Ράμα: Η εθνικιστική ρητορική του Μπερίσα προκαλεί ανησυχία στους συμμάχους μας, εμείς θα λύσουμε το «τσάμικο»! ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Ράμα: Η εθνικιστική ρητορική του Μπερίσα προκαλεί ανησυχία στους συμμάχους μας, εμείς θα λύσουμε το «τσάμικο»!

Συνέντευξη στον γνωστό πλέον αλβανό δημοσιογράφο Artur Zheji παραχώρησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Έντι Ράμα.
  
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει αλβανοφοβία στην ευρύτερη περιοχή ο Ράμα βρήκε την ευκαιρία να «κατακεραυνώσει» τον Μπερίσα για την εθνικιστική ρητορική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα τονίζοντας πως «σήμερα διεξάγεται ένας περιφερειακός διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο οποίος είναι διάλογος μεταξύ των νικητών και των ηττημένων. Δεν βοηθάμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας σε όλη την ευρύτερη περιοχή με ομιλίες που προκαλούν τους μεγαλύτερους συμμάχους μας, (δηλώσεις) οι οποίες προκαλούν καταστάσεις που μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Στις 23 Ιουνίου τίποτα δεν μπορεί να σώσει αυτήν την κυβέρνηση, ούτε αυτή η προκλητική ρητορική». 
Τον κατηγορεί πως «παίζει με τον πόνο των Αλβανών  γιατί «αν ήθελε να βοηθήσει τους Αλβανούς του Πρέσεβο, ο (αλβανός) πρωθυπουργός έχει πάνω από έναν χρόνο στο τραπέζι του την πρότασή μας για τη δημιουργία μαιευτηρίου στο Πρέσεβο. Έχει και μια άλλη πρόταση για την κατασκευή του (αλβανικού) σχολείου της περιοχής, αφού από την εποχή του Τίτο όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένα τούβλο εκεί. Αυτή είναι η στήριξη που μπορεί να τους δώσει η (αλβανική) κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην δήλωση Μπερίσα για «αλβανικά εδάφη από την Πρέβεζα μέχρι την Ποντγκόριτσα» ο Ράμα δήλωσε: «Από πού βγαίνει αυτή η Πρέβεζα που έχει προκαλέσει τον κόσμο όλο χωρίς κανένα λόγο; Αν θέλει να κάνει κάτι συγκεκριμένο για το "ζήτημα των τσάμηδων" να μην "ταλαντεύει καρύδια στο στόμα του" αλλά να κάνει κάτι συγκεκριμένο. Είμαστε το μόνο κόμμα που αποτελεί την εναλλακτική λύση κυβέρνησης, που έχει στο πρόγραμμα του το “τσάμικο ζήτημα”». 
Μάλιστα βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Μπερίσα για «εθνική προδοσία» για την συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.
Κατά τα άλλα ο Ράμα κατηγορεί τον Μπερίσα για εθνικιστική ρητορική! Εδώ κολλάει η παροιμία: «Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

από: www.aftonomi.gr