δήλωσε ότι ένας Τρίτος Πόλος θα ήταν χρήσιμος για την πολιτική ζωή της χώρας, τονίζοντας ταυτόχρονα πως μία από τις πολιτικές εκδοχές του ΚΕΑΔ είναι η δημιουργία του τρίτου πόλου.  

«Οι εκδοχές συνεργασίας είναι πολλές. Το ΚΕΑΔ δεν έχει αποδεχθεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος σήμερα να αποδεχθεί τη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, που δεν έχουν ένα σαφές ευρωπαϊκό όραμα και σωστή σχέση με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτές είναι δύο κόκκινες γραμμές που δεν μπορεί να παραβιαστούν. Όσον αφορά έναν πιθανό τρίτο πόλο, θεωρητικά θα ήταν πολύ χρήσιμος, όχι μόνο για τις πολιτικές δυνάμεις που θα τον απαρτίζουν, αλλά και για την πολιτική ζωή της χώρας. Θα έσπαγε τον δικομματισμό που για πάνω από δύο δεκαετίες, κρατάει τη χώρα σε μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική στασιμότητα. Θα έσπαγε την  στείρα και τεχνητή πόλωση, η οποία κρατάει τη χώρα και φρενάρει την κοινωνικοποίηση της ζωής και της πολιτικής τάξης. Αλλά στην πολιτική, υπάρχει πάντα ένα χάσμα μεταξύ της θεωρητικής δυνατότητας και πρακτικής εφαρμογής. Έτσι, μία από τις κύριες επιδιώξεις των συνεργασιών, όχι μόνο για το ΚΕΑΔ αλλά και για άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα είναι ο σχηματισμός ενός Τρίτου Πόλου», δήλωσε ο Ντούλε.

Μας ανησυχεί η εθνικιστική ρητορική που έχει υιοθετήσει η πολιτική τάξη της Αλβανίας

Ερωτηθείς για το «αν τον ανησυχεί η εθνικιστική ρητορική που έχει υιοθετήσει η πολιτική τάξη της Αλβανίας τους τελευταίους μήνες ο κ. Ντούλες τόνισε πως «Φυσικά και μας ανησυχεί. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο είναι αφοσιωμένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας. Ως χώρα έχουμε αξιολογηθεί συνεχώς για τον εποικοδομητικό ρόλο στην υπηρεσία της ειρήνης, της συνεργασίας και της ευημερίας στην περιοχή και γι’ αυτό λάβαμε την μέγιστη εκτίμηση από τους ευρωπαίους και αμερικανούς εταίρους μας. Για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2012, χτύπησε μια καμπάνα άγνωστη σε αυτά τα μέρη. Χτύπησε στις Βρυξέλλες και ακούστηκε στα Τίρανα. Μας έγιναν παρατηρήσεις για τον εθνικισμό. Είναι καιρός να αντιδράσουμε και να απομονώσουμε όλες αυτές τις φωνές, η ύπαρξή των οποίων δεν είναι κάτι το αφύσικο. Αφύσικο είναι αυτό που κάνουν το ΔΚ και το ΣΚ, που με τον πιο αδίστακτο επιδεικτικό τρόπο φλερτάρουν με τέτοιες μεμονωμένες φωνές ατόμων αλλά και με οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις, για μια χούφτα ψήφων που θα μπορούσαν να αποκομίσουν από τέτοιου είδους συμμαχίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το στρατηγικό όραμα για μια ευρωπαϊκή Αλβανία» σημείωσε ο Ντούλες.

Η απογραφή του 2011 ήταν μια προδιαγεγραμμένη αποτυχία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν την αναγνωρίζει

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Εκκλησιάς της Αλβανίας για τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού ο κ. Ντούλες τόνισε πως «Η απογραφή του 2011 ήταν μια προδιαγεγραμμένη αποτυχία. Σήμερα μπορώ να πω ότι οι διοργανωτές της απογραφής, με τον τρόπο που την οργάνωσαν, είναι οι συνειδητοί παραποιητές της πραγματικότητας στην Αλβανία. Κατά συνέπεια είναι και επικίνδυνοι. Το τονίσαμε πολύ καιρό πριν από την απογραφή, η Αλβανία είχε και έχει ανάγκη για μια απογραφή που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων και όχι για την δημιουργία νέων προβλημάτων. Δυστυχώς οι δηλώσεις μας αποδείχτηκαν “προφητικές”. Σήμερα η ΕΕ και το ΕΚ ζητούν να επιλυθούν τα δικαιώματα των μελών των εθνικών μειονοτήτων και να διασφαλιστεί η θρησκευτική και πολιτιστική αρμονία στη χώρα. Αντί αυτού η απογραφή πρόσθεσε ένα νέο πρόβλημα γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. 
Τον Ιούνιο του 2012, η έκθεση του ΕΚ θεώρησε ως αποτυχημένη την απογραφή και κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να μην την θεωρεί ως τη μόνη πηγή για την χάραξη των πολιτικών της, πράγμα που σημαίνει: Ρίξτε την στο καλάθι των σκουπιδιών! Αλλά σε αυτή τη χώρα, κανείς δεν τόλμησε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη: ούτε εκείνοι που πρότειναν την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την απογραφή, ούτε το ΔΚ που το υπερψήφισε στο Κοινοβούλιο, αλλά ούτε η αντιπολίτευση του ΣΚ που σίγησε κάνοντας τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην αλβανική βουλή.

Να συνεχιστούν οι συντάξεις ΟΓΑ, είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕΜ

Αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων ΟΓΑ ο κ. Ντούλες τόνισε: «Έχουμε υπερασπιστεί συστηματικά αυτές τις πολιτικές, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν τόσο για το προσωπικό όφελος όσο και για το κοινοτικό όφελος. Εμείς βρισκόμαστε σε συνεχείς επαφές με τις ελληνικές αρχές, σε κοινοβουλευτικό και εκτελεστικό επίπεδο. Πρόκειται για μια συζήτηση που δεν έχει κλείσει ακόμα και ελπίζουμε ότι θα βρεθεί ο σωστός τρόπος στα πλαίσια και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην Ελλάδα, ούτος ώστε οι δικαιούχοι αυτών των πολιτικών να μην στερηθούν των δικαιωμάτων αυτών, που είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς».

από: www.aftonomi.gr