Ενδιαφέρον της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, για τα προβλήματα της ΕΕΜειονότητας ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Ενδιαφέρον της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, για τα προβλήματα της ΕΕΜειονότητας

Σημαντικό στέλεχος στην ιεραρχία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Jay Porter μαζί με συνεργάτες του είχε χθες, Τρίτη, 5 Φλεβάρη συνάντηση στο Αργυρόκαστρο με τον Πρόεδρο του Παραρτήματος του ΚΕΑΔ κ. Χρήστο Λέγκο. Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήσεως των Αμερικανών αξιωματούχων που ήρθαν από Κορυτσά στα πλαίσια προγραμματισμένων επαφών με αντιπροσώπους των μειονοτήτων για το βαθμό σεβασμού των δικαιωμάτων και της πρακτικής τους εφαρμογής.
Ο κ. Λέγκος ενημέρωσε τον Αμερικανό διπλωμάτη για συγκεκριμένες πτυχές των διακρίσεων που επιβαρύνουν την κατάσταση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Εστιάστηκε κυρίως στο ζήτημα του κλίματος που χαρακτηρίζεται από έντονο ανθελληνισμό και που επηρεάζει αρνητικά τη θέση των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μίλησε επίσης για τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας στο χώρο της ΕΕΜ όπου η καταλήστευση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς έχει μετατραπεί σε καθημερινό σχεδόν φαινόμενο. Ενημέρωσε επίσης για τα θέματα της αρνητικής νοοτροπίας του κράτους για τη συμμετοχή στην κρατική μηχανή μελών της ΕΕΜ καθώς επίσης για θέματα που άπτονται διοικητικής μεταρρύθμισης και διαίρεσης που αποδυναμώνουν τη θέση της ΕΕΜ όπως και την παιδεία και τη χρήση στο δημόσιο βίο της Ελληνικής γλώσσας. Προφανώς όλα αυτά γίνονται πολύ δυσκολότερα στην εφαρμογή όταν η πίεση των ακραίων και ανθελληνικών κύκλων είναι στην έξαρση των τελευταίων μηνών.
Κατόπιν και του ειδικού ενδιαφέροντος των Αμερικανών διπλωματών έγινε εκτενή ανάλυση του τι προηγήθηκε και πως διαμορφώνεται στη συνέχεια η κατάσταση σε ότι αφορά στην Απογραφή Πληθυσμού. Τις ενστάσεις και τις θέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ παρουσίασε αναλυτικά ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΚΕΑΔ κ. Λέγκος.

από:  www.deropoli.com